Özel gün ekonomisi tüketiciyi yoruyor

Arşiv
Arşiv

Yılbaşı, sevgililer günü, anneler günü, babalar günü, kadınlar günü, öğretmenler günü ve daha nicesi… Türkiye’de ve dünyada birçok özel gün, insanlar için ifade ettikleri anlamların ötesinde, perakende sektörünün ‘satış patlatma’ şenliğine dönüşmüş durumda. yapılan kampanyalar, cirolara olumlu yansıyor kuşkusuz ancak tüketicilerde de ciddi bir güvensizlik ve yorgunluğa yol açıyor.

Son yıllarda, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ‘özel günler’ daha ‘gürültülü’ ve yaygın şekilde kutlanıyor. Özel günlerin, ifade ettikleri anlamların ötesinde en dikkati çeken yönleri ise ‘tüketimi’ artırmaları…

Şirketlerin iddialı kampanyaları ile de desteklenen özel günler, büyük bir satış furyasına sahne oluyor. Bugünlerde, sektöre göre satışlarda 3-4 kat, hatta daha fazla artışlar gözlenebiliyor. Kısacası özel günler kendi içlerinde ciddi bir ‘özel gün ekonomisi’ yaratmış durumda. Türkiye’de bu potansiyeli keşfeden şirketler, tüketim talebinden yararlanmak ve bunu daha da artırmak için büyük çaba sarf ediyor. Bu günlere özel hazırlıklar, özel kampanyalar, özel üretimler ya da özel programlar yapılıyor.

Sevgililer günü ekonomisi hızlı büyüyor

Bankalar arası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, bu yılki sevgililer gününde kartlı ödeme tutarı, geçen yılın aynı gününe göre yüzde 28 artarak 3,3 milyar liraya yükseldi. Tüm özel günler arasında en fazla harcama bugünde yapılıyor. Son sevgililer gününde 11 ila 12 milyar TL’lik bir toplam ciro elde edildiği tahmin ediliyor.

Bu yılki 14 Şubat günü için en fazla kuyumculuk sektöründe harcama yapıldı. Sevgililer gününü içeren 8-14 Şubat haftasında kartlarla yapılan ödemelerde bir önceki haftaya göre en fazla artış yüzde 65’le kuyumculuk sektöründe yaşandı. Bu sektörü yüzde 7’şer artışla elektronik eşya ve sağlık ürünleri, kozmetik sektörleri takip ediyor. 7-14 Şubat haftasında elektronik eşya sektöründe 1 milyar 217 milyon lira, sağlık ürünleri-kozmetik sektöründe 934 milyon lira ve kuyumculuk sektöründe ise 742 milyon lira kartlı ödeme gerçekleşti.

Arşiv
Arşiv

‘Şahane Cuma'da satışlar patladı

Türkiye’de ‘süper cuma’, ‘şahane cuma’ gibi isimler de verilen uygulamalar hızla yayılıyor ve sektördeki hareketliliği artırıyor. Cumadan sonra tüm hafta sonuna yayılan ‘alışveriş festivali’nde mağazalar, birçok ürüne indirim uygulayarak müşterilerine fırsatlar sundu. Perakendeciler, bu yıl indirim dönemini tüm haftaya yayarken, alışverişlerin indirimin en fazla olduğu cuma günü yapıldığı görüldü. 29 Kasım Cuma günü 4,7 milyar TL kartlı ödeme gerçekleşti. Geçen yılın aynı gününe denk gelen cuma ile karşılaştırıldığında kartlı ödemelerde yüzde 36 artış görülürken, bu artış, Türkiye’nin nakitsiz toplum hedefine doğru hızla ilerlediğinin de bir göstergesi oldu.

Tüketicilerin güveni azalıyor

Diğer yandan perakende sektöründe süreklilik arz eden, özel günlerde özellikle dikkat çeken indirim kampanyalarına eleştiri yağıyor. Takvim aralıklarının sürekli güncellenmesinden dolayı tüketicilerin gözünde inandırıcılığını kaybetmeye başlayan kampanyaların aldatmacadan ibaret olduğu, vurguncuların piyasada cirit attığı görüşü hâkim. Tüketiciler 12 ay boyunca devam eden indirimler yüzünden markalara karşı güveni kaybetti.

Fiyat karşılaştırması yapılması

Sahte indirim furyasından şikâyetçi olan tüketici derneklerinin yöneticileri, vatandaşları fiyat araştırmaları ve karşılaştırmaları yapmaya çağırıyor. Uzmanlar, tüketicileri indirimli olarak lanse edilen ürünlerin fiyatları takibe almasını tavsiye ediyor. Eski ve yeni fiyatlar arasında yapılacak karşılaştırma alınacak bir diğer önlemler arasında. Öte yandan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) tarafından yapılan taslak çalışmaya göre kampanyalar artık yıl boyunca sürmeyecek. Yılda 3’er aylık iki kampanya döneminde en fazla yüzde 50 indirim duyurulabilecek. Diğer dönemlerde en yüksek oran yüzde 30’la sınırlandırılacak. Ürününde yüksek indirim uygulamak isteyenler, oran yazmak yerine sadece ürünün güncel fiyatını yazabilecek.

Alışveriş alışkanlıkları değişti

Tüketicilerin satın alma davranışları da zamanla değişim gösteriyor. Teknolojinin ve e-ticaretin gelişmesi ile tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları da hızla değişim gösterdi. Alışverişlerin yavaş yavaş e-ticaret platformlarına kayması ile beraber tüketicilerin tercihlerini etkileyen yeni unsurlar ortaya çıktı. Kendi bütçesini düşünen tüketici özellikle nerede daha ucuza satılıyorsa ürünü oradan satın almak istiyor. Bu yüzden çoğunlukla daha ucuz olan internet alışverişini tercih ediyor.

  • Türk tüketicisi e-ticarete yöneldi
  • 82 milyon nüfuslu Türkiye’de e-ticaret, internet kullanıcı sayısının artışıyla birlikte yaygınlaştı. araştırmalardan da bu durum açık bir şekilde görülüyor. Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 86’sı bir ürün ya da hizmeti almadan önce mutlaka internetten araştırma yapıyor. arama yapan kullanıcıların yüzde 67’siise online alışverişi tercih ediyor. Türkiye’de sanal mağazaların tercih edilmesinde artış yaşanıyor. en çok parayı ise seyahat, moda ve elektronik eşyalara harcıyoruz.