Mobilyada kalite, fiyat ve garanti süresi en önemli 3 faktör

Tüketiciler satın alma öncesinde ürün ile ilgili bilgi toplayıp, bunları değerlendirerek mobilya alışverişlerini şekillendiriyorlar.
Tüketiciler satın alma öncesinde ürün ile ilgili bilgi toplayıp, bunları değerlendirerek mobilya alışverişlerini şekillendiriyorlar.

İnsanoğlu varoluşundan bu yana yaşamlarını kolaylaştırmak, rahat bir hayat sürebilmek gibi çeşitli ihtiyaçları için mobilya tasarlayıp üretti. Mobilya kavramı insan yaşamına taş ve kum malzemelerin kullanılması, taşların yontulmasıyla oturakların, hayvanların derilerinden yatakların üretilmesiyle girdi. Toplumların çeşitlilik gösteren ekonomik düzey ve kültürel yaşamlarıyla geçmişten bu güne farklı mobilya kullanımları oldu. Zaman içerisinde kullanım amaçları doğrultusunda değişen mobilyalar günümüzde ise fonksiyonelliğin ötesinde estetik zevkleri de içeriyor.

Mobilyada kalite ilk sırada

Areda Piar’ın gerçekleştirdiği araştırmanın bulgularına göre, mobilya seçerken en önemli karar verme kriteri ‘kalite.’ Katılımcıların yüzde 82,7’si kalite, yüzde 46,1 ürün fiyatı, yüzde 35,3’ü garanti süresi, yüzde 35,1’i malzeme cinsi, yüzde 33’ü kullanım kolaylığı, yüzde 32,9’u renk/tasarım/estetik özellikleri, yüzde 28,5’i indirim ve kampanyalar, yüzde 22,9’u teslim süresi, yüzde 21,4’ü ödeme seçenekleri, yüzde 18,5’i marka bilinirliği, yüzde 12,8’ü ürünün menşei, yüzde 10,1’i öneri/ tavsiye ve yüzde 4,6’sı reklam/ tanıtımın satın alımı etkileyen faktörler arasında olduğunu ifade etti.

Çok tercih edilen modelleri satın alıyoruz

Tüketiciler satın alma öncesinde ürün ile ilgili bilgi toplayıp, bunları değerlendirerek mobilya alışverişlerini şekillendiriyorlar. Katılımcılara ‘Aşağıdakilerden hangisi mobilya satın alma davranışınızı yansıtır?’ diye sorulduğunda yüzde 58,4’ü en fazla tercih edilen modelleri satın alırım, yüzde 22,4’ü özel üretim ürünler satın alırım, yüzde 19,2’si nadir tercih edilen modelleri satın alırım diye belirtti.

Mobilya ve parke uyumuna dikkat ediyoruz

Ev dekorasyonunda önemli olan eşyaların birbirleri ile olan uyumudur. Bu sebeple dekorasyonda renk uyumu için; halı, duvarın rengi, mobilya ve aksesuarların birbirlerini tamamlayıcı olmalarına özen gösterilir. Araştırmada katılımcıların mobilya satın alırken oda/ofis dizaynında dikkat ettiği faktörler de masaya yatırıldı. Parke/zemin döşemesi uyumu yüzde 58,1 ile en çok dikkat edilen nokta olurken, bu sıralamayı yüzde 53 halı uyumu, yüzde 42,5 duvar rengi uyumu, yüzde 34,3 perde uyumu, yüzde 27,6 aydınlatma ürünleri ile uyumu, yüzde 11,7 tavan uyumu takip etti.

Mobilyada beklentiler karşılanıyor

Katılımcılara yöneltilen ‘Mobilya tercihinde bulunduğunuz marka beklentilerinizi karşılamakta yeterli midir?’ sorusuna katılımcıların yüzde 66,5’i yeterli cevabını verdi. Aynı soruya yüzde 17,4’ü çok yeterli derken az yeterli diyenlerin oranı yüzde 9,6, yetersiz diyenler ise yüzde 6,6.

Takım mobilyalar tercih edilirken parçaların da önem kazanmaya başladığını görüyoruz

Çalışmada katılımcılara ‘Bugün mobilya alacak olsanız, aşağıdaki mobilya türlerinde takım tercih edip etmeme durumunuzu belirtir misiniz?’ diye sorulduğunda;

Katılımcıların yüzde 81’i salon mobilyalarında takım tercih ederim derken yüzde 19’u ayrı ayrı parçaları kendim kombinlerim yanıtını verdi.

Oturma odası mobilyalarını katılımcıların yüzde 76,9’u takım tercih ederim derken yüzde 23,1’i ayrı ayrı parçaları kendim kombinlerim,

Yatak odası mobilyalarını katılımcıların yüzde 68,2’si takım tercih ederim derken yüzde 31,8’i ayrı ayrı parçaları kendim kombinlerim,

Ve son olarak çocuk odası mobilyalarını katılımcıların yüzde 64’ü takım tercih ederim derken yüzde 36’sı ayrı ayrı parçaları kendim kombinlerim dedi.

Çalışma alanları evlere giriş yapıyor

Pandemiyle birlikte birçok davranışımız değişti ancak en çok değişim gösteren alanların başında evlerimiz ve evlerde gerçekleşen davranışlarımız oldu. Çalışma biçimlerinin değişmesine bağlı biçimde evde çalışma ortamı, hedef kitlenin yüzde 47’sinin beklentilerini oluşturuyor.

Araştırmada katılımcılara ‘Evinizde aşağıdaki alanlardan hangisini oluşturmak sizin için önemlidir?’ diye sorulduğunda katılımcıların yüzde 47,2’si çalışma alanı, yüzde 24,3’ü banyo dışında çamaşır ütü alanı, yüzde 15,4’ü kahve yapım ve servis alanı, yüzde 13’ü kitap okuma alanı diye belirtti.

Mobilya tarzını modernciler domine ediyor

Mobilya kişilerin yaşam tarzlarını belirleyen ürünlerdendir. Ev dizayn edilirken göz önünde bulundurulması gereken önemli unsurlardan biri de hangi mobilya stilinin kullanılacağıdır. Araştırmada katılımcılara ‘Mobilya markalarında hangi tarzı görürseniz o markayı kendinize daha yakın bulursunuz?’ diye sorulduğunda katılımcıların yüzde 58,2’si modern, yüzde 37,7’si klasik, yüzde 2,3’ü country, yüzde 1,7’si Retro yanıtını verdi.

GBS lideri: İstikbal

Araştırmada yer alan ‘Mobilya tercihinizde hangi davranışlar sizin için önemlidir?’ sorusuna güven cevabı verenlerin oranı yüzde 49,7, beğeni diyenlerin oranı yüzde 35,9 oldu. Mobilya tercihinde sadakate önem verenlerin oranı ise yüzde 14,4.

Benim Markam araştırmasının kilit noktasını oluşturan güven-beğeni-sadakat (GBS) skorlamasına göre İstikbal 17,8 ile ilk sırada yer aldı. İstikbal’i 11,1 ile Bellona, 9,5 ile Doğtaş, 6,4 ile Kelebek takip ediyor. Diğer mobilya markalarının GBS skorları ise; Enza Home 6,3, Ankara Mobilya 4,9, Çilek 4,7, Alfemo 4,0, Divanev Mobilya 3,6, Tepe Home 3,4, Ergül Mobilya 3,3, Moda Life Mobilya 2,6, Berrak Mobilya 2,1, Vivense 2,0.

Metodoloji

Areda Piar tarafından 5-10 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen Benim Markam Mobilya Tercih Kriterleri araştırmasına 1100 kişi katıldı. Tüketici eğilimlerini düzenli olarak ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile ‘Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli’ kullanılarak gerçekleştirildi.