Online itibar nasıl yönetilir?

Online itibarınız açısından sosyal medya hesaplarınız son derece önemlidir.
Online itibarınız açısından sosyal medya hesaplarınız son derece önemlidir.

Bir marka, ürün ya da hizmet hakkında fikir sahibi olmak için insanların başvurduğu ilk mecra dijital dünyadır ve buradan edindikleri bilgilerle kanaat sahibi olurlar. Peki, kullanıcıların edindiği bu bilgiyle nasıl olumlu bir itibar oluşturur ve bu itibarı nasıl yönetiriz?

Dijital dünyada bıraktığınız ayak izi, markanızın büyüklüğüyle ilgili itibarınızı oluşturur. Sanal âlemde hiç var olmayan bir marka Metaverse’ü konuştuğumuz yeni dünyada neredeyse yok hükmündedir. Veya sanal dünyanın kurallarına uygun davranmıyor, uygun içerikler üretmiyorsa kısa sürede itibar kaybıyla karşı karşıya gelebilir.

Web siteleri markaların evi gibidir

Albayrak Grubu Kurumsal iletişim Koordinatörü Esad Sivri.
Albayrak Grubu Kurumsal iletişim Koordinatörü Esad Sivri.

Markalar itibarlarını oluşturmaya ve yönetmeye önce kendi evlerinden yani web sitesi ve sosyal medya hesaplarından başlamalılar. İnternet kullanıcıları artık web sitelerine yüzde 80-90 mobil araçlardan giriyor. Bunu düşünerek web sitesinin mobil uyumlu yani responsive bir site olması gerekir. Kullanıcılar mobil cihazlardan girdiklerinde rahatlıkla sitenizi gezinebilmeliler. Web sitenizin içerik yapısı kullanıcınızın siteye giriş amacını önceliklendiren bir mimaride olmalıdır. Site analyticslerine de bakarak bunu değerlendirip sitenize ne amaçla giriliyorsa o bilgiye kolay ulaşmasını sağlamalısınız. Teknik olarak hızlı açılan, arama motorlarında üst sıralarda çıkan (SEO), görsellerin olabildiğince gerçekçi (stock olmayan), metinlerin de sade ve anlaşılabilir olması oldukça önemlidir.

Online itibarınız açısından sosyal medya hesaplarınız da son derece önemlidir. Paylaşımlarınızı, işlek bir cadde üzerinde açtığınız bir dükkânın vitrini gibi düşünebilirsiniz. Dükkânın vitrini ne kadar dikkat çekici, ortamın ambiyansına uygun, ürünleriniz hakkında bilgi verici bir yapıda olursa insanlar caddede gezinirken dükkânınıza girer ve sizden alışveriş yapar. Bu alışverişi ürün, hizmet veya vermek istediğiniz mesaj olarak, dükkânı ise sosyal medya sayfanız veya web siteniz olarak düşünebilirsiniz.

Dijital dünyanın en hızlı değişen platformunun sosyal medya platformları olduğunu söyleyebiliriz. Sosyal medya yönetimini görsel ve işitsel beklentileri karşılayacak şekilde ve trendlere uygun olarak yapmalısınız. Mesela görsel üzerinde küçük puntolarla çok yazı insanların tercih etmediği bir yöntem. Bu şekilde yaptığınız iletişimle kullanıcılar sizi görmek istemez, bunu anlayan sosyal medya algoritması sizin içeriğinizi kendi takipçinize bile göstermez. Dolayısıyla sayfanız git gide küçülür ve kötü bir algı oluşturursunuz. Ama yaptığınız güzel bir videoyla kısa, net, sade bir anlatımla takipçiniz olmayan insanların bile sayfasına düşer ve daha çok insana markanızı ve ürünlerinizi yani kendinizi anlatabilirsiniz.

Sosyal medyada oyunu kuralına göre oynamak gerekiyor

Aslında aynı kural arama motorları için de geçerlidir. Siteniz yukarıda ifade ettiğimiz gibi özgün bir site ise Google sizi daha yukarı taşır ve kullanıcıyla sizi buluşturur. Oyunu ne kadar kuralına göre oynar, hesabınızı ne kadar iyi yönetirseniz platformlar da sizi destekler ve o derece daha çok insana ulaşırsınız. Reklam bile veriyor olsanız içeriğiniz ne kadar iyiyse reklam maliyetiniz o derece düşük olur.

Kendi evinizi düzelttikten sonra asıl zor olan aşama, dışarıda sizin adınıza üretilen içerikleri yönetmektir. Kullanıcıların sizin hakkınızda pozitif içerik üretmeleri için çalışma yapmanız gerekebilir. Çünkü internet kullanıcıları olumlu deneyimlerini pek paylaşmazken, yaşadıkları olumsuz deneyimleri daha çok yazma eğilimindedirler. Dolayısıyla siz bu algı sürecini doğru yönetemezseniz, hakkınızda bilgi almak isteyenler sanki hiç olumlu deneyim yokmuş gibi sadece olumsuz yorumlarla karşılaşabilirler.

Influencer yani fenomenlerle ilişki geliştirerek veya proje üreterek de hakkınızdaki pozitif algıyı güçlendirebilirsiniz. Tabii burada oldukça seçici olmalı, takipçi sayısına aldanmadan markanızı en iyi temsil eden influencer’ı seçmeniz ve doğru bir kurguyla iletişim yapmanız gerekir. Gazeteciler, haberciler veya kanaat önderleri de yine hakkınızda olumlu içerik üretebilme potansiyeli olan kişilerdir. Yine kendinizi, markanızı, projenizi en iyi şekilde anlatarak online itibarınızı güçlendirecek içerikler üretilmesini sağlamalısınız. Tabii yapılması gereken bu çalışmalar bir iletişimcinin uzmanlık konularıdır, bu konuda profesyonellerle çalışmak en iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.

Her zaman her şeyi doğru yapmanız imkânsız, herkesi memnun etmeniz de çok zor. Bu bakımdan hakkınızda olumsuz içerikler üretilecektir. Maalesef insanlar klavye başında daha acımasız davranıp daha rahat itibar cellatlığı yapabiliyorlar. Bu konuda da çok stratejik adımlar atmalı, her zaman hazırda iyi bir kriz planınız olmalıdır.

  • Online itibarı oluşturmak için evinizi iyi yönetmek, evinizin dışınızdaki içerik sağlayıcılara pozitif içerik ürettirmek ve olumsuz yorumları da olumluya çevirmek için çalışma yapmanız gerekir.