Kurban Bayramı bereketi

Kurbanlık.
Kurbanlık.

Vatandaşlar tarafından olduğu kadar besiciler tarafından da büyük bir heyecanla beklenen kurban bayramı, bu yıl da ekonomiye güçlü bir dönemsel ivme kazandırdı. Bir tarafta kurbanlık alışverişi, diğer tarafta tatil ve memleket ziyaretleriyle birlikte 20-24 milyar TL’lik ekonomik hareketlilik yaşandı.

1 Ağustos

ABD, ticaret savaşı içinde olduğu Çin ürünlerine 1 Eylül’den geçerli olmak üzere yüzde 10 ek vergi koydu.

5 Ağustos

Yeniden Keşmir gerilimi. Hindistan, nüfusunun çoğunu Müslümanların oluşturduğu tek eyalet olan Keşmir’in 70 yıldır sahip olduğu özel statüyü kaldırdı. Karar Pakistan’da büyük infiale neden oldu.

6 Ağustos

Venezuela’ya yaptırım darbesi. ABD hükümeti Venezuela yönetimine yönelik ağır ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı.

18 Ağustos

ABD Başkanı Trump Grönland’ı satın almak istediklerini açıkladı. Grönland Dışişleri Bakanı Anne Lone Bagger ise ‘Yatırıma, iş yapılmasına hazırız ama satılık değiliz’ diyerek Trump’a tepki gösterdi.

24 Ağustos

Dünyanın en büyük 7 ekonomisinin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi, Fransa’da başladı. Çevre protestolarının gölgesinde başlayan zirvede ele alınan konular ticaret savaşları, Amazon yangınları ve İran’ın nükleer programı oldu.

Amazon ormanlarındaki yangınlar gündeme damga vurdu. Bu yıl, 2018’e kıyasla yüzde 80 artmış durumda. Brezilya’da, son altı yılın en fazla sayıda yangını yaşandı.

28 Ağustos

İklim aktivisti 16 yaşındaki Greta Thunberg, Eylül ayında düzenlenen BM iklim zirvesine katılmak için yelkenli ile 15 günlük yolculuk sonunda New York’a ulaştı.

29 Ağustos

1974’ten beri kapalı durumda bulunan Maraş, gazetecilere açıldı.