Kovid-19 döneminde eğitimde ülkeler arasında makas açıldı

Ali Saydam.
Ali Saydam.

Okullar Covid-19 nedeniyle çevrimiçi ortama geçtiğinde, en çok gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklar olumsuz etkilendi. Dijital öğrenme yüz yüze eğitimle aynı sonuçları vermese de etkin kullanılan teknoloji eğitimdeki boşlukları kapatabilir ve öğrenme kaybını önleyebilir. Covid-19 pandemisinin üçüncü yılı yaklaşırken, dünyada 647 milyon okul çocuğu için sınıflar tamamen veya kısmen kapalı. Okulların yeniden açıldığı yerlerde bile birçok öğrenci geriden takip ediyor.

Araştırmalar, çocukların pandemi döneminde daha az şey öğrendiği açıkça ortaya koyuyor. Dünya Bankası’nın tahminlerine göre, pandemi ile ilgili okulların kapanması, düşük ve orta gelirli ülkelerde 10 yaşındakilerin temel bir metni okuyamayan payı olan öğrenme yoksulluğunun payı yüzde 70’e çıktı. Bu öğrenme kaybının, okul çocuklarına ömür boyu 17 trilyon dolara mal olabileceği tahmin ediliyor.

Öte yandan Omicron varyantı yaygınlaştıkça, daha fazla ülke okulları kapatmaya yönelebilir. Öğrenmeyi destekleyecek çevrimiçi altyapı olmadan, bunu yapmak eğitim kayıplarını artıracak ve çocukları, sınıf arkadaşlarıyla bağlantı kurma ve kişisel gelişim için sosyal beceriler geliştirme gibi günlük okula devam etmenin diğer birçok faydasını da engelleyecektir Bu gerileme tersine çevrilmediği sürece, öğrenme yoksulluğu ve buna bağlı beşeri sermaye kaybı, ekonomileri ve toplumları onlarca yıl geride tutacaktır. Çocuklara kaybettikleri eğitimi geri alma şansı verilmelidir. İyi tasarlanmış okuma materyallerine, dijital öğrenme fırsatlarına ve onları gelecekteki zorluklara hazırlamaya yardımcı olan dönüştürülmüş eğitim sistemlerine erişmeleri gerekiyor. Nitelikli öğretmenler ve teknolojinin etkin kullanımı bu süreç için esastır.

Birçok ülke sağlık krizine yanıt olarak büyük teşvik paketleri uyguladı. Ancak Haziran 2021 itibariyle bu fonların yüzde 3’ünden daha azı eğitim ve öğretim sektörüne ayrılmıştır. Ve bu kaynakların çoğu gelişmiş ekonomilerde harcandı. Birçok düşük gelirli ülke, yüksek borç ödemeleri, eğitim de dahil olmak üzere temel sosyal harcamaları karşılayamamaktadır. Eğitim ve öğretimi desteklemek için yapılan yatırımlarda ortaya çıkan zayıflık, pandemi öncesinde var olan öğrenme sonuçlarındaki eşitsizlikleri derinleştirmekle tehdit ediyor. Ve eğitim açığını daraltmak, kaynakların daha verimli kullanılmasını gerektirecek olsa da sonuçta daha fazla kaynağa ihtiyaç var. İyileşmeyi öğrenmeye yatırım yaparak ve teknolojiyi akıllıca kullanarak, pandemi deneyimini tüm çocuklar için eğitimi iyileştirmek için bir katalizör olarak kullanmak mümkündür.

Öğrenme yoksulluğunu sona erdirmek için genel bir strateji içine teknoloji kullanımını yerleştirmek, temel becerilerin geliştirilmesine, öğretim süresinin artırılmasına ve kaynakların en verimli şekilde kullanılmasına yardımcı olabilir. Bu, teknolojinin öğretmenlere ihtiyaç duydukları desteği hızla sağlayabildiği düşük gelirli ülkelerde özellikle kritiktir.

Ülkelerin elektrik altyapısı, internet bağlantısı, dezavantajlı öğrenciler için dijital olarak etkinleştirilmiş cihazlar ve veri yönetimi ve uygulama kapasitesi dikkate alınarak kaynaklar akıllıca yatırılmalıdır. Teknoloji kullanımını artırmak için dikkatlice düşünülmüş bir süreç olmadan, iyi niyetler ve iyi tasarlanmış politikalar, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaç duyduğu öğrenmenin toparlanmasını ve hızlandırılmasını sağlayamaz. Kaliteli eğitime erişim, pandemiden önce eşitsizdi ve şimdi daha da eşitsiz.