Sürücüsüz araçlar neleri değiştirecek

Sürücüsüz araçlar hayatımızı çok kolaylaştıracak gibi görünüyor.
Sürücüsüz araçlar hayatımızı çok kolaylaştıracak gibi görünüyor.

Gün geçmiyor ki teknoloji bizi biraz daha şaşırtmasın. Birçok yeni teknoloji ile birlikte hayatımızı kolaylaştıracak bir diğer yepyeni gelişme de sürücüsüz araç kullanımı ile geliyor.

Hepimiz işten eve, evden işe giderken veya dışarıya her çıktığımızda veya başka bir şehre yolculuk yaptığımızda çoğunlukla bir araç tercih ediyoruz. Kimimiz toplu taşıma araçlarıyla yolculuk ederken kimimiz de özel araçlarımızla seyahat ediyoruz. Araçlarıyla seyahat edenler için hayat daha kolay görünse de bazen bir park sorunu bile çok sıkıntı yaratabiliyor.. Peki bunu sizin yerine sürücüsüz aracınız yapsa hoşunuza gitmez mi? Daha kolay park yeri bulmak, trafikte sıkıntısız yolculuk yapmak ve hatta kazaları azaltabilen bir sistemle seyahat etmek istemez miydiniz? Söz konusu özelliklere sahip sürücüsüz araçlar bu konularda hayatımızın bir parçası haline gelecek gibi görünüyor. Hatta söylenenler bu araçlardaki yazılımın kazaları azaltabilecek nitelikte olduğu… 2020 yılında tamamen sürücüsüz araçlarla seyahat edeceğimizi öngörenlere göre bu araçların hayatımıza katacağı kolaylıklar şu şekilde;

-Kazalar azalacak: Dünya Sağlık Organizasyon’una göre dünyada trafik kazalarında her yıl 1.2 milyon insan ölüyor. Yüzde 94’ü insan hatası nedeniyle gerçekleşiyor. Fakat araçlar dijital teknoloji ile birleştiğinde, bu kazalar azalabilecek. Araçlar hız limitini aşmadan hareket edecek. Hatta Google’ın sürücüsüz araçları son 6 yılda 2.9 milyon kilometre yol aldı ve sadece 12 küçük kaza gerçekleşti. Ve bu kazaların hiçbirinde yaralanma olmadı ve hiçbiri arabadan kaynaklanmadı.

-Rota optimizasyonu ile araçlar her yere gidebilecek: Bir uygulama ile birlikte gideceğiniz yere efor sarf etmeden gidebilecek ve geri dönebileceksiniz.

-Araç park etmek artık çok kolay: Hemen hemen bütün özel araç kullanan kişilerin, hatta özel araçta seyahat eden kişilerin park sorunu var ve bu sürücüsüz araçlarla problem olmayacak. Park etme işi tamamen araca teslim edilecek.

-Kaza olduğunda ve olacağında bütün yardımlar hemen sağlanacak: Araç bilgi servisleri, kaza olduğunda otomatik çekici, ambulans gönderen servisler, bir yere çarpma ve yanlış park halinde sizi uyaran uygulamalar olacak.

-Ayak işlerinden kurtulacaksınız: Eğer aracınız sizin yerinize sürecekse, bu demek oluyor ki markete gitmek bile zor olmayacak. Elinize alışveriş listenizi alıp dışarı çıkmanız yeterli olacak.

-Daha rahat bir seyahat: Araç içindekiler herhangi bir stres olmadan istedikleri yere vakitlerini istedikleri gibi değerlendirerek varacaklar.