Netflix’in tahtı sallanıyor mu?

Türkiye'de akış platformları pazar  büyüklüğü(2021): 0.55 milyar dolar.
Türkiye'de akış platformları pazar büyüklüğü(2021): 0.55 milyar dolar.

Dizi, film ve belgesel yayınlarına yönelik akış platformlarında rekabet gün geçtikçe artıyor. Netflix ile popüler hale gelen bu platformlarda yerelleşme ön plana çıkarken, son olarak devlet televizyonu TRT yakında kendi platformunu kuracağını duyurdu.

Tüm dünyada akış platformu olarak adlandırılan, istenilen yer ve zamanda çevrimiçi dizi ve film sağlayıcıların abone sayısı gün geçtikçe artıyor. Netflix’in küresel liderliğini sürdürdüğü 2021 yılı ve bu yılın ilk çeyreğindeki rakamlar, piyasadaki rekabetin arttığını gösteriyor.

Pandemi döneminde abone sayısı dünya çapında artan Netflix, 2022’de 200 bin abone kaybettiğini duyurdu. 2011’den beri ilk kez yaşanan abone kaybı, Netflix hisselerinde yüzde 25 düşüşe neden oldu. 200 milyonu aşan geniş abone tabanına sahip olması ve çoklu ekran seçeneği dolayısıyla bu gelişme normal kabul edilecekse de, birçok ülkede yerel platformların abone sayısını artırması da Netflix’in abone kaybındaki önemli etkenlerden biri kabul ediliyor.

Netflix Norveç'te zirvede

Dünyada Norveç, nüfus başına en yüksek Netflix abone yüzdesine sahip ülke olarak öne çıkıyor. 2021 verilerine göre tahmini 2 milyon aboneyle Norveç nüfusunun yaklaşık yüzde 37'si Netflix abonesi. Norveç, nüfusun yüzde 25,8 ve 24,9'unun Netflix aboneliğine sahip olduğu üçüncü ve ikinci sıradaki Yeni Zelanda ve Avustralya'yı geride bırakırken; bu ülkeleri yüzde 20,4 ile ABD ve yüzde 19 ile İngiltere takip ediyor.

Netflix aboneliği açısından Rusya ise diğer Batı ülkelerinin oldukça gerisinde kalıyor. Kinopoisk ve ivi gibi Rus merkezli akış platformlarının hâkimiyetinin olduğu ülkede Netflix abone sayısı, nüfusun sadece yüzde 0,13’ünü kapsıyor.

Türkiye'de akış platformlarının tahmini büyüklüğü(2026): 0.9 milyar dolar.
Türkiye'de akış platformlarının tahmini büyüklüğü(2026): 0.9 milyar dolar.

Gençlerin televizyondan uzaklaşması ile akış platformları konusunda Türkiye de önde gelen ülkelerden biri haline geldi. Netflix’in 2016’da Türkiye pazarına girmesi ardından yerli platformlar da birbiri ardına faaliyete geçerken, Amazon Prime Video, Bein Connect gibi diğer uluslararası platformlar da önemli kullanıcı sayısına ulaştı. Disney ise geçtiğimiz ay sonunda Türkiye pazarına merhaba dedi.

Akış platformlarının Türkiye karnesine bakıldığında ise Statista verilerine göre 2022’de toplam gelirin 550 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. 2026’ya kadar ise yüzde 13 büyüme ile 900 milyon dolara ulaşacak pazarda, kişi başına ortalama gelir ise 33 doları bulacak. Ayrıca Türkiye’de akış platformları segmentinde, kullanıcı sayısının 2026 yılına kadar 18,7 milyona kullanıcı penetrasyonunun ise yüzde 21,5'e ulaşması bekleniyor.

Türkiye'de akış platformlarının pazar payı.
Türkiye'de akış platformlarının pazar payı.

Pandemi döneminde Puhu TV, BluTV, MUBI, Gain, Exxen gibi yerli akış platformları ciddi abone sayılarına ulaşırken, Şampiyonlar Ligi yayın hakkını alarak dikkatleri üzerine çeken Exxen'in abone sayısı da kısa sürede 2 milyona ulaştı. Ancak yapılan araştırmalar Türkiye’de abone sayısı açısından, BluTV’nin Netflix’in de önünde zirvede olduğunu gösteriyor. Buna göre BluTV'nin 4,2 milyon abonesi varken, Netflix'in ülke çapında 3,5 milyon abonesi bulunuyor. Berlin merkezli dizi ve film araştırma şirketi JustWatch tarafından bu yılın ilk çeyreğinde yayınlanan rapora göre, Türkiye’de BluTV yüzde 41 pay ile zirvede yer alırken, onu sırasıyla yüzde 28 ve yüzde 18 pazar payı ile Netflix ve Amazon Prime Video izliyor. Listedeki ilk üç dijital platform, toplam pazar payının yüzde 87'sine karşılık geliyor. Listede MUBI yüzde 9'luk bir paya sahipken, diğerleri kalan yüzde 4 pazar payı içerisinde yer alıyor.