Perseverance Mars’a başarıyla iniş yaptı

NASA’nın sosyal medya hesabından canlı yayınladığı tarihi inişte saatte 21 bin kilometre hızla kızıl gezegene yaklaşan araç, dev bir paraşüt sayesinde yavaşlatıldı.
NASA’nın sosyal medya hesabından canlı yayınladığı tarihi inişte saatte 21 bin kilometre hızla kızıl gezegene yaklaşan araç, dev bir paraşüt sayesinde yavaşlatıldı.

NASA’nın uzay aracı Perseverance, yedi aylık yolculuğunu tamamlayıp Mars’a inişini başarıyla gerçekleştirdi. Perseverance’ın iniş yaptığı Jezero krateri, Burdur’daki Salda Gölü’ne benzetiliyor. NASA’nın yayınladığı makalede, “Jezero kraterine seyahat edemeyebilirsiniz ama ona en yakın yeri görmeye gidebilirsiniz: Salda Gölü, Türkiye” ifadesine yer verildi.

NASA’nın bir tonluk robot uzay aracı Perseverance, 7 ay süren 480 milyon kilometrelik yolculuğun ardından başarılı bir şekilde Mars’a indi. Perseverance’ın iniş yaptığı Jezero Kriteri, Burdur’daki Salda Gölü’ne benzetiliyor.

NASA’nın sosyal medya hesabından canlı yayınladığı tarihi inişte saatte 21 bin kilometre hızla kızıl gezegene yaklaşan araç, dev bir paraşüt sayesinde yavaşlatıldı. Uzay aracı Perseverance’ın Mars’a iniş anının fotoğrafı da yayınlandı.

Kızıl Gezegen’in gizemlerini çözmek ve yaşam kalıntısı aramak üzere NASA tarafından Mars’a gönderilen uzay aracının 19 Şubat’ta TSİ 23.55’te Mars’taki Jezero Krateri’ne inişi sırasında NASA’nın kumanda merkezinde büyük heyecan yaşandı.

2,5 milyon Türk'ün mektubu da Mars'ta

İsmi ‘Azim’ ve ‘Sebat’ anlamına gelen bir tonluk robot uzay aracı, yeni keşif gezgini ile birlikte 2,5 milyon Türk’ün ismini de Mars’a götürdü. NASA, 1970’lerde gezegene ulaşan Viking aracından sonra ilk kez, Perseverance ile direkt olarak yaşam belirtisi araştıracak.

İnişinden bu yana Perseverance’ın üzerinde uydular dolaşıyor. Bu uydular, robottan gelen verileri Dünya’ya aktarıyor. NASA yetkililerine göre, 2,7 milyar dolara mal olan Perseverance hedeflenen iniş alanının neredeyse tam ortasında bulunuyor. Burası, bir gölün kenarında oluşan eski bir nehir deltasına iki kilometre kadar uzaklıkta. Önümüzdeki günlerde aracın zorlu arazi koşullarında hareket ederken hasar görüp görmediği incelenecek. Bundan sonraki aşamada uzay aracının, ana kamera sisteminin bağlı olduğu direğinin yükseltilmesi gerekiyor. Aracı Mars’ın yüzeyine indiren yazılım da Perseverance’ın arazide ilerlemesini mümkün kılacak yazılımla değiştirilecek.

Jezero krateri, Salda Gölüne benziyor

Jezero krateri.
Jezero krateri.

Perseverance’ın indiği kurumuş kriter gölü Jezero, fiziki benzerlik yanında Burdur’daki Salda Gölü ile de özellikle minerolojiler yönüyle benzer nitelikler taşıdığı düşünülüyor. Salda’daki hidromagnezit tortular, mikroplar tarafından aşındırılarak şu anki halini almış kayalar. Okyanuslardaki resif veya mercan kayalıklarına benzeyen bu oluşumlara mikrobiyalit deniyor. Bilim insanları, Jezero kraterinde benzer bir oluşumun kalıntılarına rastlamanın, gezegendeki geçmiş yaşam adına “dev” bir haber olacağını dile getiriyor. NASA’nın konu ile ilgili makalesinde “Jezero kraterine seyahat edemeyebilirsiniz ama ona en yakın yeri görmeye gidebilirsiniz: Salda Gölü, Türkiye” ifadesi yer alıyor.