Küçük ülkenin büyük fikri

Estonya.
Estonya.

Estonya 2025 yılına kadar 10 milyon e-oturma izni verilmesini hedefliyor ve şu ana kadar 12 bine yakın kişinin başvurusu kabul edildi. Verilen dijital kartlar, 2018 itibariyle tüm AB ülkelerinde online kimlik olarak kullanılabilecek. Bunun gerçekleşmesi ardından başvuru sayısında artış yaşanacağı tahmin ediliyor.

Kuzeyin küçük ülkesi Estonya, geçtiğimiz yıldan itibaren, tüm dünya vatandaşlarına dijital oturum izni vermeye başladı. Online işler yürütenleri ülkesine çekmek isteyen Estonya’nın sunduğu teklif çok cazip, çünkü bu sayede e-oturma izni sahipleri Estonya’da şirket sahibi olmalarının yanı sıra bir dizi vergi ve ödeme avantajına da kavuşuyor. “Ulusal bir kimlik düzeni küreselleşiyor” şeklinde duyurulan uygulama ile Avrupa Birliği üyesi bir ülkede şirket sahibi olmak katılımcılar için cezbedici avantajlar sunuyor. Bununla beraber e-oturma izni vize kolaylığı, vatandaşlık ya da oturma izni anlamına gelmiyor.

Estonya’da e-oturma izni alma süreci çok basit. Dünyanın neresine olursanız olun, başvuru sahiplerine büyük kolaylıklar sağlanıyor. Bunun için öncelikle pasaport bilgileri ile internet üzerinden başvuru yapmak ve 100 Euro başvuru ücretini ödemek gerekiyor. Yaklaşık 5 hafta içerisinde dijital kartınız Ankara’daki Estonya Büyükelçiliği’ne teslim ediliyor ve parmak iziniz alınıyor. Bunun sonrasında ülkede e-oturma hakkınız tanımlanmış oluyor. Bundan sonraki aşamada Estonya’da şirket kurabiliyorsunuz. Estonya sınırları içinde bir banka hesabı açtırmak, şirketinizi internet üzerinden kaydettirmek ve son aşamada ise yine internet üzerinden bazı gerekli belgeleri imzalamanız ardından süreç tamamlanıyor. Şu an banka hesabı açtırmak için kişilerin Estonya’ya girmesi zorunlu, ancak yakın zamanda bu işlemlerin de internet aracılığı ile yapılması hedefleniyor. Bununla beraber banka hesabı açmak yerine internet üzerinden diğer ödeme seçenekleri de kabul ediliyor.

Estonya’da şirketinizi kurduktan sonra fiziki bir adres göstermeniz de gerekiyor. Ancak bunu sanal ofis ile yerine getiren girişimler de var. Sanal ofisler ayrıca belirli bir ücret karşılığında sekreterlik ve muhasebe hizmeti de sunuyor.

Hedef 10 milyon e-oturma izni

Estonya’da şirket kurmanız sadece 18 dakikanızı alıyor. Bu da şu an için bir dünya rekoru. Bunun yanı sıra e-oturma izni elde edilmesi ile ülkede siber alanda bulunma hakkı ile dünyada en iyi üçüncü vergi sistemine sahip ülkesinde vergi avantajından faydalanmak mümkün.
Estonya’da şirket kurmanız sadece 18 dakikanızı alıyor. Bu da şu an için bir dünya rekoru. Bunun yanı sıra e-oturma izni elde edilmesi ile ülkede siber alanda bulunma hakkı ile dünyada en iyi üçüncü vergi sistemine sahip ülkesinde vergi avantajından faydalanmak mümkün.

Estonya hükümetinin bu girişimi aslında bu küçük Baltık ülkesinin dijital olarak büyüme hedefi ile yakından ilişkili. Projenin Estonya kültürünü tanıtma ve önemli markaları ülkeye çekmek gibi bir amacı da var. Bu kapsamda 2025’e kadar 10 milyon dünya vatandaşına ulaşılması hedefleniyor. Başvuru sahipleri ise e-oturma iznini AB’ne açılan bir kapı olarak görüyor.

Estonya’da şirket sahibi olmanın en önemli avantajı, katılımcıların sadece gelir vergisini ödeyecek olması. Dünyanın en iyi üçüncü vergi sistemine sahip ülkesi olması dolayısıyla para kazanamadığınızda bir ödeme yapmanız gerekmiyor. Son açıklamalara göre Estonya’da tüm devlet işlerinde ve birçok bankada işinizi kolaylaştıran dijital kart, 2018 itibariyle tüm AB ülkelerinde online kimlik olarak da kullanılabilecek. Bunun gerçekleşmesi ardından başvuru sayısında artış yaşanacağı tahmin ediliyor. Şu ana kadar iş ve diğer yönetim danışmanlık, bilgisayar programcılığı ve e-ticaret en fazla başvurunun yapıldığı sektörler. E-oturma hakkını alan ünlü isimler içerisinde Japonya Başbakanı Shinzō Abe, eski Apple danışmanı Guy Kawasaki ve Swedbank CEO’su Michael Wolf da var.

Başvuruların çok büyük bölümünün kabul edildiği süreçte, bugüne kadar 11.985 başvuru sahibi e-oturma hakkı iznine sahip oldu. En çok başvuru yüzde 17 ile komşu ülke Finlandiya’dan. Finlandiya’yı sırası ile Rusya, ABD, Ukrayna ve İtalya takip ediyor. Türkiye’den ise 209 başvuru olumlu sonuçlandı.

  • E-oturma izni alan kişi sayısı: 11.985
  • Türkiye'den e-oturma izni alan kişi sayısı: 209