Mueller raporu açıklandı Amerikan siyaseti ısınıyor

Robert Mueller.
Robert Mueller.

Özel yetkili savcı Robert Mueller’in, ABD başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyası sırasında Rusya ile işbirliği kurduğu iddialarina ilişkin raporu yayınlandı. Raporda Trump’ın Rusya ile yaptığı herhangi bir ‘gizli anlaşma’ olmadığı belirtildi ancak Trump hakkındaki azledilme tartışmaları bir kez daha hararetlendi.

ABD’de özel yetkili savcı Robert Mueller’ın Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiğine yönelik 22 ay süren soruşturmanın ardından hazırladığı 448 sayfalık rapor kamuoyuyla paylaşıldı. Mueller soruşturmada Trump’ın seçim kampanyası ekibinin Rusya’yla bir komploya karıştığına ilişkin delil bulamadı ancak Trump’ın adaleti engelleme suçunu işleyip işlemediği konusunda bir sonuca varmadı.

Mueller Raporu’nda “Bu rapor, Başkan’ın bir suç işlediği sonucuna varmıyor olsa da, kendisini aklamıyor da” deniliyor. Ve bu cümle de rapor açıklanır açıklanmaz tartışmaların odağında oldu. Trump’ı zorda bırakan Rusya soruşturması konusunda 2020 başkanlık seçimine giden yolda bundan sonrasında yaşanacak olası gelişmeler ise şu şekilde:

2020 Seçimleri

Trump çok sayıda Cumhuriyetçi’nin FBI’ın kendisini görevden etme çabası olarak gördüğü Mueller soruşturmasını seçim kampanyasında kullanmaya çalışabilir. Soruşturmayı demokratik olarak seçilmiş bir başkanı görevden alma amacını taşıyan bir cadı avı olarak nitelemesi seçmenlerinin kendisini ikinci dönem için de destek vermesi konusunda etkili olabilir.

Demokrat Parti’nin başkan aday adayları Mueller soruşturması konusuna bugüne kadar pek girmemeyi tercih etmişti. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de, Demokrat Partililere 2020 Başkanlık seçimleri ve Kongre seçim sürecinde yoğun kampanya döneminde önyargı ve hırsa yenik düşmemeleri, bunun yerine bulgulara odaklanmaları çağrısında bulundu. Mueller raporunun yayınlanmasının ardından Demokrat Parti’nin yeni isimlerinden olan Alexandria Ocasio Cortez, bir diğer Demokrat Kongre üyesi Rashida Tlaib’in Trump’ın sergilediği davranışa ve bu davranışın Temsilciler Meclisi’nde resmi bir azledilme suçu teşkil edip etmediğine yönelik soruşturma açılması çağrısına destek verdi.

Anketlere göre seçmenler Rusya soruşturmasından ziyade ekonomi ile ilgili konularla ilgileniyor. Bu durum özellikle ılımlı seçmenin egemen olduğu ve mücadelenin çetin geçtiği bazı bölgelerde rapor vesilesiyle siyasi avantaj peşinde olan Demokrat aday adaylarını da zorda bırakabilir. Buarada Mueller’in hazırladığı rapor sonucunda Demokratlar soruşturma seçeneğinin kendileri için iyi olup olmayacağını tartışıyor. Raporun istenilen şekilde çıkmaması ve senatoda en az 20 Cumhuriyetçi senatörün daha kendileri lehinde oylamada bulunması zorunluluğu Demokratları soruşturma seçeneğinden iyice uzaklaştırdı.

Trump için azil süreci başlar mı?

Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar’ın Trump’ın azledilmesine yönelik süreci başlatmaları ihtimali Adalet Bakanı William Barr’ın Mueller’ın Rusya ile bir gizli anlaşmaya ilişkin delil bulunmadığını açıklamasının ardından azalmıştı. Öte yandan Barr, Temsiciler Meclisi Adalet Komisyonu’nda yapılan oylama sonucu Kongre’ye itaatsizlikle suçlandı. Barr, Kongre’ye Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in, Rusya’nın başkanlık seçimlerine ilişkin soruşturma raporunun orijinal ve tam metnini sunmamakla itham edildi.

Ancak Mueller’ın raporunda ortaya çıkan yeni ayrıntılar ABD siyasi tarihinde sadece 3 kez başlatılmış olan azledilme sürecinin başlatılmasına yönelik tartışmayı alevlendirebilir. Meclis Başkanı Pelosi raporun açıklanmasından haftalar öncesinde yaptığı açıklamada Trump için azledilme sürecinin başlatılmasının toplumu böleceği uyarısında bulunmuştu. Cumhuriyetçiler’in de buna sıcak bakmayacakları düşünüldüğünde, Cumhuriyetçiler’in fikrini rapor değiştirmediği sürece, böyle bir çabanın Senato engeline takılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Trump: Endişeli Değilim

Başkan Trump ise endişeli olmadığını söylüyor. Azledilme konusunda endişeli olup olmadığı yönündeki sorulara “Bir parça bile endişeli değilim” yanıtını verdi. Ancak Trump’ın raporu itibarsızlaştırmaya yönelik Twitter üzerinden paylaştığı pek çok mesaj durumu önemsediğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

  • Trump rapor açıklandığı dönem paylaştığı Twitter mesajında “Sadece yüksek profilli suçlar azledilmeyle sonuçlanabilir. Benim işlediğim böyle bir suç yok (Gizli anlaşma yok, adaleti engelleme yok). O nedenle azledilme söz konusu olamaz. Asıl suç işleyenler Demokratlar’dı, Cumhuriyetçi Başkanınız değil” diye yazdı.

Trump, Adalet Bakanı Barr’ın Muller davasında ABD Başkanı Donald Trump’ın aleyhine bir delilin elde edilmediğine dair yaptığı ön açıklama sonrası, fenomen dizi Game of Thrones’a (Taht Oyunları) atıfta bulunarak, ‘Oyun Bitti’ yazılı bir görsel de paylaşmıştı.

‘Beyaz Saray ile Kongre arasında artık kılıçlar çekildi’

Hakan Akbaş- Global Dealıngs llc yönetİcİ ortağı
Hakan Akbaş- Global Dealıngs llc yönetİcİ ortağı

Fbı eski başkanı Robert Mueller’in, Rusya’nın abd’de gerçekleşen 2016 başkanlık seçımlerine müdahalesi ve Trump ile işbirliği ihtimali hakkında yayınladığı rapor Trump ve küçük oğlunu ciddi suçlamalar altında bırakıyor ancak kesin sonuca varmıyor. Trump’ın suçlamaları yalanlamak ve soruşturmayı engellemek için yaptığı hamlelerın başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından trump’ın adaleti engellemek suçundan yargılanması gündeme geldi. Trump’ın sadık atamalarından adalet bakanı Barr’ın aktif görevde bulunan bir başkanın tutuklanamayacağı yönündeki tutumu yüzünden yargı süreci bakanlık tarafından engellenıyor. Barr senato’nun celplerine rağmen soruşturma komısyonunda detaylı ifade vermeye gitmezken özel savcı Mueller’in raporunun gizlenmemış kopyasını demokratlarla paylaşmayı da reddetti.

Beyaz Saray ile kongre arasında artık kılıçlar çekildi. Kasım 2020’de ikinci kez başkan seçilmek isteyen Trump, seçime kadar demokratlarla kıyasıya mücadele edecek. temsilciler meclisi başkani pelosı trump’ın kendini azletirmek için elinden geleni yaptığını ancak bu adımın en çok trump’a yarayacağını düşündüğünü açıkladı. Abd anayasasına göre temsilciler meclisi bir azıl soruşturma komisyonu kurarak Trump’ı yargılayabılır ve çoğunlukla azline karar verebilir. Ancak görevden alınması için cumhuriyetçilerin kontrol ettiği senato’da 2/3 çoğunluk elde edilmesi mümkün gözükmüyor. Demokratlar yeni soruşturmalar açarak Trump’ın ipliğini pazara çıkaracaklar. oğlu Trump jr.’ın cumhurıyetçiler tarafından senato soruşturma komisyonuna Rusya ile bağlantısı ile ilgili ifade vermeyi çağrılması ıse en çok trump’ı şaşırttı. hemen topa giren Rusya da kesin bir dille yalanladığı rapor hakkında hiçbır kanıt bulunmadığını ve müdahalenin gerçekleşmedığını iddia ediyor. Trump da ayrıca azledilme konusunda hiçbir endişesi bulunmadığını ve azledilirse Amerikan halkının ayağa kalkacağını dile getiriyor. Geçen hafta yayınlanan reuters/ıpsos anketinde halkın yüzde 45’ı Trump’ın azledilmesini destekliyor.