Müzayedeler sosyal medyaya taşındı

Arşiv.
Arşiv.

Antika tutkunlarının eski fotoğraflar, para koleksiyonları, eski eşyalar ve akla gelebilecek her türlü ilginç tasarımlı ürün için başvuracağı adreslerden biri de sosyal medya platformları oldu. İnternet üzerinden satışa yönelen müzayede evleri özellikle pandemi nedeniyle kapanma sürecinde işini dijital ortama taşıyarak çok daha geniş kesimlere ulaşır hale geldi.

Antika severlerin uğrak noktası haline gelen birçok sosyal medya sayfası, müzayede ve mezatlar ile ürünlerini alıcılar ile buluşturuyor. Sosyal medya platformlarının canlı yayın olanağı sunması ile oldukça ilgi gören müzayedelerde, ülkenin dört bir yanından, hatta yurtdışından meraklılara ulaşmak mümkün oluyor. Sosyal medyadan canlı yayın yapan müzayede sahipleri, yine sosyal medya üzerinden duyurusunu yaptığı canlı mezatlar ile ürüne en yüksek teklifi veren kişilere satış gerçekleştiriyor.

Sabaha kadar süren mezatlar

Sosyal medyada ortaya çıkan müzayede ve mezatlar, profesyonel olarak bu mesleği icra edenler kadar hobisini işe dönüştüren kişiler tarafından da tercih ediliyor. Meraklılar, oturdukları yerden, ilgilerini çeken eşyaları görebildiği gibi bunları güvenli bir şekilde satın alabiliyor. Hatta yoğun katılımlı mezat ve müzayedeler, çok ilgi gördüğü için geç saatlere kadar sürebiliyor.

Tüm dünyada normalleşme süreci ile birlikte salonlarda müzayedeler yeniden başlasa da sosyal medya müzayedelerini deneyimleyenler, sanal ortamdaki teklif vermeye ve satın almaya hızla adapte oldukları için sosyal medya müzayedelerinin süreceği tahmin ediliyor. Aynı zamanda hem teklif sahipleri hem de sadece izlemek ve deneyimlemekle ilgilenen diğer kişiler açısından, katılımcı sayısı müzayede evlerindekinin üç ila dört katına ulaşabiliyor. Ayrıca sosyal medya platformlarının gençler tarafından yaygın kullanılması, canlı satış ve mezatlarda genç katılımcıların sayısının artmasına yol açıyor.

Sosyal medya kanallarında sürdürülen mezatlar, internetin olduğu her yere ulaşırken katılımcı sayısının artması mezatlarda renkli anların ortaya çıkmasına da neden oluyor. Bazı ürünlerin müzayedesi yoğun bir çekişmeye sahne olsa da katılımcılar etkinliklerden çoğu zaman mutlu ayrılıyor.

“Dünyadaki tüm insanlara ulaşabiliyoruz”

İstanbul Büyükçekmece’de hizmet veren Mezat Türkiye’nin kurucusu Osman Bozok yaptıkları mesleği insanların beğeneceği, geçmiş yaşantısından izler bırakan, anılarını tekrar yaşamasını sağlayan vintage ve antika ürünleri müzayede adı altında satışını sağlamak şeklinde tarif ediyor. “Bir nevi anılarında kalan mutluluk veren ürünleri satıyoruz ve sosyal medya sayesinde geçmişten günümüze var olan müzayede/mezat işini sosyal medyaya taşıyarak daha çok alıcıya ulaşabiliyoruz” şeklinde konuşan Bozok’a göre önceden sadece belirli şehirlerde salon ortamında yapılan müzayedeler sosyal medya platformları sayesinde dünyanın farklı bölgelerinden insanların sadece telefonundan izleyerek ürüne ulaşabilmesine imkân tanır hale geldi.

Her gün canlı mezat ile 1500 ile 2000 kişiye ulaştıklarını belirten Bozok, bu süre zarfında 100 ila 150 ürünün tanıtımı ve satışının gerçekleştiğini açıklıyor. Yasal bir sayfadan alışveriş yapılması durumunda kullanıcıların herhangi bir olumsuzluk yaşamayacağını söyleyen Bozok, sosyal medya müzayedelerinin avantajlarının çok daha fazla olduğunu belirterek, “Gaziantep’teki bir müşterimiz İstanbul’a gelmeden beğendiği ürünü evinde oturarak sadece telefondan izleyerek alabiliyor. Hayatımızdaki en önemli unsur artık zaman ve biz sosyal medyada bu işi yaparak insanların hayatını bir nevi kolaylaştırıyoruz.” şeklinde konuşuyor.

Arttırılmış gerçeklikle eserler deneniyor

Çevrimiçi platformlardaki müzayedeler, katılımcı profili ve sayısı yanı sıra teknolojik uygulamalar ile de yaratıcı bir ortam sağlıyor. Dünya çapında önemli antika müzayede evlerinden biri olan Sotheby da sosyal medyayı oldukça aktif kullanan işletmelerden biri durumunda. Buna göre 5 milyon üzerinde takipçiye sahip olan müzayede evi, katılımı arttırmak için Instagram’ın IGTV ortamında düzenli web seminerleri düzenleniyor.

Sosyal medyaya önem veren bir diğer uluslararası müzayede evi Christie’s de 1 milyona yakın takipçiye ulaşmasının yanı sıra, IGTV, hikâyeler ve canlı yayınlar ile birlikte düzenli soru-cevap etkinlikleri yapıyor. Müzayede evinin Instagram’da çevrimiçi satışları ve dijital pazarlama kampanyaları artıkça etkileşim de gözle görülür şekilde artıyor.

Sosyal medya sadece etkileşim açısından değil, yeni teknolojiler ile müzayedelere yeni bir yaklaşım da getiriyor. Buna göre müzayede evleri arttırılmış gerçeklik filtrelerini kullanıyor ve katılımcılar, eserleri evlerinde görme imkânına kavuşuyor.