Patlamasına rağmen başarılı

Musk’ın en büyük hayali olan Mars’a koloni kurulması yolunda Starship büyük öneme sahip.
Musk’ın en büyük hayali olan Mars’a koloni kurulması yolunda Starship büyük öneme sahip.

Geçtiğimiz aralık ayında Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX, Starshıp sn8 roketinde patlama gerçekleşti. Şirket yetkilileri kısa süre sonra yayınladıkları ağır çekim videoda sn8 prototipinin uçuşu ve patlaması gösterildı. Mars yolculukları için büyük öneme sahip roketin dünyaya dikey dönüş kabiliyetinin test edildiği açıklanırken, Musk bekle bizi Mars, geliyoruz şeklinde tweet atarak sevincini dile getirdi.

Aralık ayında SpaceX’in Teksas tesislerinde gerçekleşen lansmanda, yeni nesil roketin test uçuşu gerçekleştirildi. Yeni raptor motorunu kullanan SN8, uçuş öncesinde 12,5 km rakım hedefi belirlemişti. Uçuş ile ilgili yayınlanan videoda, her üç motor yanmasıyla birlikte dikey kalkışı, ardından her bir motorun uçuş ortasında sıvı oksijen salınımı ile birlikte arka arkaya kesilmesi ve ardından aracın yan tarafına serbest düşecek şekilde yeniden yönlendirilmesi gösterildi.

Patlama nedeniyle tam iniş yapamasa da Elon Musk testin başarılı olduğunu belirterek “İhtiyacımız olan tüm verileri aldık” ifadelerini kullandı. Musk, ayrıca test uçuşunun hemen sonrasındaki paylaşımında “Bekle bizi Mars, geliyoruz” diyerek sevincini dile getirdi.

Yaklaşık 215 milyon dolar değerinde olan roketin kaybı, neyin yanlış gidebileceğini gösterdiği için büyük bir kazanç olarak değerlendirildi.

Hedef 6 yıl içinde kızıl gezegen'e ayak basmak

Musk’ın en büyük hayali olan Mars’a koloni kurulması yolunda Starship büyük öneme sahip ve devasa roket ile ilgili olarak tüm gelişmeler NASA ve diğer uzay ajansları tarafından yakından takip ediliyor.

Mars yolculukları için tasarlanan Starship SN8 roketi yaklaşık 6 yıl içinde kızıl gezegene yolculukların başlamasını mümkün kılacak şekilde hazırlanıyor. Lansmanda patlamanın dönüş yolundaki hızdan kaynaklandığını ve önemsiz olduğunu belirten ekip, temel amaçlarının Dünya’ya dikey dönüş kabiliyetinin test edildiğini açıkladı.