Sukkar Şeker, 530 bin ton pancar üretimi hedefliyor

Arşiv.
Arşiv.

Albayrak Grubu’nun tarım ve kristal şeker imalatında faaliyet gösteren markası Sukkar Şeker, Erzurum ve Erzincan’da 11 ekim bölgesinde, 105 bin dekar üzerinde 3 bine yakın çiftçi ile 530 bin ton şeker pancarı üretimi hedeflediğini duyurdu. Sukkar Şeker Genel Müdür Vekili Necati Karavaizoğlu hasat bayramı’nda yaptığı açıklamada geçtiğimiz yıl bölge ekonomisine 600 milyon lira hacim kazandırdıklarını vurguladı.

2020-2021 döneminde 610 bin ton şeker pancarından 91 bin ton kristal şeker üretimi gerçekleştiren Sukkar Şeker, 2021-2022 döneminde kuraklık ve dona rağmen 410 bin ton şeker pancarından 60 bin ton kristal şeker üretildiğini açıkladı. Bu yıl bereketli bir hasat dönemi geçireceklerine inandığını söyleyen Karavaizoğlu, çiftçilere her zaman destek olduklarını belirtirken, 2019-2021 arasında bölgede yatırımlarının 90 milyon TL olduğunun altını çizdi.

Çiftçilere her konuda destek sağlıyoruz

Sukkar Şeker Genel Müdür Vekili Necati Karavaizoğlu.
Sukkar Şeker Genel Müdür Vekili Necati Karavaizoğlu.

Üreticilere birçok alanda destek sağladıklarını vurgulayan Karavaizoğlu “Şirketimiz özellikle pancar tarımının sürdürülebilirliği bakımından sözleşmeli üretim modeliyle şeker pancarı üretimi gerçekleştirilmekte, üreticilerimize gübre, tohum ve ilaç gibi aynı avanslar ile çapa, mazot, sulama ve söküm avansları gibi nakdi avanslar verilmekte, üreticilerimiz tarafından değişik nedenlerle tarımsal üretim amacıyla değerlendirilemeyen araziler şeker pancarı üretimine alınarak tarımsal istihdama katkı sağlanmakta ve bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı oluşturulmaktadır” şeklinde konuştu.

Pancar üretimi cazip hale geldi

Sukkar Şeker olarak düzenli yatırımlarına devam ettiklerini ve bu sayede enerji ve şeker maliyetinde çok ciddi tasarruf sağladıklarını belirten Karavaizoğlu, yeni ekipmanlar ile pancar işleme kapasitesinin arttığını, yakıt maliyetlerinde ise yüzde 20 düşüş sağlandığını açıkladı.

Karavaizoğlu, “Yeni alınan ekipmanlar ile pancar işleme kapasitesi Erzincan şeker fabrikasında bin 800 ton Pancar/Gün'den 2 bin ton Pancar/Gün'e çıkarılırken Erzurum Şeker fabrikasında 3 bin 300 ton Pancar/Gün'den 4 bin ton Pancar/ Gün'e - Hem de fabrikalarda 100 ton pancarın işlenmesi için kullanılan 45 Ton buhar/100 ton pancar değeri, buhar miktarında yapılan iyileştirmeler ile 33 ton buhar/100 ton pancar işleme değerine düşürülmüştür” diye konuştu.