Bakanlıkla görüşüldü: Marketlerin pazar günü kapalı olması planlanıyor

Türkiye Perakendeciler Federasyonu, marketlerin pazar günleri kapalı olması önerisinde bulundu. Bakanlıkla görüşüldüğünü ifade eden TPF Başkanı Ömer Düzgün, öncelikle pilot bölgelerde bu uygulamanın başlayabileceğini belirtti.
TPF, 2025 yılı için hazırladığı Perakende Sektörü İstihdam Raporu'nu açıkladı. Rapor, yerel zincir mağazaların istihdama katkılarını kapsamlı şekilde ortaya koyarken gençlerin sektöre bakışından kadın istihdamının bölgesel etkisine kadar birçok yapısal sorun ve çözüm önerisine yer verdi.
Kalıcı iş olarak görülmüyor
Özellikle küçük şehirlerde gençler ve kadınlar için önemli bir çalışma alanı sunan sektör, bölgesel kalkınmaya ve istihdam dengesine katkı sağlıyor. 18-30 yaş arasındaki genç çalışanlar, sektöre kalıcı bir kariyer gözüyle bakmıyor. Gençler, perakendeyi bir "ara durak" olarak görüyor ve başka mesleklere yönelme eğilimi taşıyor.
Marketler pazar günü kapalı olmalı
TPF Başkanı Ömer Düzgün, pazar günleri marketlerin kapalı olmasının aile yapısını güçlendireceğini, sektörde sürdürülebilir istihdamı destekleyeceğini ve küçük esnafı kalkındıracağını belirterek, "Bugün perakende sektöründe çalışan yüz binlerce kişi, ailesiyle aynı gün tatil yapamıyor. Kendisi hafta içi izinli, eşi hafta sonu, çocuğu okulda, kendisi vardiyada." ifadelerini kullandı.
Aile bağları güçlenecek
Hafta sonu tatilinin aile bağlarını güçlendireceğini vurgulayan Ömer Düzgün, "Bu birbirinden uzaklaşmış hayatlar aile bağlarını zayıflatıyor, sosyal yorgunluk yaratıyor. Oysa ki aile, birlikte geçirilen zamanla güçlenir. Bu durum sürdürülebilir istihdamı da olumsuz etkiliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2025 yılını Aile Yılı ilan etmesi çok değerli bir çerçeve çizmiştir. Biz de yerel zincirler olarak bu vizyona katkı sunmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Düzgün, ''İlgili bakanlıklarla gerçekleştirdiğimiz Ankara ziyaretlerimizde bu konudaki görüşlerimizi dile getirdik. Öncelikle pilot bölgelerde bu uygulama başlayarak Avrupa'da olduğu gibi ülkemizde de pazar günleri marketler kapalı olabilir. Küçük esnaf için de bu uygulama can suyu olacaktır. Hem yerli ekonomiyi, hem aile yapımızı hem de sürdürülebilir istihdamı güçlendirecek bir adım olacaktır."