Otomotivde yıl sonu hedefi 23 milyar dolar

Mercedes-Benz Türk, yaptığı açıklamada Avrupa ülkelerine yapılan ihracatın artmasının kalitenin artması olduğunu vurgulayarak bunun senelerdir sektörün yaptığı yatırımların bir geri dönüşü olduğunu belirtti.
Mercedes-Benz Türk, yaptığı açıklamada Avrupa ülkelerine yapılan ihracatın artmasının kalitenin artması olduğunu vurgulayarak bunun senelerdir sektörün yaptığı yatırımların bir geri dönüşü olduğunu belirtti.

2016’nın ihracatta parlayan sektörü otomotiv oldu. Özellikle 2016’nın ilk on ayını başarılı geçiren sektör, yeni yıla 23 milyar dolarlık hedefe ulaşmayı amaçlıyor. Gelecek yılda da AB pazarı önemini koruyacak olsa da sektörün radarında İran ve Rusya pazarı var.

2016 yılı Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam üretim yüzde 7, otomobil üretimi ise yüzde 15 oranında arttı. Bu dönemde, toplam üretim 1 milyon 179 bin adet, otomobil üretimi ise 739 bin adet düzeyinde gerçekleşti. 2016 yılı Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam pazar, yüzde 3 oranında azalarak 738 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde otomobil pazarı yüzde 1 oranında arttı ve 553 bin adet olarak gerçekleşti. 2016 yılı Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 12 oranında artarken otomobil ihracatı ise yüzde 18 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, toplam ihracat 905 bin adet, otomobil ihracatı ise 575 bin adet düzeyinde oldu. 2016 yılı Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı Dolar ve Euro bazında yüzde 10 arttı. Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı 19,6 Milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 12 artarak 6,3 Milyar dolara ulaştı. Sektörün yıl sonu ihracat hedefi ise 23 milyar dolar. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, 2016 yılı Ocak-Ekim döneminde toplam ihracat, 2015 yılı aynı dönemine göre yüzde 10 oranında arttı ve 19,606 milyar dolar seviyesine çıktı. Sektör temsilcilerine göre, 23 milyar dolarlık yıl sonu ihracat hedefi oldukça kolay yakalanacak.

“2014 yılında parite farkından dolayı Euro cinsinden otomotiv ihracatımız yüzde 24 artarken, dolar cinsinden yüzde 5 azaldı” diyen, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçı (OİB) Birlikleri Başkanı Orhan Sabuncu, bu yıl paritenin etkisini büyük ölçüde azalttığını belirtiyor. Sabuncu “Otomotiv ihracatımızın ortalama olarak yüzde 85’i Euro cinsinden gerçekleşti. Dolayısıyla Euro’nun dolar karşısında değer kaybetmesi, dolar cinsinden ihracatımızın düşük gözükmesine neden oldu. Bu yıl paritesinin büyük çoğunluğu azaldı. Ocak- Ekim döneminde, dolar cinsinden otomotiv ihracatımız da yüzde 11 arttı. Oysa 2014’te parite farkından dolayı Euro cinsinden otomotiv ihracatımız yüzde 14 artarken, dolar cinsinden otomotiv ihracatımız yüzde 5 azalmıştı” diyor.

Mercedes-Benz Türk, yaptığı açıklamada Avrupa ülkelerine yapılan ihracatın artmasının kalitenin artması olduğunu vurgulayarak bunun senelerdir sektörün yaptığı yatırımların bir geri dönüşü olduğunu belirtti. Ayrıca döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların dolarda değil avroda da yaşandığını belirten Mercedes Benz yetkilileri bu dalgalanmaların etkisini şöyle açıklıyor: “ ihracatçılar için yüksek kur bir avantaj gibi görünse de mutlaka ithal girdiler de olduğundan madalyonun o yüzüne bakıldığında üretici için olumsuz bir durum oluşuyor gibi gözükebilir. Ancak resmin geneline bakıldığında planlamaları etkileyen yüksek kur değil, kurdaki dalgalanmalar olduğu rahat şekilde görülebilir.”

TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu ise Türkiye’nin üretim yetkinliğinin üst sınırlara çıktığını belirterek “Otomotivde öne çıkan iki tür yetkinlik var biri ürün geliştirme diğeri de üretim yetkinliği. Üretimi durdurmadan, yatırım yapmadan bir yanda üretimde maksimum performansı yakalarken, yenilikçi teknoloji ve uygulamaları devreye alarak kapasite artışı sağlamak üretim yetkinliğinin ne kadar yüksek bir seviyeye geldiğini gösterir” bilgisini veriyor. Otomotivdeki artışı yerli teknolojiye yatırım yapan yerli tedarikçiler sayesinde arttığını belirten Cengiz Eroldu’na göre ana sanayinin bitmiş ürün ihracatını, yan sanayinin parça bazındaki ihracatı perçinliyor.

Sektör ana sanayinde yerlilik yüzde 56

Yetkililer, otomotiv sanayinde yerlilik oranının teknolojiye yatırım yapan yerli tedarikçiler sayesinde arttığını belirtiyor. Zira Türkiye otomotiv sanayine hizmet veren tedarikçiler Avrupa ve dünya standartlarında üretim konusunda 20-25 senelik birikime sahip. Ana sanayinin bitmiş ürün ihracatını, yan sanayinin parça bazındaki ihracatı perçinliyor. Bu oran yerli sanayinin gelişmesiyle de artış gösteriyor. Otomotiv sanayinde yerlilik oranı da yatırım yapan yerli tedarikçiler sayesinde artıyor. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) tarafından OSD için özel olarak analiz edilen Otomotiv İhracatı raporuna göre 2016 yılı ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre otomotiv yan sanayi ihracatı yüzde 5 oranında artış gösterdi. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği açıklamasına göre, ana sanayinde yerlilik oranı yüzde 56 yan sanayide ise yüzde 64.