Küresel ekonomi yumuşak inişe yaklaşıyor

Arşiv.
Arşiv.

Küresel ekonomi, enflasyonun istikrarlı bir şekilde düşmesi ve büyümenin devam etmesiyle yumuşak bir inişe başlıyor. Ancak büyüme hızı yavaş kalabilir ve önümüzde bir türbülans olabilir.

Prof. Dr. Kadir Tuna.
Prof. Dr. Kadir Tuna.

Talep ve arz faktörleri büyük ekonomileri desteklediğinden, küresel faaliyet geçen yılın ikinci yarısında güçlü olduğunu gösterdi. Talep tarafında, sıkı parasal koşullara rağmen daha güçlü özel ve devlet harcamaları sürdürülen faaliyetlerin böyle bir gelişmede büyük payı var. Arz tarafında, yeni jeopolitik belirsizliklere rağmen artan işgücü katılımı, tedarik zincirlerinin güçlenmesi ve daha ucuz enerji ve emtia fiyatları yardımcı oldu.

Bu güçlü görünümün devam etmesi bekleniyor. Temel tahminler altındaki küresel büyüme, bu yıl yüzde 3,1'de sabit kalacak. Sıkı para politikasının hala etkin olduğu ABD ve zayıf tüketim ve yatırımın faaliyete ağırlık vermeye devam ettiği Çin'de daha yavaş büyüme bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise yüksek enerji fiyatları ve sıkı para politikasının talebi kısıtladığı zorlu 2023'ten sonra faaliyetin hafifçe toparlanacağı tahmin ediliyor. Brezilya, Hindistan ve Güneydoğu Asya'nın büyük ekonomilerinde büyümenin hızlanmasıyla diğer birçok ekonomi büyük bir esneklik göstermeye devam ediyor. Gelişmiş ekonomiler için, manşet ve çekirdek enflasyon bu yıl merkez bankalarının enflasyon hedeflerine yakın olarak yüzde 2,6 civarında ortalama olacağı tahmin ediliyor.

Riskler ılımlı ve dengeli

Özellikle işgücü piyasası sıkılığı daha da hafifler ve kısa vadeli enflasyon beklentileri düşmeye devam ederse, dezenflasyon beklenenden daha hızlı gerçekleşebilir. Hükümetlerin 2024- 25 için açıkladığı mali konsolidasyon önlemleri, birçok ülkede büyük küresel seçim yılında artan kamu harcamaları ile karşı karşıya kalınabilir. Böyle bir durum ekonomik aktiviteyi artırabilir. Ancak aynı zamanda enflasyonu teşvik edebilir ve daha sonra bozulma olasılığını artırır.

Potansiyel riskler

Özellikle Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimler yeni emtia ve arz kesintilerine neden olabilir. Kızıldeniz saldırıları kargoları Afrika'da yeniden yönlendirdiği için Asya ve Avrupa arasındaki nakliye maliyetleri belirgin şekilde arttı. Kesintiler şu ana kadar sınırlı kalırken, durum değişken olmaya devam ediyor. Çekirdek enflasyon daha kalıcı olabilir. Malların fiyatı, hizmetlerin fiyatına göre tarihsel olarak yüksek kalır. Özellikle müzakere edilen ücretlerin hala yükselişte olduğu Euro Bölgesi’nde ücret gelişmeleri fiyat baskılarına katkıda bulunabilir. Piyasalar, erken faiz indirimleri beklentileri konusunda aşırı iyimser görünüyor.

Politika zorlukları

Son zamanlardaki dezenflasyonun önemli bir payının, ekonomik faaliyetin daralması yerine emtia ve enerji fiyatlarındaki düşüş yoluyla meydana geldiğini gösteriyor.

Parasal sıkılaştırma tipik olarak ekonomik faaliyeti bastırarak çalıştığından, ilgili bir soru, eğer varsa, para politikasının nasıl bir rol oynadığıdır? Cevap, iki ek kanal aracılığıyla çalıştığıdır. İlk olarak, hızlı sıkılaştırma hızı, insanları ve şirketleri yüksek enflasyonun tutunmasına izin verilmeyeceğine ikna etmeye yardımcı oldu. Bu, enflasyon beklentilerinin sürekli olarak yükselmesini engelledi, ücret artışını azaltmaya yardımcı oldu ve ücret-fiyat sarmalı riskini azalttı. İkincisi, sıkılaştırmanın alışılmadık şekilde senkronize edilmiş doğası, dünya enerji talebini düşürdü ve doğrudan başlık enflasyonunu azalttı.

Ancak belirsizlikler devam ediyor ve merkez bankaları artık iki taraflı risklerle karşı karşıya. Zor kazanılan birçok güvenilirlik kazanımını geri alacak ve enflasyonda toparlanmaya yol açacak erken gevşemeden kaçınmalıdırlar. Ancak inşaat gibi faiz oranına duyarlı sektörlerde gerginlik belirtileri artıyor ve kredi faaliyeti belirgin şekilde azaldı. Enflasyonun düşüş yolunda olduğu birkaç gelişmekte olan piyasa bunu yapmaya başladığından, zamanla parasal normalleşmeye doğru dönmek de aynı derecede önemli olacaktır. Bunu yapmamak büyümeyi ve enflasyonun hedefin altına düşme riskini tehlikeye atacaktır.

Enflasyonun daha fazla talep odaklı göründüğü Amerika Birleşik Devletleri'nin birinci kategorideki risklere odaklanması gerekirken, enerji fiyatlarındaki artışın orantısız bir rol oynadığı euro bölgesinin ikinci riski daha fazla yönetmesi gerekiyor. Her iki durumda da, yumuşak bir inişe giden yolda kalmak kolay olmayabilir.

Önümüzdeki en büyük zorluk, yüksek mali risklerle mücadele etmektir. Çoğu ülke, daha yüksek kamu borçları ve borçlanma maliyetleri ile pandemi ve enerji krizinden çıktı. Kamu borcunu ve açıklarını düşürmek, gelecekteki şoklarla başa çıkmak için yer verecektir.

Enerji krizi geride kaldığı için, yüksek enerji fiyatlarını dengelemek için getirilen mali önlemler hemen aşamalı olarak kaldırılmalıdır. Ama daha fazlasına ihtiyaç var. Mali kırılganlıklar, mali kriz riski büyük bir maliyetle ani ve yıkıcı ayarlamaları zorlayana kadar birikecektir. Bazı ülkeler için zaten geçerli olan diğer risk, piyasaları birinin mali doğruluğuna ikna etme umuduyla çok erken çok fazla şey yapmaktır. Böyle bir adım büyüme beklentilerini tehlikeye atabilir. Para politikası gevşemeye başladıkça ve büyümeye devam ederken, daha fazlasını yapmak daha kolay hale gelmelidir.

Gelişmekte olan piyasalar, kısmen iyileştirilmiş parasal ve mali çerçeveler nedeniyle, beklenenden daha güçlü büyüme ve istikrarlı dış dengelerle çok esnek olmuştur. Yine de ülkeler arasındaki politikadaki farklılık, sermaye çıkışlarını ve döviz oynaklığını teşvik edebilir.