Online markette ilk tercih ambalajlı ürün

Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 56.1 alışverişte online marketi tercih etmeme sebebini ise ‘görerek/dokunarak/koklayarak alma isteği’ olarak açıkladı.
Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 56.1 alışverişte online marketi tercih etmeme sebebini ise ‘görerek/dokunarak/koklayarak alma isteği’ olarak açıkladı.

Araştırma şirketi Areda Piar’ın her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği benim markam araştırması, online market sektörünü masaya yatırdı. Korona virüs salgınıyla birlikte alışveriş alışkanlıklarımız online platformlara taşınsa da aynı durum market alışverişi için geçerli değil. Araştırma Şirketi Areda Piar’ın online market sektörünü ele alan araştırması, vatandaşların market alışverişlerinde görerek, dokunarak hatta koklayarak alışveriş yapmayı tercih ettiğini ortaya koydu.

Araştırma Şirketi Areda Piar’ın her ay tüketici eğilimlerini inceleyen Benim Markam Araştırması, bu ay online market sektörünü ele aldı. 1100 kişinin katılımıyla 09-14 Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleşen araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden Bilgisayar Destekli Web Anketi (CAWI) tekniğiyle gerçekleşti. Domatesin kokusuna, çileğin rengine önem veren vatandaşlar, söz konusu araştırmaya göre yüzde 58.3 oranında online marketleri tercih etmediklerini ifade etti. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 56.1 alışverişte online marketi tercih etmeme sebebini ise ‘görerek/dokunarak/koklayarak alma isteği’ olarak açıkladı.

Zamandan kazandırıyor

Araştırmada yer alan “Neden online market alışverişini tercih ediyorsunuz”sorusu vatandaşların online alışveriş tercihlerini ortaya koydu. İlgili soruya katılımcıların yüzde 55.4’ü zamandan tasarruf cevabı verirken, yüzde 46.6’sı ürün çeşitliliği, yüzde 44.7’si ağır yük taşımama/çaba sarfetmeme, yüzde 41.2’si ise ürün bulma/karşılaştırma kolayı cevabı verdi. Aynı soruya promosyon/kampanya/ indirim gibi gerekçelerle online marketten alışverişi tercih ettiğini aktaran vatandaşların oranı yüzde 29 olurken, ödeme kolaylığı diyenlerin oranı yüzde 26.1, istenen saatte teslimat cevabı verenlerin oranı yüzde 15.4, alışveriş listesine uyma yüzde 13,9, gidip gelme maliyetini azaltma yüzde 13.4 oldu.

Görerek satın alıyoruz

Araştırmada yer alan ‘Online marketlerden alışveriş yapıyor musunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 58.3’ü hayır derken, yüzde 41.7’si evet cevabı verdi. Online market alışverişini neden tercih etmiyorsunuz sorusuna katılımcıların yüzde 56.1’i görerek/dokunarak/koklayarak alma isteği cevabı verdi. Aynı soruya teslimat ücreti pahalı diyenlerin oranı yüzde 31.3, ürünün beklentimi karşılamayacağını düşündüğüm için diyenlerin oranı yüzde 23.2, market alışverişinden keyif alıyorum cevabı verenlerin oranı yüzde 21.2 oldu. İstediğim ürünü ve markayı online marketlerde bulamıyorum diyen katılımcıların oranı yüzde 2.7 olurken, teslimat sürecinde yaşanan problemler nedeniyle online market alışverişini tercih etmediğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 1.6 olarak şekillendi.

Öncelikli tercih güven

“Online market tercihinizde hangisi sizin için daha önemlidir” sorusuna katılımcıların yüzde 53.8’i güven, yüzde 36.2’si beğeni ve yüzde 10’u sadakat cevabı verdi. Areda Piar’ın tüketiciler ile markalar arasında oluşan duygusal bağa dikkat çektiği güven-beğeni-sadakat skoru da bu araştırmada çarpıcı sonuçları ortaya koydu. Araştırmaya katılan vatandaşların cevapları doğrultusunda hazırlanan Güven, Beğeni, Sadakat (GBS) skorlamasına göre, Getir 18.6 puanla kullanıcılarından en yüksek notu aldı. Araştırmada diğer markaların aldığı GBS skorları, “İstegelsin 17.3, Trendyol Hızlı Market 15.9, Yemeksepeti Banabi 15.1, Hepsiburada/Hepsiekspress 13.4, Migros Sanal Market 12.7, Migros Hemen 3.6, Diğer 3.4 olarak şekillendi.

Ambalajlı gıdalar alınıyor

“Online market alışverişinde hangi kategorilerde ürün tercihinde bulunuyorsunuz” şeklinde yer alan soruya katılımcıların yüzde 76.9’u ambalajlı gıdalar, yüzde 41,9’u ise şarküteri ürünleri cevabı verdi. Aynı soruda içecek alışverişi yaptığını belirten kullanıcıların oranı yüzde 34.4, organik gıda ve ev yapımı gibi nitelikli ürünleri satın aldığını kaydedenlerin oranı ise 28.8 olarak şekillendi.