Söke’den ABD’li gıda devine yatırım

Dr. Eren Günhan Ulusoy.
Dr. Eren Günhan Ulusoy.

Un sektörünün perakendedeki markası Söke Un’un yurt dışı yatırımları hakkında bilgi veren Söke Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, ABD’nin önde gelen gıda sertifikalarına sahip Rudi’s’in yüzde 12,65’ini satın almak üzere anlaşmaya vardıklarını açıkladı. 1976’da ABD’de kurulan Rudi’s, organik simit, ekmek, çörek ile glutensiz ekmek, tortilla, alanında önde gelen şirketler arasında yer alıyor. Rudi’s ile Söke, glutensiz pazarını büyütmeyi hedefliyor.

2022 yılını 2 milyar 489 milyon TL satış hasılatıyla kapatan Söke’nin finansal rakamlarıyla ilgili bilgi veren Ulusoy, “2023’ün ilk yarısında ise 1 milyar 911 milyon TL satış hasılatı gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 101’lik bir artış oldu. Net karımız da 30 Haziran 2023 tarihi itibariyle 176 milyon TL olarak gerçekleşti” açıklamalarında bulundu. Öte yandan Ulusoy, “2024’ün ilk yarısında Söke kurabiyelerle unlu mamuller sektörüne adım atarak un sektöründeki liderliğimizi unlu mamuller sektörüne de taşımak istiyoruz” dedi.

Güneş enerjisiyle kendi enerji ihtiyacını karşılayacak

Söke’nin yeni büyüme planları hakkında da bilgi veren Ulusoy, ABD’deki yatırımın dışında yenilenebilir enerji ve çocuk oyun hamuruna da yatırım yaptıklarını belirtti. Konya’nın Ilgın ilçesine 105 dönümlük araziye 11.000kW’lik kurulu güce sahip bir güneş enerjisi santrali kurduklarını ifade eden Ulusoy, böylece Söke’nin yıllık 16 milyon kWh’lik enerji ihtiyacını bu tesisten karşılayacaklarını söyledi.

Bunun dışında çocukların sağlıklı oyuncaklarla buluşabilmesi, onların yaratıcılığını ve hayal gücünü desteklemek adına 29 Mart 2023 tarihinde Gen Oyuncak’ın yüzde 60’ını satın aldıklarını ifade eden Ulusoy, “Türkiye’nin ilk CE belgeli, ISO Gıda Güvenliği Sertifikalı EN-71 Standartlarına uygun kimyasal içermeyen el yapımı oyun hamuru olma özelliğine sahip Gen Oyun Hamuru, buğday unundan yapılıyor” dedi.