Rahatlamak için henüz çok erken

Arşiv.
Arşiv.

Geçen ay yazımızda global piyasalarda sıcak bir temmuz geçeceğini ve oynaklığın artarak öngörülebilirliğin azalacağını belirtmiştik. Nitekim zorlu bir temmuzu geride bırakıyoruz. Dolar endeksi 109.30’lara ulaşırken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3.50’lere yükselerek tüm grafiklerde dolarizasyon etkisi ve yükselen faiz baskısını hissettirmiş oldu.

Cüneyt Paksoy
Cüneyt Paksoy

Sonrasında ay sonuna doğru gelen molanın etkisiyle piyasalar şimdilik tepki vererek pozitif tarafta kalma çabasına girmiş durumda. Genel trendin negatif olduğu dönemde önemli eşiklerin kırılmaması ve daha sert ve daha negatif piyasa reflekslerinin oluşmaması için ana trend değişene kadar arada gelecek molalar oldukça kıymetli olmaya devam edecek.

Mart ayından itibaren söylemden eyleme geçerek adım adım şahinleşmeye devam eden Fed haziran ayından sonra temmuz ayı toplantısında da 75 baz puanlık artışla piyasa beklentisi paralelinde ilerlerken gelecek dönem içinde önemli sinyaller vermiş oldu.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), faiz karar metninde “enflasyonu yüzde 2 hedefine döndürmeye güçlü bir şekilde bağlı” olduğunu bildirirken, “enflasyon risklerine son derece dikkat ettiği” ifadesini yineledi ve bundan sonra “hedef aralığında devam eden artışların uygun olacağını tahmin ettiğini” ve “hedeflerine ulaşmayı engelleyebilecek riskler ortaya çıkarsa politikasını değiştirebileceğini” vurguladı.

Yani enflasyon kalıcı ve beklenen hedef seviyelere düşene kadar şahin kalmaya devam edecek bir Fed gerçeği varken piyasaların enflasyon dışında konsantre olduğu resesyon konusunda Fed Başkanı Powell’ın verdiği mesajlar ve işsizlik tarafında yaşanan olumlu seyre atıfta bulunması piyasalar tarafından şimdilik olumlu algılandı.

Ekonominin resesyonda olduğuna inanmadığını söyleyen Fed Başkanı Powell, “Talep hala güçlü ve ekonomi bu yıl büyümeye devam etme yolunda” diyerek bunun altını çizmiş oldu. Bir sonraki toplantıda da (Eylül ayı toplantısı) “alışılmadık derecede büyük” bir artışın uygun olabileceğini ancak bunun bugünden o zamana kadarki verilere bağlı olacağını belirtti. Yani süreci açık hale getirmiş oldu ve aynı ECB gibi bundan sonra veri ve gelişmelere bağlı olarak ay ay ilerleyeceklerini belirtmiş oldu.

Yani bir sonraki faiz hamlesinin boyutu hakkında açık bir yönlendirme sunmak yerine toplantı bazında politika belirleyeceklerini ifade etti. Powell, “Fed’in bir noktada faiz artış hızını yavaşlatacağını” da sözlerine ekledi. Piyasanın resesyon vurgusu dışında pozitif olarak algıladığı nokta da bu oldu.

Yazının devamı ve paritelerin grafikleri Z Raporu 39. Sayısında