Mesleğin kadını erkeği olmaz

Shell Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü ve Shell & Turcas İcra Kurulu Üyesi Meltem Okyar Perdeci.
Shell Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü ve Shell & Turcas İcra Kurulu Üyesi Meltem Okyar Perdeci.

Shell Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü ve Shell & Turcas İcra Kurulu Üyesi Meltem Okyar Perdeci, kadınların iş hayatındaki yerini ve zorluklarını değerlendirirken, çalışan kadınların birçoğunun “cam tavan” diye tanımlanan, belli bir noktadan sonra iş hayatında yükselememe sorunuyla karşılaştığını dile getiriyor. perdeci, kadınların hayatın her alanında cinsiyet eşitliği kapsamında var olabilmesi için potansiyellerini keşfetmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Kariyer yolculuğunuzu özetler misiniz?

2014 yılından bu yana Shell Türkiye’nin Kurumsal İletişim Direktörü ve aynı zamanda Shell&Turcas şirketimizde İcra Kurulu Üyesi olarak görev almaktayım. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum ve Bilgi Üniversitesi’nde MBA programımı tamamladım. İletişim alanındaki meslek kuruluşlarına üyeliğim dışında Özel Sektör Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesiyim. Ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliği, kadının iş yaşamında güçlenmesi özellikle odaklandığım sosyal konuların başında geliyor. Tüm sektörlerde kadınların çalışma hayatına katılmalarını ve karar alma süreçlerinde aktif bir şekilde yer almalarını hem kişisel olarak hem de Shell olarak çok önemsiyoruz. Bizimki gibi sıra dışı iş alanlarında da kadınların neler başarabildiklerini göstermeye çalışıyoruz. Fark Edenler Derneği tarafından yürütülen mentorluk programının bir parçasıyım. İş dışında kalan zamanlarımda mentorluk yaparak, genç arkadaşlarıma katkı sağlamaya çalışıyorum.

Üst düzey yönetimde kadın-erkek dağılımı eşit değil. Eşit ve dengeli dağılım neden önemli?

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüm sektörlerde kadınların çalışma hayatına katılmalarının ve karar alma süreçlerinde aktif bir şekilde yer almalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan kadınlarımız, olağanüstü beceri ve enerjileriyle ülke ekonomisine ve iş hayatına çok daha fazla katkıda bulunabilirler. Sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanabilmesi için yaptığı her işe değer katan kadınlarımızın, iş hayatı başta olmak üzere tüm alanlarda aktif rol alması gerekiyor.

Bugün birçok çalışma gösteriyor ki; iş dünyasında kadın liderlerin varlığı, finansal performansta yükselme, yatırım getirileri, pazar payı, sermaye ve hisse senedi gibi değerlerde artış sağlıyor. En az üç kadın yönetici bulunan şirketlerin finansal performansının daha yüksek olduğu, yönetim kurulunda en az 3 kadın bulunan şirketlerin yatırım getirileri yüzde 60 daha fazla olduğu ve pazar payı, sermaye ve hisse senedi değerine göre daha iyi performans gösterdiklerini ortaya koyan çalışmalar var.

Kadınlar iş hayatında ne gibi zorluklar ile karşılaşıyor?

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği gerek sosyal hayatta gerekse iş hayatında sadece Türkiye’de değil dünya genelinde de hâlâ önemli bir sorun. İş hayatında kadın istihdamı rakamsal olarak artsa da görev, kademe, ücret farkı gibi sorunların halen devam ettiğini görebiliyoruz. Çalışan kadınların birçoğu “cam tavan” diye tanımlanan, belli bir noktadan sonra iş hayatında yükselememe sorunuyla karşılaşıyor. Diğer yandan bazı sektörlerin sadece erkeklere ait olduğuna dair bir algı var. İçinde bulunduğumuz enerji sektörü de bunlardan biri. Bu algıyı yıkmak için ise öncelikle sektörün içinde olan bizlere iş düşüyor. Kadınların her görevde başarılı olup değer katacağını somut iş fırsatları yaratarak göstermek, kadın çalışanları cesaretlendirerek potansiyellerine ulaşmalarını sağlamak ve gelişimlerine destek olmak gerekiyor.

Sizce kadın istihdamının artması için neler yapılması gerekir?

Sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanabilmesi için yaptığı her işe değer katan kadınlarımızın, iş hayatı başta olmak üzere tüm alanlarda aktif rol alması gerekiyor.
Sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanabilmesi için yaptığı her işe değer katan kadınlarımızın, iş hayatı başta olmak üzere tüm alanlarda aktif rol alması gerekiyor.

Kadınlara gelişmek ve potansiyellerini gerçekleştirmek için fırsat alanları sağlanmalı. Onların gelişimlerine daha fazla destek olmak ve örnek alabilecekleri rol modeller oluşturmak istihdamın artmasında pozitif etki sağlayacaktır. Bu konuda özellikle kadın rol modellerin varlığının çok önemli olduğuna inanıyorum. Önyargıları yıkarak kendini ispatlamış kadınlar, diğerleri için de birer ilham kaynağı haline geliyor. Kadınların hayatın her alanında cinsiyet eşitliği kapsamında var olabilmesi için potansiyellerini keşfetmeleri gerekiyor.

Shell’deki kadın istihdam oranı ve varsa yürütülen projelerden bahsedebilir misiniz?

Shell, faaliyet gösterdiği 80’e yakın ülkede kadın-erkek ayırmaksızın tüm çalışanları için eşitlik ilkesini sağlamayı hedefliyor. Shell Türkiye olarak, biz de küresel düzeydeki bu politikalar çerçevesinde çalışıyoruz. Doğrudan istihdam sağladığımız çalışanlarımızın yüzde 31’ini, yönetim ekibimizin ise yüzde 50’sini kadınlar oluşturuyor. Türkiye genelinde faaliyet gösteren istasyonlarımızda Mart 2018’den bu yana 5 bin’in üzerinde kadına istihdam fırsatı sunuyoruz. Shell’de Kadın Enerjisi akaryakıt sektöründe bir ilk olma özelliğini taşıyor ve tüm sektörün kadın istihdamı konusunda harekete geçmesine ilham kaynağı olmuştur. Shell Türkiye olarak Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve BM Global Compact ortak inisiyatifi olan “Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) imzacısıyız. Yanınızdayız Derneği’nin üyesiyiz, Yönetim Kurulu’nda Kadın Derneği’nin kurumsal destekçisiyiz.

Global çapta bir program olan “Kadınlar için Shell Kariyer Gelişim Programı” ile yüksek potansiyelli kadın çalışanlarımızın kariyer gelişimine destek oluyoruz. Anne ve anne adaylarımıza yönelik M³ Anne Mentorluğu programımız ile kadın çalışanlarımızın iş hayatına adaptasyon süreçlerini kolaylaştırıyoruz. Her sene eğitim-öğretim yılının ilk gününde anne olan çalışanlarımıza izin kullanma hakkı sunuyoruz. Shell Çalışan Destek Programımız ile iş-yaşam dengesi, ilişkiler, evlilik sorunları, çocuklarla ilgili konular gibi stresi tetikleyen unsurlar hakkında telefonda sınırsız bir şekilde psikolojik danışmanlarla görüşme imkanı sunuyoruz.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için vermek istediğiniz özel bir mesajınız var mı?

Nüfusun yarısını oluşturan kadınlarımızın enerjisinden daha fazla güç almalıyız. Sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanabilmesi için yaptığı her işe değer katan kadınlarımızın, iş hayatı başta olmak üzere tüm alanlarda aktif rol alması gerektiğini düşünüyorum. “Mesleğin Kadını Erkeği Olmaz” diyerek kendi geleceğini kendi oluşturmak için çalışan, hayatın her noktasında emeğini ortaya koyan tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.