MÜSİAD Expo'da yerli sanayi şov yaptı

MÜSİAD’ın High Tech Port fuarı, milli ve özel savunma sanayi şirketlerinin şovuna sahne oldu.
MÜSİAD’ın High Tech Port fuarı, milli ve özel savunma sanayi şirketlerinin şovuna sahne oldu.

100’ü aşkın ülkeden katılımın gerçekleştiği 16'ncı MÜSİAD Expo yerli savunma sanayinin şovuna sahne oldu. Otokar ana yüklenicisi olduğu Altay Ana Muharebe Tankını, Vestel ise insansız hava aracı Karayel Taktik İHA'sını görücüye çıkardı. Katmerciler'in yeni zırhlı personel taşıyıcı aracı HIZIR da ilk kez High Tech Port'ta sergilendi. Fuarın dikkat çeken bir diğer ürünü ise Türk Hava Yolları, Türk Teknik ve Kibar Holding'in ortak girişimi olan koltuk arkası ekranlı kabin içi eğlence sistemiydi. Roketsan ilk güdümlü füze CİRİT, ASELSAN ise İHTAR, İhasavar, Kangal VE Cats'ı sergiledi.

72 yerli savunma devi, yeni ürünlerini görücüye çıkardı. Son model teknolojilerle üretilen savunma, ulaşım, uzay ve lojistik araç gereçlerine katılımcılar yoğun ilgi gösterirken, 34 ülkeden askeri delegasyon ağırlanan High Tech Port’ta iki günde bin 200 kayıtlı görüşme yapıldı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından iki yılda bir düzenlenen uluslararası 16. MÜSİAD EXPO ve 20. Uluslararası İş Forumu Kongresi'nin açılışı Kasım ayında İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti. 100'ü aşkın ülkeden katılımın olduğu fuara MÜSİAD üyeleri büyük ilgi gösterdi. 700 firmanın ürünlerini sergilediği fuar için 8 hol kiralandı. High Tech Port konseptiyle fuara katılan kamu ve özel savunma sanayi şirketleri teknoloji harikası son ürünlerini görücüye çıkardı. Açılışına Kıbrıs Başbakanı Hüseyin Özgürgün'ün de katıldığı fuarda bir hol de Kıbrıslı firmalara ayrıldı.

Karayel.
Karayel.

Türk savunma sanayisinin ileri teknoloji üretimlerini yapan 75 firma, MÜSİAD'ın High Tech Port fuarında teknolojilerini sergiledi. Otokar, Vestel, Katmerciler, THY, Kibar Holding ile kamunun Aselsan, Havelsan, Roketsan ve STM gibi savunma sanayi şirketleri fuarda yerli teknolojilerini tanıttı. Otokar ana yüklenicisi olduğu Altay Ana Muharebe Tankını, Vestel ise insansız hava aracı Karayel Taktik İHA'sını görücüye çıkardı. Katmerciler'in yeni zırhlı personel taşıyıcı aracı HIZIR da ilk kez High Tech Port'ta sergilendi. Fuarın dikkat çeken bir diğer ürünü ise Türk Hava Yolları, Türk Teknik ve Kibar Holding'in ortak girişimi olan koltuk arkası ekranlı kabin içi eğlence sistemiydi. Roketsan ilk güdümlü füze CİRİT, ASELSAN ise İHTAR, İhasavar, Kangal VE Cats'ı sergiledi.

Bin 200 kayıtlı görüşme

High Tech Port'un Organizatörü Hakan Kurt, fuar kapsamında 34 ülkeden askeri delegasyonu ağırladıklarını belirterek, yabancı iştirakçilerle savunma şirketleri arasında bin 200 kadar kayıtlı görüşme gerçekleştirildiğini söyledi. Türk savunma ve havacılık sanayisinin ileri teknoloji ürünlerini katılımcı ülkelerin önde gelen isimleriyle buluşturduklarını anlatan Kurt, “Önceliğimiz iç pazardı şimdi ise dış pazarlara açıldık. Amacımız dost, kardeş ülkelerin askeri ihtiyaçlarını karşılamak. Ülkemizdeki katma değerli ürün algısını artırmak istiyoruz. Önceden iç pazarda Türkiye'nin savunma sanayisinin yerli olması için çaba sarfediyorduk şimdi ise kendi sınırlarınımızı aştık. Pazar hedeflerimiz giderek çoğaldı. Bu teknolojiyi Körfez ülkelerine satmaya başladık” dedi.

İhtar kuş uçurtmayacak

İhtar.
İhtar.

ASELSAN standında ise ileri teknoloji ürünler arasında yer alan Anti-Drone Sistemi İHTAR, Çok Rotorlu İHA, el yapımı patlayıcıların karıştırılmasına yönelik geliştirilmiş olan Kangal, bomba imha robotu Kaplan, lazer güdüm kiti ve boru hattı güvenliğinin sağlanması için kurulan güvenlik yönetim merkezi sergilendi. ASELSAN üretimi milli sistem İHTAR fuarın en çok ilgi gören ürünü olarak göze çarptı. Bu sistem çok alçak irtifa hava savunmasında 'DRONE' diye tabir edilen mini insansız hava araçlarını önlemeye yönelik geliştirildi. İHTAR, şehir içi ve kırsal alanlarda; drone, mini ve mikro IHA tehditlerini yok etmek ve kritik tesisleri korumak görevini yürütüyor. Azami 40 kilometre menzile sahip ve mikro İHA'lara karşı dahi üstün koruma sağlıyor. İHTAR anti drone sistemi kritik bir üsse entegre edildi ve şuan kullanılıyor.

Ordunun göz bebeği cirit

2.75" Lazer Güdümlü Füze CİRİT, taarruz helikopterlerinden hafif zırhlı/zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılan yüksek hassasiyetli etkin bir silah. Yeni nesil bir füze olan CİRİT, 2.75” güdümsüz roketler ile güdümlü anti-tank füzeleri arasındaki taktiksel boşluğu doldurmak amacıyla, 1.5 ila 8 kilometre menzil aralığındaki kritik hedeflere karşı kullanılması için tasarlandı. Kalifiye olarak seri üretime geçen, alanında ilk güdümlü füze CİRİT, ROKETSAN tarafından fuarda sergilendi. T-129 ATAK helikopterinin ana mühimmatlarından CİRİT, ziyaretçilerden büyük beğeni topladı. Ayrıca AT-802 Sınır Güvenlik Uçağı, AH-1W Cobra Taarruz helikopterleri, insansız hava aracı gibi farklı platformlara da entegre edilebiliyor.