Perakende sektörü 2023’te hareketli olacak

​Perakende sektörü rekabetin yüksek olduğu, önemli oyuncuların yer aldığı sektörlerin başında geliyor.
​Perakende sektörü rekabetin yüksek olduğu, önemli oyuncuların yer aldığı sektörlerin başında geliyor.

Büyüklüğü itibarıyla sektörler arasında önemli bir yer tutan küresel perakende sektörü, pandemi sonrası yaklaşık iki yıldır boş raflar ve artan enflasyon ile gündemdeydi. Yaşanan tüm bu ters rüzgârları pandemi döneminde dijitalleşmeyle lehine çeviren sektör, çok kanallı alışveriş deneyimini ön plana çıkardı. Sektör temsilcileri, 2022 yılında olduğu gibi 2023’ün de durgunluk riskine rağmen hareketli geçmesini bekliyor.

Sinan Öncel.
Sinan Öncel.

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de toplamda 3,1 milyon işletme bulunurken, bu işletmelerin 723 bini perakende sektöründe faaliyet gösteriyor. Sektörde çalışan kişi sayısı ise 2,1 milyon ve bu sayı yaklaşık 16 milyonluk çalışan sayısının yüzde 13’üne karşılık geliyor. Pandemiyle geçen sıkıntılı iki yılın ardından organize perakende sektörü için 2022’nin genel olarak verimli geçtiğini söyleyen Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, küçük tasarrufları değerlendirme konusunda cazip bir yatırım enstrümanı bulunmaması ve fiyatların daha da artacağı beklentisiyle imkânı olanların alışverişi tercih ettiklerini belirtiyor.

Diğer taraftan Türkiye’deki fiyatların özellikle Avrupa ve Körfez ülkelerinden gelen turistler için cazip bir alışveriş fırsatı yarattığını ifade eden Öncel, Ocak-Ekim döneminde Türkiye’yi ziyaret eden yaklaşık 40 milyon turistin kartlarla yaptığı harcamanın, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 300 artış gösterdiğini söylüyor. Ağırlıklı olarak maliyete bağlı fiyat artışlarının etkisi ve turist alışverişinin katkısıyla markaların cirolarında geçen yıla göre ortalamada yüzde 100 artış kaydedildiğine dikkat çeken Somalı, adet satışlarında ise henüz istenilen düzeye gelinmediğini, markaların bir kısmının adet satışında pandemi öncesinin üzerine çıktığını ancak bir kısmın henüz o seviyeyi yakalayamadığını söylüyor.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümü olması nedeniyle 2023’ün ayrı bir anlam taşıdığını ve küresel pazarlarda yavaşlama beklentisi olsa da Türkiye’de organize perakende sektörü için yine hareketli bir yılın geçirileceğini söyleyen Öncel, “Turistlerin 2022’de olduğu gibi 2023’te de yine alışverişe önemli bir canlılık katacaklarını öngörüyorum” diyor.

Tüketici ihtiyaçları ve beklentileri değişiyor

Altan Sekmen.
Altan Sekmen.

Perakende sektörü rekabetin yüksek olduğu, önemli oyuncuların yer aldığı sektörlerin başında geliyor. Sektör, her geçen gün gelişmekte olan yeni teknolojiler ve dijitalleşme ile yeni boyutlar kazanıyor ve büyüyor. Değişen hayat alışkanlıkları ile günümüzde artık tüketici ihtiyaçları ve beklentilerinin de hızlı bir şekilde değiştiğini söyleyen Seç Market Genel Müdürü Altan Sekmen, müşteri deneyiminin çok büyük önem kazandığını ifade ediyor. Bu bağlamda perakende sektöründeki oyuncuların iş hacimlerini artırmak için yeni projeler üretmeye devam ettiklerini, 2023 yılı ve sonrasında da bu durumun devam edeceğini söyleyen Sekmen, “Biz de bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyor, iş yapış biçimlerimizi sürekli güncelliyor, dijital altyapımızı güçlendiriyoruz. Sunduğumuz kurumsallık ve modernleşme avantajlarıyla esnafımızın müşterilerine sundukları deneyimi her geçen gün iyileştirmesini ve rekabette güçlenmesini sağlıyoruz” diyor.

Perakende sektöründe esnaf dostu franchising iş modeliyle 2022 yılında başarılı performans sürdürdüklerini ifade eden Sekmen, Genel olarak Seç Market’e dönüşen mahalle esnafının kendi işinin sahibi olmaya devam ederken büyük perakende zincirleriyle rekabet edebilir hale geldiğini ve satış performanslarının iyi olduğunu söylüyor. Türkiye’nin 81 ilindeki Seç Market tabelasına sahip mağaza sayısının Kasım 2022 sonu itibarıyla 2 bin 300’e ulaştığını söyleyen Sekmen, 2023 yılında Seç Market iş ortağı sayılarını artırmayı hedefliyorlar.