Öncelik sağlık çalışanlarına

Shurıah Nıazı-Hintli gazeteci.
Shurıah Nıazı-Hintli gazeteci.

Hindistan 16 Ocak’ta başlattığı dünyanın en büyük aşı kampanyasının ilk bir haftasında, Covid-19 aşısının ilk dozunu öncelikli grubu oluşturan 1,5 milyondan fazla sağlık çalışanına ve ön saf çalışanına uyguladı.

Hindistan, Ocak ayının dördüncü Pazar’ında son 24 saatte 14 bin 849 kişiye Covid-19 tanısı konduğunu ve 155 kişinin öldüğünü açıkladı. Böylece toplam vaka sayısı, 10 milyon 654 bin 533’e, aktif vaka sayısı 184 bin 408’e yükselirken, toplam ölü sayısı 153 bin 339’a ulaştı. Ülkenin güneyindeki Kerala eyaleti, 6 bin 960 yeni tanıyla son iki ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, Maharaştra eyaleti 2 bin 697 yeni vaka bildirdi. Ülkedeki aktif vaka sayısı, 184 bin 408 olup, bu rakam toplam vaka sayısının yüzde 1,73’üne denk geliyor. Hint Sağlık Bakanlığı’na göre, söz konusu Pazar günü sabah 6’ya kadar 27 bin 776 aşı seansında toplam 1 milyon 582 bin 201 kişi aşılandı.

Aşılananların sayısı 1,6 milyon sınırına yaklaşırken, Pazar günü Sağlık Bakanlığı Hindistan’ın 1 milyon aşıyı uygulamasının yalnızca altı gün sürdüğünü ve bu rakamın aşılamada 1 milyon sınırına sırasıyla 18 ve 10 günde ulaşan İngiltere ve ABD gibi ülkelerinkinden daha yüksek olduğunu bildirdi. 24 saat içinde, toplam 3 bin 512 seansta 1 milyon 91 bin 609 kişi aşılanırken, bugüne kadar toplam 27 bin 920 seans gerçekleştirildi.

Hindistan sekiz günde yaklaşık 1,6 milyon sağlık çalışanını aşılamış olsa da, günde 300 bin aşı uygulama hedefine karşın, yaklaşık 200 bin adet uygulayarak başlangıçta koyduğu hedefin gerisinde kaldı. Basında çıkan haberlere göre, öncelikli olarak belirlenen sağlık çalışanlarının yaklaşık üçte biri güvenlik endişeleri nedeniyle ve ülkede pandeminin yavaşlatmakta olduğu düşüncesiyle aşılanmaya gelmiyor.

Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi (ICMR) Epidemiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Başkanı ve Covid-19 aşı idaresi uzman grubu üyesi Dr. Samiran Panda, aşıların güvenli olduğunu ve bağışıklık sağlamada etkili olduğunu söyledi. Bu nedenle sağlık çalışanlarının aşı olmaktan korkmalarına gerek olmadığını vurgulayan Panda, ölüm sayılarında ve yeni vakalardaki düşüşe rağmen insanların aşı olması gerektiğini ifade etti.

Delhi Eyalet Başbakanı Arvind Kejriwal, halkı dedikodulara inanmama ve aşıların güvenliğini teyit eden uzmanlara güvenme çağrısında bulundu.

Hindistan’da ülke çapında aşı kampanyası 16 Ocak’ta başladı. Hint yetkililer, Hindistan Serum Enstitüsü tarafından geliştirilen Covishield ve Bharat Biotech-Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi ortaklığında geliştirilen Covaxin olmak üzere iki aşıya acil durum onayı verdi.

Bununla birlikte, hükümet tamamen güvenli olduğunu savunsa da, Covaxin’in üçüncü faz denemeleri henüz tamamlanmamış olup, bazı sağlık uzmanları hükümetin diğer aşıdan daha yüksek fiyatlı olmasına rağmen büyük miktarlarda Covaxin satın alma kararını sorguluyor.

Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi Başkanı Balram Bhargava, Covaxin’in yalnızca “klinik deneme modunda” kullanılmak üzere onaylanmış olduğunu ve bu aşı için bireylerin rızasının gerekli olacağını ve tıpkı bir denemede olduğu gibi yan etkiler açısından izleneceklerini söyledi.

Hint Tabipler Birliği (IMA) ülkenin dört bir yanındaki 350 bin üyesinin tamamından, aşıların güvenli ve etkili olduğunu göstermek için gönüllü olarak aşı yaptırmalarını istedi.

Hükümet, aşılanmanın zorunlu olmadığını açıklamış olsa da, virüsten korunmak için aşı programının tam anlamıyla uygulanması doğru olacaktır. Hükümet, daha büyük risk altında oldukları için sağlık çalışanlarını ve ön saf çalışanlarını öncelikli aşılanacak grup olarak belirlerken, 50 yaş üzeri için aşılama, aşının mevcut olma durumuna göre erken başlayabilir.