Kusursuz fırtınayı yaşamamak için artık mola gerekiyor

Arşiv.
Arşiv.

Geçen ayın başlığını “Eylül ayı piyasalar için zorlu dönemeç olacak” şeklinde belirlemiştik. Bunu belirlerken oluşan genel trendin negatif olduğunu ve bu genel trend içinde eylül ayının kitik bir dönemeç olacağını grafiklerle destekli olarak bekliyorduk. Grafiklerde dolar endeksi ve ABD 10 yıllıklar üzerinden piyasaların bir süredir baskı altında kaldığı ve bu sürecin daha agresif fiyat kırılmalarına sebep olabileceğini düşünüyorduk.

Cüneyt Paksoy.
Cüneyt Paksoy.

Bu köşemiz dışında, her platformda da bu beklentimizi paylaşmaya gayret ettik. Gerçekten zorlu geçen ve zorlu bitmekte olan Eylül dönemecinden sonra piyasalara kalıcı bir mola gelmez ise bu yaşananların fragman olma ihtimaline karşı çok daha temkinli olmak ve tünelin ucunda asıl ışığı görmeden bundan sonra stratejileri daha defansif kritlerler ile belirleyerek ilerlemek gerekiyor.

Fed’in attığı ardışık faiz adımları, gelinen politika faizi seviyeleri, yeniden revize edilmiş haliyle hedeflenen 4.50-5.00 bandı yanında tabii ki söylemleri de oldukça önemli. Özellikle Başkan Powell’ın ‘Ekonomi fiyat istikrarı olmaksızın çalışmaz.’ Yani enflasyon düşmeden bize rahat yok söylemi hem o geceye hem Eylül ayına hem de sonrasına damgasını vuran cümle olmuş durumda bizce. Bu Fed enflasyon düşmeden vites küçültmez ve gerekirse ekonomik daralmaya dair manevra alanını kullanarak ilerler algısını da iyice pekiştirmiş oldu.

Fed başlığının yanına; sıkılaşmayı adım adım arttıran ECB’yi eklersek, Avrupa’da yaşanmakta olan tarihi enerji krizini eklersek, gelen veri akışının henüz umut vermediğini eklersek, Putin’in son seferberlik hamlesinden sonra savaşın daha da ilerleme ve kırmızı çizgileri aşma riskini eklersek ve buraya sığmayacak bir çok ardışık başlığı eklersek bu riskli ajanda notlarından piyasaların etkilenmeme lüksüde kalmıyor doğal olarak.

Bütün bunların paralelinde kritik eylül biterken ciddi bir panik havası ve buna bağlı olarak global ölçekte ciddi azalan risk iştahına bağlı olarak nakite geçme isteği gözlemliyoruz tüm piyasalarda. Fed, son dönemin en agresif sıkılaşmasına imza atarken, ters repo kullanımı da artarak şimdilik 2,5 trilyon civarı ile rekor seviyeye yükselmiş durumda.

Yatırımcıların kısa vadede yatırım yapacak yer bulmakta zorlanması nedeniyle güvenli liman olarak görülen Fed'in ters repo kanalında park edilen 2,5 trilyon dolara yakın para, tüm zamanların zirvesine çıkmış durumda! Söz konusu imkan yüzde 3,05'lik gecelik faiz sunuyor. Bu oran Fed'in politika faizini 75 baz puan artırdığı Eylül toplantısından önce yüzde 2,30 seviyesindeydi. Bu durum normale dönmedikçe ve para tekrar kendisine getiri aramaya başlamadıkça temkini elden bırakmamak gerekiyor. Hemen bu durumu anlatan ve tanımlayan bir yorum Bank of America’dan geldi… BofA Nakit bu dönem kraldır dedi bir bakıma!

Bank of America (BofA) stratejistlerine göre, yatırımcılar 2008 finansal krizinden bu yana en kötümser hale gelirken neredeyse tüm varlık sınıflarından çıkış yaparak nakde geçiş yapıyor. BofA stratejistleri geçtikleri bir bilgi notunda yatırımcı güveninin “tartışmasız” şekilde 2008 krizinden bu yana en kötü dönemini yaşadığını ve devlet tahvillerindeki kayıpların 1920’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını yazdı. Ve bu tespit bizce de çok önemli bir tespit.

Özetle nakite geçiş kademe kademe artarken bu durum doğal olarak Fed dışında, dolar endeksinin yükselişini destekleyen güvenli liman kriteri olmakta. Biriken bu kadar nakit eninde sonunda getiri arayacaktır sene sonu yaklaşırken, ama o dönem için gerekli sinyaller gelene kadar çok temkinli olmakta fayda görüyoruz!

Genel olarak dolar endeksi 115’lere yaklaşırken ilk gözümüze çarpan notlara bakarsak; Euro’nun 22 sene sonra kademe kademe 0.93-0.95 ara desteğine çekilmesi, yani yıllar sonra çıkış yeri olan 0.80‘lere çok az bir alan kalmış durumda olması. Sterlin’in 2.00’lerin üzerinden kademe kademe düşüşle ve son dönemde hızlanarak 1.03’lere kadar gerilemesi. Yen’in dolar karşısında hem sözlü yönlendirme hem müdahalelere rağmen 140-150 bandına yükselmesi. Bu liste uzar gider

Döviz piyasasında bunlar olurken yüzde 4.00’lere yaklaşan ABD 10 yıllıklara bağlı olarak daha şimdiden 4.60’lara yaklaşan İtalya 10 yıllıklar, 3.30’lara yaklaşan İspanya 10 yıllıklar, 2.10’lara ulaşan Almanya 10 yıllıklar. Bu listede uzar gider. Ayı piyasasını teyit edecek çok kritik desteklere gelen S&P500 Endeksi ve DAX, iki üç senelik sıkışma bandının kritik desteğini kıran ve ihlal olmadıkça daha da düşebilecek güvenli liman altın, tüm emtialarda yaşanan geri çekilmeler ve daha nice agresif fiyatlamalar.

Yazının devamı ve grafikler Z Raporu 41. Sayısında