Sosyal medya reklam yatırımlarında: Hedef 100 milyar dolar

Arşiv
Arşiv

Bugün sosyal medya platformlarında 3,8 milyara yakın insan aktif olarak yer alıyor. Bu rakam, televizyon dahil başka hiçbir mecra ile elde edilemeyecek olağanüstü bir reklam potansiyeli anlamına geliyor. Bu büyük imkandan yararlanmayan reklam veren yok gibi. Nitekim, sosyal medyaya yapılan global reklam yatırımlarının yıl sonuna kadar 100 milyar dolar sınırını aşması bekleniyor.

Sosyal medya hayatın büyük bir parçası ve yaklaşık 3,8 milyar aktif kullanıcısı ile dünyanın en hızlı büyüyen teknolojik uygulamalarından biri. Bunun farkında olan pazarlamacılar da sosyal medya reklamlarına odaklanıyor. Şirketler hedeflenmiş reklamlarla, demografi, ilgi alanları ve davranışları baz alarak spesifik kitlelere hitap edebiliyor.

Önde gelen şirketler daha çok müşteriye erişmek için sosyal medyanın gücünü halihazırda kullanıyor. Sosyal medyada reklam harcamalarında yıllık bazda yüzde 20’nin üzerinde bir büyüme söz konusu. Sosyal medya reklam harcamaları 2019’da 89 milyar dolara ulaştı. Tahminlere göre, bu reklam harcamaları yıllık yüzde 8,7 büyüme oranı görecek ve muhtemelen 2020 yılına kadar 102 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Sosyal medyanın gücünün farkında olan pazarlamacılar, sosyal medya reklamcılığına daha fazla harcama yapıyor. Dijital pazarlama, medya ve ticaretle ilgili öngörüleri ve trendleri sağlayan pazar araştırma şirketi eMarketer’ın raporuna göre, 2018 yılında İngiltere’deki toplam dijital reklam harcamalarının dörtte biri sosyal medya platformlarına yönlendirildi.

Ağırlık mobilya

Mobil kullanıcılar, sosyal reklamcılık gelirinin çoğunluğunu oluşturuyor. 2019 yılında Facebook reklam gelirinin yüzde 94’ü mobilden geldi. İnternet kullanıcısı başına ortalama reklam harcaması, mobil cihazlarda 2018’ de 13,49 dolardan 2019’da 15,40 dolara atlayarak kademeli bir artış gösterdi. 2020’de ise reklam verenlerin mobil internet kullanıcısı başına 16,85 dolar harcaması bekleniyor.

Alışveriş yapılabilir reklamlar ve hikayelerdeki reklamlar gibi yeni dijital video reklam biçimlerinin benimsenmesinde de önemli bir artış var. Pazarlamacılar dijital video bütçelerini geçen yıla göre yüzde 25 artırdı. 2019 yılında video reklam harcamaları, toplam reklam harcamalarının yüzde 28,7’sini oluşturdu. Pazarlamacıların sosyal medya video reklamlarına olan ilgi ve yatırımlarının 2020’de daha da artması bekleniyor.

Youtube reklam gelirlerini ilk kez açıkladı

Google ve YouTube’un sahibi olan Alphabet şirketi, video paylaşım sitesinden elde ettiği gelirle ilgili ilk kez kamuoyuna açıklama yaptı. 2018 yılına ait reklam gelirinin detaylarını da veren Alphabet, dünyanın en büyük popüler video barındırma sitesi YouTube’un 2018 yılında 11 milyar dolar reklam geliri elde ettiğini açıkladı.

Reklam gelirlerini sadece 1 yıl içerisinde yüzde 36 arttırmayı başaran YouTube 2019 sonunda 15,5 milyar dolar reklam geliri elde etti. YouTube’un ne kadar reklam geliri elde ettiği uzun zamandır teknoloji dünyasını meşgul eden bir soruydu. Reklamcılık ilk kez YouTube’da Ağustos 2007’de kullanıma sunuldu. 13 yıllık bekleyişin ardından nihayet bu soru yanıtlanmış oldu.

Piyasa değeri bir trilyon dolara ulaşan ve Google’ın da sahibi olan Alphabet, 2019 bilançosunu açıkladı. Fakat yıllık gelirleri yüzde 17 artışla 46 milyar dolar olan YouTube’un, 15,5 milyar dolarlık reklam geliri Alphabet yatırımcılarını memnun etmedi. Aylık 2 milyar aktif kullanıcısı bulunan video paylaşım sitesinde günde bir milyar saatlik içerik görüntüleniyor. Dünyadaki toplam internet kullanıcı sayısı şu anda 4.54 milyar. Bu, YouTube kullanıcılarının dünyadaki tüm çevrimiçi nüfusun yüzde 45’ini oluşturduğu anlamına geliyor.

Facebook'un reklam veren sayısı 7 milyona ulaştı

Facebook, Sprout Social 2019 Endeksine göre hem pazarlamacılar hem de tüketiciler arasında en çok kullanılan platform olmaya devam ediyor. Facebook sadece aktif kullanıcı sayısı ile dünyanın en büyük sosyal ağ sitesi değil, 7 milyon reklamvereni ile resmi olarak dünyanın en büyük reklam mecralarından biri. 2019’un üçüncü çeyreğinde toplam 17,65 milyar dolar gelir elde etmeyi başaran Facebook, bu gelirin büyük bir çoğunluğunu reklamlardan elde etti. Facebook’un 7 milyondan fazla reklam verene sahip olduğu göz önüne alındığında bu çok şaşırtıcı değil. Pazarlamacıların yüzde 89’u Facebook’u marka pazarlama aracı olarak kullanıyor. ABD pazarlamacıları arasında Facebook kullanımı, 2018’de yüzde 86,3’ten 2019’da yüzde 86,8’e hafif bir artış gösterdi. Bu sayının 2020’de yüzde 87,1’e ulaşması bekleniyor. Facebook 2019’da toplamda 70,7 milyar dolar gelir elde etti ve bunların neredeyse hepsi reklamdan gelen gelirler. Ancak tam olarak Facebook’un 2019 yılında reklamlardan ne kadar gelir elde ettiği hakkında bir açıklama yapılmadı.

Instagram'ın reklam gelirleri Youtube'un önünde

Fotoğraf ve video paylaşım platformu Instagram, muhtemelen her birkaç ayda bir yeni özelliklerle gündeme geliyor. Instagram, 2017’de 700 milyon olan kullanıcı sayısını sadece iki yıllık sürede 1 milyarın üzerine çıkarmayı başardı. Bu kullanıcıların yüzde 90’ı platformdaki bir markayı takip ediyor. Instagram profilleri, 2019’un ilk yarısında yüzde 9,4 ile yüzde 16’lık bir takipçi büyüme oranı gördü. Bu faktörler göz önüne alındığında, platformun reklam gelirlerinde artış eğilimi görmesi çok şaşırtıcı değil.

Facebook, 2012’de Instagram’ı 1 milyar dolar nakit ve hisse senedi karşılığında satın aldı. Instagram yıllar içinde az gelirli bir uygulamadan Facebook’un kilit uygulamaları arasına girmeyi başardı. Fotoğraf ve video paylaşım platformu Instagram’ın 2019 yılında elde ettiği reklam geliri 20 milyar dolar oldu. Facebook’un kilit uygulamalarından birisi olan Instagram, elde ettiği reklam geliri ile YouTube’u geride bıraktı. eMarketer’a göre Instagram’ın reklam gelirini 2020 yılında 27 milyar dolara çıkarması bekleniyor.

Yani fenomen: TikTok ne kadar kazanıyor?

TikTok, dünya çapında 150’den fazla pazarda 75 dilde hizmet veriyor. Günden güne daha popüler hale gelen TikTok, hem App Store hem de Google Play Store’dan gelen verilere göre toplam 1,5 milyar indirme sayısına ulaştı. Pazarlama istihbarat firması Sensor Tower tarafından yapılan açıklamaya göre, 2019’da 711 milyon kez telefonlara indirilen TikTok WhatsApp’ın ardından en çok indirilen ikinci uygulama oldu. Popüler paylaşım uygulaması indirme sayılarında hızlı bir artış trendine girmiş durumda.

Kullanıma sunulduğu günden bu yana 250 milyon dolara yakın gelir elde eden TikTok, toplam gelirinin yüzde 71’ini 2019’da sağladı. Yapılan tüm araştırmalar TikTok’un hızla büyümeye devam ettiğini gösteriyor. TikTok’un çatı şirketi ByteDance’ın 2017’de satın aldığı Music.ly uygulamasının bu büyümedeki rolü büyük. Şirket 2017 yılında Music.ly uygulamasını satın almak için 800 milyon dolar ödedi.

TikTok reklamları etkili olur mu?

Tüm dijital pazarlama çalışmalarında olduğu gibi bir platform üzerinde reklam vermeden önce öncelikle bu platformu kullanan kitleyi iyi bir şekilde analiz etmek gerekiyor. Platformu kullanan kişiler, markanın hedef kitlesi ile örtüşmüyorsa, bu mecralar üzerinde reklam vermek doğru bir yaklaşım olmaz. TikTok reklamları, daha çok yaş olarak genç olan kullanıcılara ulaşmak isteyen markalar için daha etkili bir yol. Uygun pazarlama ajansı Mediakix tarafından yapılan bir çalışmada, TikTok kullanıcılarının yüzde 66’sı 30 yaşın altında.

Çin’de, TikTok reklamları çok daha uzun süredir kullanılabiliyor. Ancak Çin dışına 2019 yılı boyunca yavaş yavaş reklam getirerek gelir yaratmanın peşine girdi. Başlangıçta TikTok ücretli reklam vermiyordu. Kendini reklamlara yeni açan uygulama Ocak 2019’da platform tarafından test edildi ve Nisan 2019’da da izlenebilir reklam alanına adım attı.

Arşiv
Arşiv

Twitter ne kadar kazanıyor?

Twitter, 2018’in son iki çeyreğinde kullanıcı sayısındaki hafif bir düşüşe rağmen en iyi sosyal medya platformlarından biri olarak duruyor. 2019’un ilk çeyreği itibarıyla Twitter’ın dünya çapında yaklaşık 330 milyon aktif kullanıcısı ile dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alıyor. Twitter kullanıcılarının yüzde 79’u yenilikleri keşfetmeyi seviyor ve bu da onu keşif için en iyi platform haline getiriyor.

Twitter videoları, satın alma amacını yüzde 34 artırıyor ve olumlu marka duyarlılığını yüzde 14 artırma potansiyeli ile markalar için önemli bir araç olarak görülüyor. Genel olarak markaların Twitter’ın gücünü anladığı anlaşılıyor, ABD’de 100’den fazla çalışanı olan markaların yüzde 66’sı platformu pazarlama amacıyla kullanıyor. Twitter’ın reklam geliri, 2018’in son çeyreğinde 791 milyon dolara ile rekor kırdı. 2019’un son çeyreğinde ise geçen yıla göre düşüş yaşayan platform yine de gelirinin en büyük payını 702 milyon dolar ile reklam gelirinden elde etti.

Arşiv
Arşiv
  • İnternette kaç kişiyiz?
  • We Are Socıal ve Hootsuıte’ın birlikte hazırladığı ‘2020 yılı global dijital raporu’ açıklandı. Rapor, geçtiğimiz yıla dair sosyal medya kullanım alışkanlıklarıyla ilgilipek çok bilgiverdi. Rapora göre, global olarak ele alındığında dünya nüfusunun yüzde 60’ı şu anda çevrim içi. Sosyal medya kullanıcılarının sayısı ise 3,8 milyarı geçti. Dünyada internet kullanan kişisayısı ocak 2019’a göre yüzde 7 artışla 298 milyon yenikullanıcı ile birlikte 5,54 milyara yükseldi. Geçen yıl bu sayı 4,38 milyardı. Şubat 2020 tarihii tibariyle Türkiye nüfusu 83 milyon 154 bin 997 kişive Türkiye nüfusunun yüzde 74’ü internet kullanıcısı.
  • TikTok’un yeni rakibi byte’tan ilginç reklam modeli
  • Vine yaratıcılarından Dom Hoffman tarafından hayata geçirilen video oluşturma uygulaması Byte, TikTok’un ele geçirmiş olduğu pazara sıkı bir giriş yapmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz ay kullanıma sunulan ve TikTok’un en büyük rakibiolarak gösterilen Byte, reklam gelirlerini popüler içerik oluşturucularına dağıtacağını açıkladı. Diğer şirketlerin aksine Byte, reklam gelirinin yüzde 100’ünü popüler videolar üreten kullanıcılarına dağıtacağını açıkladı. Ödemelerin 120 günde bir yapılacağı ve herhangibir pay alınmayacağı belirtiliyor. Byte’ın aldığı bu kararı TikTok’un nasıl karşılayacağını ilerleyen zamanlarda göreceğiz.