Korsan ve kaçak ürün ticareti

Dünyada 1 Trilyon Türkiye'de 17,2 milyar dolar.
Dünyada 1 Trilyon Türkiye'de 17,2 milyar dolar.

Dünyada 1 trilyon doları aşan, Türkiye'de 17,2 milyar dolara dayanan yasa dışı ürün ticareti, ekonomileri tehdit ediyor, kaçak ürünler yüzünden insanlar ölüyor. Kaçakçılıkla teröre finansman sağlanıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF); 2015 küresel ticaret hacminin önceki yıla göre yüzde 12 düşüşle 16,5 trilyon dolar olarak gerçekleşeceğini duyurdu. 2016 başında yenilenen tahmin raporlarında ise küresel ticaretin düşeceği öngörüsü var. Dünya ticareti durgunluğa girerken; yasa dışı korsan ve kaçak ürün ticareti ise hiç hız kesmedi. Dünyanın gittikçe büyüyen sorunlarının başında gelen yasa dışı korsan ve kaçak ürün ticaret hacmi 1 trilyon dolara yaklaştı.

İnsan sağlığına, ekonomiye ve ülke güvenliğine tehdit

  1. Yasa dışı ürün ticareti nedeniyle ülke ekonomisi büyük bir vergi kaybına uğruyor.
  2. Kaçak akaryakıt ve sigara nedeniyle her yıl milyarlarca lira ÖTV kaybı yaşanıyor.
  3. Kamu sağlığı için risk oluşuyor. Kaçak içki nedeniyle ölümler yaşandı.
  4. Terör örgütlerinin kaçakçılıkla kaynak sağlaması ise ülke güvenliğini tehdit ediyor.
  5. Fikri mülkiyet haklarının ihlal edilmesi sonucu ülkenin yatırım cazibesi azalıyor.
  6. Yabancı sermaye kaçışı ve istihdam kaybı gibi zincirleme reaksiyonlara yol açıyor.

'Yüzde 1'lik iyileşme bile yatırımlarda 1.9 artış sağlıyor'

Yasadışı ticaret ile mücadele edilmesi ve ticari marka haklarının etkin bir biçimde korunması amacıyla kurulan Marka Koruma Grubu (MKG) Sözcüsü Dr. Ali Ercan Özgür, dünyada korsan ve kaçak ürün ticaretinin 1 trilyon dolara dayandığını açıkladı. Dünya Gümrük Günü dolayısıyla açıklama yapan Dr. Özgür, Türkiye'deki korsan ve taklit ürün pazar büyüklüğünün ise yaklaşık 17,2 milyar doları aştığını söylüyor.

Yasa dışı ürün ticaretinin ‘ekonomi’, ‘marka hakları’, ‘güvenlik’ ve ‘kamu sağlığı’ açılarından riskler oluşturduğuna dikkat çeken MKG Sözcüsü Dr. Özgür, "17 milyar dolar civarındaki bu tutar ekonomiye kazandırılsa birçok dev yatırım hayata geçirilebilir, ülke ekonomisine güç katar. Fikri mülkiyet haklarının korunmasında yapılacak sadece yüzde 1 oranındaki iyileştirme bile yatırımlarda 1,9 milyar artış sağlıyor" diye vurgu yapıyor.

Kaçakçılar her zaman yeni yöntem ve yeni pazarlar buluyor

Kaçakçılıkla mücadele etmek için devletin son dönemde yaptığı değişiklik ve düzenlemelerin çok olumlu sonuçlar verdiğini hatırlatan Dr. Ali Ercan Özgür, “Gümrük kapılarında yeni güvenlik sistemlerinin devreye alınması, denetimlerin artırılması gibi önlemler faydalı oldu. Nükleer madde detektörleri, uzaydan araç takip, kapalı devre plaka okuma gibi birçok modern sistem devreye sokuldu. Bu ve benzeri adımlar da mücadeleye katkı sağladı” diye belirtiyor. Bununla beraber, başarı için tüketicinin de duyarlı olması şart. Dr. Özgür, “Kaçakçılar kendilerine yeni yöntemler, yeni pazarlar oluşturuyor" diye hatırlatıyor.