Piyasaları sarsan borç krizi

Çin ekonomisinde artçı şoklar yaratabilecek potansiyele sahip.
Çin ekonomisinde artçı şoklar yaratabilecek potansiyele sahip.

Çinli emlak devi Evergrande’nin tüm dünyada yankı bulan iflas ihtimali piyasaları tepetaklak etti. 300 milyar doları aşan borç ile küresel bir krizi tetikleyebilecek Evergrande’nın durumu, piyasalarda büyük paniğe neden olurken, şirket yaptığı açıklamada yatırımcılar ile müzakere yoluyla uzlaşmaya varıldığını açıkladı.

Çin’de Shenzhen merkezli gayrimenkul devi Evergrande’nin temerrüde düşme ihtimali, akıllara yeniden 2008’de yatırım bankası Lehman Brothers’ın çöküşünü getirdi. Global 500 listesinde yer alan ve Çin’in ikinci en büyüğü konumunda bulunan şirketin iflas ihtimali, Çin ekonomisinin yüzde 16’sını oluşturan emlak sektörü açısından olduğu gibi ülke ekonomisi açısından da büyük risk barındırıyor.

Son yıllarda borçlanarak büyüyen şirket, geçtiğimiz yıl Pekin yönetiminin büyük gayrimenkul proje geliştiricilerinin borçlu olduğu miktarı kontrol etmek için yeni kurallar getirmesi ile zorlanmaya başladı.

Grubun hisseleri bu yıl yaklaşık yüzde 80 oranında düşüş kaydederken, derecelendirme kuruluşları tarafından birden fazla not düşürmeyle karşı karşıya kaldı. Ayrıca şirket, yükümlülüklerini karşılamak için nakit bulmakta zorlandığı için varlık yönetimi işindeki yatırımcılara mülk ile geri ödeme yapmaya başladı.

Şirket tarafından yatırımcılar ile anlaşıldığı yolundaki açıklama ise şu an için piyasalarda tatmin edici kabul edilmedi ve şirketin hisselerinde düşüş sürüyor. Şirketin temerrüde düşüp düşmeyeceği veya Pekin’in müdahale edip başka tür bir yeniden yapılanma düzenleyip düzenlemeyeceği şu anda belirsiz olsa da, mevcut duruma çözüm bulunamaması finans piyasalarında ve Çin ekonomisinde artçı şoklar yaratabilecek potansiyele sahip.

Batmak için çok büyük

Grubun hisseleri bu yıl yaklaşık yüzde 80 oranında düşüş kaydederken, derecelendirme kuruluşları tarafından birden fazla not düşürmeyle karşı karşıya kaldı.
Grubun hisseleri bu yıl yaklaşık yüzde 80 oranında düşüş kaydederken, derecelendirme kuruluşları tarafından birden fazla not düşürmeyle karşı karşıya kaldı.

Evergrande bir dönem ülkenin en zengin kişisi olan Çinli milyarder Xu Jiayin tarafından 1996’da kuruldu. Çin genelinde 280’den fazla şehirde 1.300’den fazla projeye sahip olan emlak devinin, bu sektör dışında spor, tema park, elektrikli araç ve perakende yatırımları da bulunuyor.

Şirket 2010’da halen Çin’in en büyük kulübü olan Guangzhou Evergrande olarak bilinen bir futbol takımı satın aldı ve 185 milyon dolar maliyetle dünyanın en büyük futbol okulu da faaliyete geçirildi. Şirket ayrıca dünyanın en büyük stadyumunu inşa etmek için de kolları sıvadı. 1,7 milyar dolara mal olacak proje kapsamında stadyum dev bir nilüfer çiçeği olarak tasarlandı ve tamamlandığın 100 bin seyirciyi ağırlayabilecek.