Libra çıkmadan sahtesi çıktı

Libra.
Libra.

Facebook, bir süre önce duyurduğu dijital para birimi Libra üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Sosyal medya devinin yeni kripto parası henüz kullanıma sunulmadı ama Libra sattığını iddia eden sahte Facebook sayfaları daha şimdiden müşteri avına çıktılar.

Facebook’un son iki yıldır son derece gizli bir şekilde yürüttüğü kripto para projesi sonunda geçtiğimiz 18 Haziran’da netlik kazandı. Sosyal medya devi Facebook, kendi kripto para birimi Libra ve buna entegre cüzdan uygulama sitesi Calibra’yı tanıtarak uzun süre gündemde kalmayı başardı.

Libra’nın henüz sadece whitepaper’ı (kullanım kılavuzu) yayınlandı ve ilgili kripto para henüz piyasaya çıkmadı. Libra’nın 2020’de kullanıma sunulması bekleniyordu. Ancak dolandırıcılar Libra’nın birden fazla sahtesini çoktan piyasaya çıkardı.

Facebook’un resmi cüzdan internet sitesi Calibra.com olarak bilinse de, sadece i harfinde değişiklik yapılarak “calìbra.com” şeklinde bir site piyasaya sürüldü. Facebook’a ait calibra sitesinde kripto para projesi ve cüzdanı hakkında bilgiler yer alırken, dolandırıcıların sitesinde ilginç bir şekilde token’lerin (jetonlar) ön satışının başladığı duyurusu yapıldı.

Facebook ve İnstagram'da sahte sayfalar

The Washington Post tarafından 22 Temmuz’da yayınlanan bir rapora göre, sosyal medya devinin yeni kripto para biriminin resmi merkezi olduğunu iddia eden, hem Facebook hem de Instagram’da bir düzine hesap, sayfa ve grubu keşfetti. Bu sahte sayfaların bazıları, Facebook’un yeni dijital para biriminin şu an 2020 lansmanı için planlanmasına rağmen web sitelerinde indirimle Libra satıyorlar.

Bununla birlikte, Washington Post’un sahte Libra sayfalarıyla ilgili araştırması, Facebook’un hazırlıklı olmadığını ve sorunları daha da kötü hale getirdiğini ortaya koydu. Facebook kimliğine bürünmeye çalışan dolandırıcılar; şirketin resmi logosunu, Libra’nın resmi pazarlama resimlerini ve hatta CEO Mark Zuckerberg’in fotoğraflarını kullandılar.

Video ile müşteri avı

Facebook ve Instagram’daki sahte sayfalara ek olarak, soruşturma aynı zamanda Twitter ve YouTube’da Libra ile ilgili dolandırıcılık sayfalarının ve videolarının akışını keşfetti.

Facebook şimdi yayın tarafından keşfedilen sayfaların çoğunu kaldırdı. Ancak sosyal ağın kripto para biriminin kullanıma sunulması yaklaşırken Libra dolandırıcılığını duyacağımız son durum bu değil gibi görünüyor.

Libra nedir?

Facebook, 2020 yılında piyasaya sürülecek kripto para birimini Libra olarak adlandırdı. Mastercard ve Visa gibi ödeme sistemleri tarafından da desteklenecek olan Libra, Calıbra adı verilen bir dijital cüzdanda bulunacak. Platform kullanıcıları kendi aralarında mesajlaşır gibi Libra transferi yapabilecek. Bir başka deyişle Libra, diğer kripto para birimleri gibi blok zinciri altyapısına sahip, ancak teknoloji uygulayıcısının Facebook olduğu bir para birimi.