Mobilya ihracat rekorunu tazeleyecek

Mobilya sektörü 2023 ihracat hedefi: 10 milyar dolar.
Mobilya sektörü 2023 ihracat hedefi: 10 milyar dolar.

Türk mobilya sanayi rekorlarla dolu bir yılı geride bıraktı. Yıl boyunca yaşanan hammadde ve lojistik sıkıntısına bağlı gecikmelere rağmen, ihracatta verimli bir yıl geçiren sektör; 2023’teki 10 milyar dolar hedefine daha fazla yaklaşmak için bu yıl tasarım ve geri dönüşümde uzmanlaşmak istiyor.

Büyük çoğunluğu KOBİ niteliğinde bulunan ve bu nedenle istihdam açısından Türkiye’nin elinin güçlü olduğu sektörlerden olan mobilyada 2021 yılı rekor ihracat verileri ile kapandı. Pandemi nedeniyle ortaya çıkan hammadde, lojistik ve sipariş gecikmelerine rağmen, Türkiye güçlü üretim kapasitesi ile bir adım öne geçti.

Yılın ilk 11 ayında, bir önceki yıla göre yüzde 24,6’lık bir artışla 3 milyar dolar 859 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektör, dünya mobilya üretim ve ihracatında 6. sıraya yükseldi. Sektörün dünya ihracatındaki payı da ilk kez yüzde 3’e çıkmış oldu. Türkiye’nin bu alanda en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler ise ABD, Almanya, İngiltere, Irak ve İsrail olarak sıralandı.

Yeni dönemde geri dönüşüm ve tasarıma odaklanmalıyız

Türkiye'nin dünya mobilya ihracatı içerisindeki payı: %3
Türkiye'nin dünya mobilya ihracatı içerisindeki payı: %3

2021’de sektör, sorunlara rağmen hemen hemen tüm ülkelere mobilya ihracatı gerçekleştirmeyi başarırken, tedarikteki güçlü yapısı ile Avrupa’ya satışlarını arttırdı. Bu artışta büyük ölçüde Türk mobilyasının kalitesi, uygun maliyeti ve tasarımları belirleyici oldu.

Yeni yıl ile birlikte sektör temsilcileri ise 2023’teki 10 milyar dolar ihracat hedefi konusunda iyimser bir tablo ortaya koyuyor. 2019’da mobilya ihracatını en fazla arttıran ülke olmayı başaran Türkiye 6 basamak birden atlarken, Türk mobilyasının yurtdışındaki imajı da güçleniyor. Bununla beraber Türkiye’nin sıfır atık vizyonu çerçevesinde mobilyada da geri dönüşümü başlatması gerekiyor.

MODOKO Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çalışkan, mobilyada değiştirme sıklığının ilk kez 8 yıla düştüğünü belirterek, değiştirilen her mobilyanın çöp yığınlarının arasına karıştığını ya da yakıldığını belirtiyor. Bu da her yıl mobilya üretiminin yüzde 70’inin çöpe gitmesi, başka bir ifadeyle ülke ekonomisine zarar verilmesi anlamına geliyor. Bu nedenle yeni yıl ile birlikte mobilyada geri dönüşümün de gündeme alınması büyük öneme sahip.

  • Mobilya sektörü ihracatı(11 ay): 3 milyar 859 milyon dolar