Piyasalarda GameStop depremi

GameStop-Oyun şirketi.
GameStop-Oyun şirketi.

ABD borsasında küçük ve büyük yatırımcılar arasında GameStop hisseleri üzerinden başlayan çekişme dünyanın gündemine oturdu. Sosyal medya aracılığıyla bir araya gelen bir grup küçük yatırımcı, GameStop hisseleri üzerinden bir meydan okuma başlattı. büyük yatırımcılar milyarlarca dolar kaybetti.

ABD’deki en popüler oyun şirketleri arasında yer alan ve 5 binden fazla mağazaya sahip olan GameStop dijitalleşen dünya ile beraber ve pandeminin de etkisiyle şirket gelirlerini kaybetmeye başladı. Gamestop şirketinin gittikçe değer kaybetmesiyle beraber özellikle Amerikalı zengin iş insanları Gamestop şirketinin batacağı düşüncesiyle hisselere yatırım yapmaya başladılar. Yaşadığı ekonomik sıkıntılarla borsa değeri düşen şirket, geçen yılsonu itibarıyla hisseleri en fazla açığa satılan yani yatırımcıların daha da düşeceğini tahmin ettiği hisseler arasına girdi.

Bu dönemde ciddi kayıplar yaşayan ve 450 mağazasını kapatmayı hedefleyen GameStop, bir anda beklenmedik bir hisse yükselişi yaşadı. Sosyal medya platformu Reddit’te başlayan bir forum tartışmasında, bir grup kullanıcının örgütlenerek WallStreetBets gibi platformlar üzerinden bilgisayar ve konsol oyun satıcısı GameStop’un hisselerini satın almaya başladı.

Böylece şirketin değeri eskisinden de yükselerek 10 milyar doların üzerine çıktı. Ardından Elon Musk’ın atttığı “Gamestonk” tweeti işi körükledi ve olayları kızıştırdı. Elon Musk’ın da destek verdiği Gamestop olayı, borsa tarihine geçti. Gamestop hisseleri bir anda Apple, Microsoft, Tesla gibi şirketlerle yarışır hale geldi.

Ölü yatırım dirildi

Çoğu insanın ölü olarak yazdığı bir şirket aniden hisse senedi fiyatının hiçbir sebep yokken yaklaşık yüzde 300’e yaklaşan bir yükselme yaşadığında Wall Street’in birinci gündem maddesi haline geldi. Sosyal medya aracılığıyla bir araya gelen bir grup küçük yatırımcının bazı şirketlerin hisseleri üzerinden profesyonel yatırımcılara karşı başlattığı meydan okuma bir anda piyasaların ve dünyanın gündemine yerleşti.

Küresel piyasaları etkisi altına alan GameStop vakası büyük kayıplara da neden oldu. Melvin Capital ve Citron Research, GameStop yükselişinden para kaybeden yatırım şirketleri arasında yer alırken, finansal analiz şirketi S3’ün verilerine göre yatırım fonlarının kaybı 5 milyar dolardan fazla oldu. Melvin Capital, büyük kaybının ardından GameStop’taki pozisyonunu kapatmak zorunda kaldı.