Sürdürülebilir bir gelecek için ‘Akıllı Tarım’ şart

Arşiv.
Arşiv.

Değişen dünyada teknolojinin ilerlemesi ve nüfusun artması tarımsal faaliyetleri de dolaylı olarak etkilemeye başladı. TÜİK’e göre Türkiye nüfusunun 2040 yılına kadar 100 milyonu geçmesi bekleniyor ve artan nüfusun beslenmesi için 2050 yılına kadar da gıda veriminin yüzde 70 oranında artması gerekiyor. Yetersiz kalan geleneksel yöntemler ise bu süreçte yerini teknolojik yöntemlere bırakıyor.

Küresel ölçekte değişen her trendin ardından tarım ve hayvancılık mutlak suretle etkileniyor. Günümüzde artan nüfus ve beraberinde gelen gıda ihtiyacı tarımsal faaliyetlerde artışı da beraberinde getiriyor. Birleşmiş Milletlerin yayınladığı rapora göre şu an dünya üzerinde 7,6 milyar insan yaşıyor ve 2030 yılında dünya nüfusunun 8,6 milyar olacağı ve 2100 yılında ise 11,2 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. TÜİK tahminlerine göre ise Türkiye nüfusunun 2040 yılında 100 milyonu geçmesi tahmin ediliyor. Bu veriler doğrultusunda gıda veriminin 2050 yılında tahmin edilen nüfusun beslenmesi için yüzde 70 oranında artırılması gerekiyor. Bu nedenle de geçmişte kullanılan geleneksel tarım yöntemleri ile bu artırımı yapmak pek mümkün görülmüyor.

Akıllı tarım, tam da bu noktada üretimde verimliliği ve kaliteyi artırmak için devreye giriyor. Tüm dünyadaki kaynakların tükendiği düşünüldüğünde tarımda sürdürülebilirlik önem kazanıyor ve sürdürülebilir bir gelecek için harekete geçen ülkeler de akıllı uygulamalar ile verimliliği ve kaliteyi yönetmeye çalışıyor. Günümüzde çevreye verilen zararın minimum seviyelere inmesi, kaynakların daha tasarruflu kullanılması ve verimliliğin artması için akıllı tarım uygulamaları kullanılmaya başlandı. Toprak ve ürün yönetimini artıran bu yöntem geleneksel üretimin aksine tarım alanını, homojen olmayan bir yaklaşımla yönetiyor. Akıllı tarım sayesinde tarımsal üretimde uygulanan girdiler, ihtiyaç duyulduğu miktarda ve zamanda kullanılarak planlı bir çalışma sürecini yönetiyor.

Yapay zeka destekli akıllı tarım uygulamaları

Akıllı tarım uygulamaları arasında uzaktan algılama drone ve uydu teknolojileri, sensörler, yapay zeka, robot teknolojileri ile görüntü işleme teknolojileri yer alıyor. Sensörlerle toprağın ve havanın ısısını ölçebilmek, sulama ve ilaçlama gibi işlerde daha uygun çalışmayı sağlıyor. Lokal meteoroloji istasyonları ile bölgesel tahminlere ulaşılabiliyor. Böylece çiftçiler kendi bölgelerindeki hava şartlarına daha hakim olarak karar alıyor.

Akıllı sulama sistemleri de yine hayatı kolaylaştıran ve su tasarrufu sağlayan teknolojilerden biri. Cep telefonları ile kontrol edilebilen sistem, çiftçilerin bulundukları yerden tarlalarını sulama imkanı veriyor.

  • Uydu görüntü işleme sistemleri ile arazilerin verimliliğini ve bu verimliliği etkileyen faktörleri hiç araziye gitmeden tespit edebilmek mümkün.

Görüntü işleme teknolojileri ile hastalık ve zararlıları çok kolayca tespit edilebiliyor.

Ayrıca akıllı tarım uygulamalarıyla tarlanın hangi bölgesine, ne ölçüde ve ne tür gübreler koyulması gerektiği, nasıl bir ilaçlama yapılacağı, bitkilerin sulama zamanı, toprağın durumu, tahmini hasat zamanı detaylı bir şekilde öğreniliyor.