Su kıtlığı sulama teknolojilerinin önemini artırıyor

Arşiv.
Arşiv.

Son yıllarda dünya gündemini meşgul edecek sorunlar arasında yer alan su, tarımsal üretimde verimliliğin ve sürdürülebilirliğin sağlanmasında en önemli girdilerin başında geliyor. Ancak artan dünya nüfusu, kuraklığa bağlı tarımsal zorluklar, üretimi zorlaştırırken kuraklıkla mücadelede ‘modern sulama teknolojileri’nin önemi günden güne artıyor.

Dünyada da hızla artan nüfusun temel gereksinimlerinden biri olan gıdaya ulaşabilmesi adına su önemli bir noktada yer alıyor ve tatlı su ihtiyacının karşılanması, yeraltı ile yer üstü tatlı su kaynaklarının daha etkin ve tasarruflu kullanılmasını zorunlu hale getiriyor. Ancak yaşanan iklim krizi, dünyanın birçok yerinde artan su kıtlığına ve kuraklığına neden oluyor.

Tarımın yapılabilmesi ve sürdürülebilir olması için hayati bir öneme sahip olan suyun verimli kullanılması ve akıllı sulama planlamalarının yapılması gerekiyor. Ülkemizde kullanılan suyun yüzde 70’i tarımsal sulamaya giderken, tatlı su kaynaklarının azalması nedeniyle her geçen gün bu kaynakların önemi artıyor. Tarımsal sulama payının 2023 hedeflerine göre yüzde 64’e indirilmesi amaçlanırken, tarımsal sulama payının azaltılmasında enerji ve su tasarrufu sağlayan sulama teknolojilerinde modern yöntemleri kullanmak büyük önem taşıyor.

Kullanılan suyun yaklaşık yüzde 70’inin tarımsal sulamaya ayrıldığı ülkemizde toplam sulanabilir 8.7 milyon hektar arazinin 4,7 milyon hektarı sulanabiliyor. Hâlihazırda sulanan alanın yaklaşık yüzde 94’ünde açık kanal sistemleri, yüzde 62’lik kısmında ise basınçlı sulama sistemleri bulunuyor. Sulama metodu olarak yüzde 92 oranında salma sulama, yüzde 8 oranında yağmurlama, yüzde 1 oranında da damla sulama yöntemi kullanılıyor.

  • Geliştirilen akıllı sulama teknolojileri ile toprağa değil, her bir bitkinin köküne, doğru miktarda su ve besin maddesi sağlanıyor.

2028 yılında küresel akıllı sulama pazarının 11.28 milyar dolara ulaşması bekleniyor

Su tasarrufu ve sulama otomasyon sistemlerinin kurulumuna ilişkin artan hükümet girişimleri, pazar gelirinin büyümesini sağlayan kilit faktörler arasında yer alıyor. Geleneksel tarımsal sulama tekniklerinde teknolojik gelişmeleri teşvik etmeye yönelik artan hükümet yatırımlarının, tahmin döneminde sulama otomasyon sistemi pazarının büyümesini daha da artırması bekleniyor. Danışmanlık şirketi Emergen Research tarafından yapılan son analize göre, sulama otomasyonu pazar büyüklüğünün 2028’de 11.28 milyar dolara ulaşması bekleniyor.