Küçük sorular büyük insanlar

Bilim ile keşfetmek, merak ve soru sormakla başlıyor.
Bilim ile keşfetmek, merak ve soru sormakla başlıyor.

Çocukların içindeki kaşifi erken yaşta ortaya çıkarmak için hayata geçen Keşif Dünya’sı, Henkel sayesinde merak eden ve bilime ilgi duyan çocuklarla buluşuyor.

2011 yılında hayata geçen proje sayesinde Türkiye’de bugüne kadar 35 bin çocuğa ulaşıldı. 8-10 yaş arasındaki çocuklara bir şeyleri anlatarak değil, uygulamalı olarak göstermeyi hedefleyen proje, sürdürülebilirliğe de bir o kadar dikkat çekiyor. Keşif Dünyası’na katılan çocuklar, israftan kaçınmak, yeniden dönüştürmek, tekrar kullanmak gibi sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları ile tanışıyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çerçevesinde konuştuğumuz Türk Henkel Kurumsal İletişim Müdürü Öznur Çatı, Keşif Dünyası’nın Türkiye’nin her yanındaki çocuklara bilimi sevdirmek ve onları da bu yolculuğa dahil etmek için çalışmalarına devam ettiğini söylüyor.

Keşif Dünyası’nın hikayesi nasıl ortaya çıktı?

140 yılı aşkın tarihi boyunca Henkel hep gelişim sağlamak, marka ve teknolojilerini daha da mükemmelleştirmek, yenilikçi ürünlerle tüketicilere daima daha iyisini sunmak için çalıştı. İnovasyonlara bu kadar önem veren bir firma olarak, çocukların içindeki kâşifi erken yaşlarda ortaya çıkarmak için Keşif Dünyası girişimini hayata geçirdik. Keşif Dünyası’nın konsepti ve programı, 2011 yılında Henkel uzmanlarının desteği ile birlikte Ruhr Üniversitesi Bochum’da Kimya Eğitim Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Katrin Sommer önderliğinde geliştirildi. Keşif Dünyası’nda kullanılan deney malzemeleri ve çalışma kitapçıkları tamamen çocuklara özel olarak uzmanlar tarafından hazırlandı. Eğitim materyalleri içinde çizgi filmler, boyama sayfaları, deney malzemeleri vb. pek çok materyal bulunuyor. Projeyi 2015 yılından bu yana Türkiye’de Yaratıcı Çocuklar Derneği iş birliği ile gerçekleştiriyoruz. Okullarda, projemizin Darüşşafaka Eğitim Kurumları bünyesinde 2018 yılında açılan merkezinde ve online olarak düzenlediğimiz ücretsiz bilim atölyelerinde, Yaratıcı Çocuklar Derneği’nin profesyonel eğitimci ve uzmanları görev alıyor.

Keşif Dünyası’nı keşfeden çocukları nasıl bir dünya bekliyor?

Merak, soru sorma cesaretine sahip olmak ve öğrenirken eğlenmek Keşif Dünyası’nın temelini oluşturuyor.
Merak, soru sorma cesaretine sahip olmak ve öğrenirken eğlenmek Keşif Dünyası’nın temelini oluşturuyor.

Keşif Dünyası projesinin temel amacı, çocukların erken yaşta bilimle ilgilenmeye teşvik edilmesi. Keşif Dünyası’nda 8-10 yaş arasındaki öğrencilere eğitim veriyoruz. Bilim ve keşfetmek, merak ve soru sormakla başlıyor. Çocuklar, küçük yaşlarda hayatı algılamaya çalışırken büyük bir merak içinde pek çok soru soruyorlar ve ne oluyorsa sonradan soru sormayı unutuyorlar. Soru sormak, sonrasında sorularına cevap aramaya çalışmak, bazen doğru bazen yanlış yapabilmek bilim için önemli. ke Atölye çalışmalarında çocuklara bir şey anlatmak yerine, uygulamalı bilim atölyeleri ile onların deneyerek keşfetmeleri sağlanıyor. Atölyelerimiz son derece keyifli geçiyor. Küçükler, deneylerimizde suyun ilginç özelliklerini keşfediyor, patatesten nişasta elde etmeyi, nişastadan suda çözünebilir folyo ya da yapıştırıcı yapmayı öğreniyor. Böylece içlerindeki meraklı kâşif harekete geçmiş oluyor.

Bir kaşif gibi araştırma yapıyorlar

Eleştirel bakış açısı ile bilimi buluşturduğunuz çocukların, Keşif Dünyası’ndan çıktıktan sonraki farkındalıklarını nasıl değerlendirirsiniz?

Keşif Dünyası’nda çocuklar sürdürülebilirlik kavramı ile de tanıştıkları için kesinlikle çevreye karşı bir farkındalık oluşturuluyor. Sürdürülebilirlikle ilgili ‘israftan kaçınmak’, ‘yeniden dönüştürmek’ ve ‘tekrar kullanmak’ gibi sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları ile tanışıyorlar. Sonra sürdürülebilirliğin sadece çevreyi korumak olmadığını, sağlığımızı korumanın da bunun bir parçası olduğunu, eğlenceli deneylerle bire bir deneyimleyerek öğreniyorlar. Ayrıca birbirinden eğlenceli deneyler yaparlarken, bolca soru soruyorlar, sorularının yanıtını bulabilmek için çeşitli yollardan deneylerini yapıyor, bazen korkmadan hata yapıyor, sonra yeni baştan çözüm yolunu bulabilmek için aynı bir kâşif hissiyle çalışıyorlar. Gözlem yapıyor, tahmin yürütüyor, gözlemlerini bir kâşif gibi kaydediyorlar ve en sonunda bir sonuca varıyorlar. Sorularına yanıt bulmak için farklı yollar deniyorlar. Bu da gözlem yapma, ölçme, önceden tahmin etme, verileri yorumlama, bu verilerden bir sonuç çıkarma ve bir karara varma gibi becerilerine katkıda bulunuyor.