Kişisel bakım marketlerinin ayırt edici özelliği: Kampanya ve indirimle

Kişisel bakım
Kişisel bakım

Areda Piar araştırma şirketi tüketicilerin beğeni, güven, satın alma, tavsiye eğilimi ve sadakat kriterlerini ele alarak geliştirdiği ‘Benim Markam’ modeli ile bu ay kişisel bakım ve kişisel bakım markalarını ele aldı. Araştırmaya göre tüketicilerin kişisel bakım marketi seçiminde, yüzde 42,5 ile kampanya ve indirimlerin etkili olduğu görülüyor.

Günümüzde kişisel bakım kavramı sadece dış görünümü değil, aynı zamanda içsel dengeyi de kapsayan geniş bir anlam taşıyor. Bu kapsamlı yaklaşım cilt bakımının vücut sağlığına ve ruh haline olan etkisine de odaklanıyor. Evlerimizin vazgeçilmez bir parçası haline gelen kişisel bakım ürünleri, sadece dış görünümümüzü değil, özsaygımızı ve güvenimizi de şekillendiriyor. Peki, bu ürünleri nereden satın alıyoruz?

Kişisel bakım ürünleri için özel olarak hizmet veren market zincirleriyle uzun süredir tanışmış durumdayız. Kendimizi kaybettiğimiz makyaj malzemelerinin bulunduğu reyonlar, saç bakımı, cilt bakımı, vücut bakımı derken farklılaştırılmış ürün kategorileri ve birçok farklı marka seçeneği... Kendimize yatırım yaptığımızı hissettiğimiz o harika anları hangi kişisel bakım marketinde geçirmeyi tercih ediyoruz?

Tüketicilerin minik sihirli ürünlerde tercihi: Gratis

Doğal ve ışıltılı bir görünüm elde etmek için ihtiyaç duyduğumuz ürünleri bize sunan birçok kişisel bakım marketi bulunuyor. Tüketicilerin kişisel bakım ürünlerini satın almak için tercih edecekleri market seçimini etkileyenler nelerdir? Araştırmaya göre market seçiminde en önemli etkiye yüzde 42,5 ile

kampanyalar ve indirimler sahip durumda. İkinci sırada yüzde 34,4 ile fiyatlar, üçüncü sırada yüzde 13,5 ile ürün çeşitliliği, dördüncü sırada yüzde 4,6 ile personel ilgisi, beşinci sırada yüzde 3,3 ile sadece o markette olan ürünler ve altıncı sırada yüzde 1,4 ile reklamların etkisi yer alıyor.

Minik alışveriş sepetini elimize alarak giriş yaptığımız o mağazada küçücük ama sihirli ve renkli ürünlerin bulunduğu o raflar arasında dolaşmak... Tüketicilerin bu deneyimi hangi kişisel bakım marketinde yaşamak istediği ise merak konusu. Araştırmaya göre tüketicilerin kişisel bakım marketi tercihinin

başında yüzde 43,1 ile Gratis geliyor. Liderliği kimseye bırakmayan Gratis'i ikinci sırada yüzde 30,6 ile Watsons, yüzde 13,4 ile Rossmann ve yüzde 3,6 ile TShop gibi kişisel bakım marketleri yer alıyor.

Peki, makyaj yapıyor muyuz?

Kişisel bakım ürünleri ile cilt görünümüne önem verilmesinin yanında makyaj malzemeleriyle güçlü ve daha keskin yüz hatları oluşturmak bir bütün sayılıyor. Dolayısıyla kişisel bakım ürünleri arasında makyaj malzemelerinin yeri de oldukça büyük. Makyaj yapma fikri her birey için farklılık gösterebiliyor. Kimi insanlar günlük yaşamlarında makyajı yapmayı tercih ederken kimileri ise doğal güzelliklerini öne çıkarmayı istiyor ve makyaj yapmayı tercih etmiyor. Araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin yüzde 44,4'ü düzenli olarak makyaj yapmayı tercih ederken, yüzde 27,7’si ise hiç makyaj yapmıyor. Sadece özel günlerde makyaj yaptığını belirtenlerin oranı ise yüzde 27,9.

GBS skorunda Pantene lider

Markaların tüketicide oluşturduğu beğeni, güven, satın alma, tavsiye eğilimi ve sadakat kriterleriyle ortaya çıkan GBS skoru, güçlü rekabet ortamında tüketiciye marka hakkında fikir veriyor. Aynı zamanda markaların tüketici nezdindeki durumunu görebilmeleri için fırsat oluşturuyor. Araştırma verilerine göre “Benim Markam’’ modeli GBS skorlamasına göre en yüksek skor 5,2 ile Pantene ait olurken onu 5,1 ile Palmolive ve Hacı Şakir takip etti. Diğer kişisel bakım markalarının sıralaması ise şu şekilde; Duru 5,0, Clear 4,9, Hobby 4,8, Arko 4,8, Avon 4,8 L'Oréal 4,8, Dermokil 4,8, Nivea 4,7, Elidor 4,6, Dalan 4,5, Head&Sholders 4,5, Garnier 4,3, Vaselin 4,1, Bioblas 3,9, Oriflame 3,7, Eyüp Sabri Tuncer 3,6, Maybelline 3,5, Sinoz 2,6, The Body Shop 1,8, Restorex 1,6, Fa 1,6, Simple 1,6.

Metodoloji

Areda Piar tarafından 8-14 Ağustos 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Benim Markam” Kişisel Bakım ve Kişisel Bakım Markaları Tercihi araştırmasına 400 kadın katıldı. Tüketici eğilimlerini düzenli olarak ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.