Pandemiye karşı vitamin kalkanı

Türkiye'deki kullanıcıların en çok kullandıkları takviye: C vitamini.
Türkiye'deki kullanıcıların en çok kullandıkları takviye: C vitamini.

Kovid-19 salgını takviye gıda ve vitaminlere ilgiyi artırdı. Pazar büyüklüğü dünyada 120 milyar dolara, Türkiye’de ise 210 milyon dolara ulaştı. Hastalıktan korunmak isteyenler vitaminlere sarıldı. Türkiye’de gıda takviyesi ve vitamin kullananların oranı yüzde 60’a yükseldi.

Kovid-19’a karşı bağışıklık sistemini güçlendirme isteği takviye gıda ve vitaminlere ilgiyi artırdı. Tüm dünyada takviye edici gıda ve vitamin pazarı adeta patlama yaşadı. Global pazarın büyüklüğü 120 milyar dolara ulaştı. Türkiye’de ise pazarın büyüklüğü 210 milyon TL’ye ulaştı. Türkiye’de toplam ilaç pazarının içerisinde takviye edici gıda ve vitaminlerin payı ise yüzde 2,5 düzeyinde.

Üretim ve satış rakamları yükseldi

Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı geleneksel bitkisel tıbbi destekler, onaylı vitaminler ve gıda takviyelerinden oluşan takviye gıda pazarı 2020 yılında Covid-19 pandemisi nedeniyle rekor üretim ve satış rakamlarına ulaştı. Yapılan anket çalışmalarına göre, pandemiden önce Türkiye’de halkın yüzde 13’ü gıda takviyesi kullanırken, bu oran pandemi döneminde yüzde 60’a yükseldi.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın geçtiğimiz yıla yönelik hazırladığı rapora göre de 2020 yılında bu etkiler sonucu yüzde 70’in üzerinde oranla vitamin ve gıda takviyesi ürünlerinden oluşan sağlık ürünleri pazarı, kutu bazında yüzde 34,3 artarak 80 milyon kutuya, değerde yüzde 56,6 artarak 2,87 milyar TL’ye ulaştı. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Eczacılık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Levent Alparslan’ın yaptığı açıklama ise 2021 yılında da bağışıklık artıran ilaçlar ile takviyelere olan ilginin ve pazardaki büyümenin devam edeceğini gözler önüne serdi.

  • Kovid-19'a karşı bağışıklık güçlendirici almaya başlayanların oranı: %71
  • Salgın döneminde takviye gıda satışlarındaki artış oranı: %140

Alparslan, 2020 yılı mart ayının başından bu yana, minerallerin ve takviyelerin satışlarında yaklaşık yüzde 20 ile yüzde 140 oranında bir büyümenin göze çarptığını ve salgın döneminde takviye gıda satışlarının yüzde 140 oranında arttığını aktardı. Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği’nin verilerine göre, Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 47 oranla en çok C vitamini takviyesine başvurduğunu, yüzde 45 B12, yüzde 32 D vitamini ve multivitamin, yüzde 7 B1 ve A vitamini kullanıldığını belirten Alparslan, takviye gıda adı altında satılan ve Tarım Bakanlığı onay numarası olmayan ürünlere karşı dikkatli olunması konusunda da tüketicileri uyardı.