SİHA’ların yeni adresi Polonya

SİHA.
SİHA.

Ukrayna, Katar ve Azerbaycan’ın ardından bayraktar TB2 Siha’ların Polonya’ya satışını içeren antlaşma imzalandı. Böylece ilk kez hem NATO hem de AB üyesi bir ülkeye hava aracı gönderen Türkiye, dünyanın en büyük 4. Drone ihracatçısı olarak yerini sağlamlaştırdı.

24 adet Bayraktar TB2 SİHA’nın Polonya’ya ihracatı konusunda yapılan antlaşma iki ülke cumhurbaşkanlarının huzurunda Baykar Genel Müdür Haluk Bayraktar ve Polonya Savunma Bakanı tarafından imzalandı. Böylece ilk defa bir NATO ülkesine drone ihraç edilirken, mini akıllı mühimmat sevkiyatı da gerçekleştirilecek.

En etkili model

Tüm dünyanın ilgisini çeken Türk İHA ve SİHA’ları içerisinde TB2 modeli boyutları ile rakiplerinden ayrılıyor. Keşif, gözetleme ve istihbarat görevlerini de üstlenebilen TB2, mühimmat yükünü hedefe ateşleme ve imha etmesi ile SİHA’ya kolaylıkla dönüştürülebiliyor. 150 kilogram yük taşıma kapasitesine sahip TB2, Suriye ve Irak yanı sıra son Azerbaycan Ermenistan Savaşı’nda da rüştünü ispatladı.

Türkiye açısından stratejik öneme sahip SİHA’lar aynı zamanda savunma sanayi için kısa sürede en önemli ihracat ürünlerinden biri haline geldi. Geçtiğimiz Aralık ayında Tunus’a 80 milyon dolar SİHA ihracatı ardından Polonya ile yapılan antlaşmanın da Türkiye’nin savunma sanayinde öncü rolünü güçlendirmesi bakımından önemli.