Lezzetin bisküvi hali

Bisküvi.
Bisküvi.

Areda Piar, bu ay Benim Markam araştırmasında pratik beslenmenin vazgeçilmezi olan bisküvileri ele aldı. Mart ayında 842 kişiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre Türk halkının yüzde 34,6’sı haftada 3-4 gün, yüzde 20,4’ü haftada 1-2 gün bisküvi tüketiyor. Türk halkının yüzde 66’sı evde, yüzde 16,4’ü iş yerinde, yüzde 10,7’si ise yolculukta bisküvi tüketiyor.

Sıklıkla bisküvi tüketirken mutlu olan insanlar acaba birer Kurabiye Canavarı olabilir mi? Günün ortasında, evde ve ofiste, hatta bazen yolculuk esnasında ağzımızı tatlandırıp, biraz da açlığımızı bastırırken hepimiz birer kurabiye canavarınıza dönüşürüz. Tarihi çok eskilere dayanan bisküviler, uzun raf ömrü avantajlarına sahip olmasıyla; ekmek benzeri, pratik yiyecekler olarak hayatımızda yer aldı. Artık hayatımızın farklı noktalarında ve zamanlarında yer alan birçok bisküvi çeşidi ve markası var.

Bisküviyi çok seviyoruz

Bisküviler, çeşitli tatları, uzun raf ömürleri ve nispeten düşük maliyetleri nedeniyle tüketilen bir gıda ürünüdür. Zengin bir karbonhidrat, yağ, aynı zamanda iyi bir protein ve mineral kaynağı olarak sunulanları da bulunuyor.

Bisküvi ve çay hep birlikte

Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 48,9’u bisküviyi çayın yanında tercih ediyor. Elbette bisküviyi öğün geçiştirmek ve karın doyurmak için tüketenler de var. Bu tüketicilerin yüzde 14,7’si bisküviyle öğün geçiştirirken, yüzde 11,4’ü karnını doyuruyor, yüzde 5,3’ü ise kahvenin yanında bisküviyi tercih ediyor. Evet kurabiyeyi de bisküviyi de hepimiz çok severiz. Ama yetmez! Bunları çaya batırıp yemeyi de severiz, Araştırma sonucuna göre yüzde 73,1 bisküviyi çaya batırıp yemeği tercih ediyor.

Bisküvinin en beğenilen hâli: Kremalı bisküvi

Bazen karnımızı doyurmak için, bazen çayın yanında keyif yapmak için tercih ettiğimiz bisküviler daima hayatımızda yer alıyor. Kimimizin favorisi çikolatalıyken, kimimizin de baharatlı olabiliyor. Günümüzde çok farklı çeşitte bisküviler üretiliyor. Araştırma sonucuna göre en çok tercih edilen bisküvi türü yüzde 36,2 kremalı bisküvi olurken, yüzde 30,4’ü çikolatalı, yüzde 9,3’ü ise baharatlı tercih ediyor.

En çok duyulan marka: Ülker

Geçmişten günümüze farklı yerlerde, farklı anlarda çeşitli bisküviler tüketiyoruz. Bazıları çocukluğumuza ortak olan bazıları yeni keşfedilen markalar... Bisküvi markalarından hangisini daha önceden duymuştunuz? Araştırma sonucuna göre bu sorunun cevabı yüzde 95,7 ile Ülker oldu. Yüzde 94,5 ile Eti, yüzde 78,1 ile Torku, yüzde 77 ile Biscolata ve yüzde 68,5 ile Oreo takip etti. BIR

Bisküviden fazlası

Bisküvi hayatımızın her anında bize eşlik edip mutlu etmeye devam ediyor. Bisküvinin tadıyla eskilere dönüyoruz, yolculuk esnasında uzatılan bir bisküvi bizi mutlu etmek için yeterli oluyor. Peki, bisküvi yediğimizde hangi duyguları hissediyoruz? Araştırma sonuçlarına göre bisküvi yenildiğinde katılımcıların yüzde 55,1’i mutluluk, yüzde 24,8’i paylaşmak, yüzde 10,9’u nostalji duygularını hissediyor. Görünen o ki, bisküvi deyip geçemeyiz, farklı zamanlarda ve farklı mekânlarda daima bir bisküviden fazlası…

GBS skorunda Ülker lider

GBS skorlamasına göre en yüksek skor 24,2 ile Ülker’e ait olurken onu takip eden Eti 17,0 ile ikinci sırada yer alıyor. Torku ise 12,7 ile üçüncü sırada. Diğer bisküvi markalarının sıralaması ise şu şekilde; Biscolata 9,3 Oreo 8,2, Saray 7,7 Elvan 6,9, Şimşek 6,4, McVities 5,0, Lotus 2,6.

Metodoloji

Areda Piar tarafından 03 – 07 Mart 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen Benim Markam Bisküvi sektörü araştırmasına 842 kişi katıldı. Tüketici eğilimlerini düzenli olarak ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.