“Look at the tabela!”

Ali Saydam.
Ali Saydam.

Seçimler bitti… Şimdi ne olacak?.. Bildiğiniz gibi beklenti, iş dünyası için her şeydir. Beklenti yönetiminde ise iki unsur her zaman devrededir: Vaat ve güven.

İktidarlar bu iki unsur üzerinden değerlendirilir. Seçim öncesi ne vadetmiş; seçim sonrasında bunlardan hangilerini yerine getirebileceğine dair güven ortamını oluşturmuş?

Hem yerli hem de yabancı yatırımcı için en önemli unsurdur güven…

Ekonomi yönetimindeki kurmaylara bakacaklar… İcracı bakanlıkların, vaatlerini yerine getirmek üzere hedefe nasıl yürüdüklerini izleyecekler… Yatırımlara ve atacakları her türlü iktisadi adımlara ona göre karar verecekler…

Tabii bir de eğilimler var. TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli’nin açıklamaları bu konuda bazı ipuçları veriyor…

Çiğdemli’ye göre; ihracat ve ithalatçılar artık geleneksel yöntemlere başvurmuyorlar. Onun yerine firmadan firmaya (B2B) pazar yerlerinden ticaret yapmayı tercih ediyorlar. Bu nedenle, e-ticaretteki toptan satış ciddi ivme kazanıyor

Bunda global ölçekte devam eden resesyonun da etkisi olmuş. İthalat veya ihracat için bir ülkeye giderek onlarca toptancı gezmek hem maliyet hem de zaman bakımından, içinde bulunduğumuz hızlı ekonomiye artık uygun düşmüyormuş. Aranan ürünlerin kolayca bulunması ve yüzlerce toptancıdaki fiyatları kıyaslama imkânı sunmasından dolayı B2B e-ticaretin global pazar büyüklüğü günden güne artıyormuş.

Statista Research’ün son raporlarına göre, 2023 yılında B2B satışların yüzde 17’sinin e-ticaret kanalıyla yapılacağı öngörülüyormuş. McKinsey & Company’nin araştırması ise, 2022’de B2B şirketlerinin yüzde 65'inin yalnızca çevrim içi satış yaptığını ortaya koymuş. Digital Commerce 360 da B2B e-ticaretin global büyüme oranının, tüm online ticaretten yaklaşık bir buçuk kat daha fazla olduğunu açıklamış.

Eğilimlerle ilgili bir başka görüş de Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği Başkanı Fatih Önyol tarafından dile getiriliyor: “Kargo, kurye ve lojistik sektörü ülkemizin kritik bir bileşeni hâline geldi. 2022 yılında 1,7 milyar adet olan posta gönderi sayısını iki katına çıkarabilecek şekilde yatırımlarımızı yaptık. Bunun için sektörün dijitalleşmesi ve otonom teknolojilerle dönüşmesi kritik önem taşıyor.”

Yukarıda sözünü ettiğimiz iki eğilimin olmazsa olmazı, start-up yatırımcılığı ise Mayıs ayı içinde Mindvest AddVenture 2023 etkinliğinde konuşuldu. Konuşmacılar şunları vurguladılar:

Yazının devamı Z Raporu 49. sayısında