Tarihteki en ilginç paralar

Bazıları Tezçakın’ın koleksiyonunda da bulunan, insanın aklına “Bu paralar gerçekten kullanıldı mı” sorusunu getiren tarihteki en ilginç paraları merak ediyorsanız, Tezçakın'ın seçtiği örnekler muhakkak ilginizi çekecek...
Bazıları Tezçakın’ın koleksiyonunda da bulunan, insanın aklına “Bu paralar gerçekten kullanıldı mı” sorusunu getiren tarihteki en ilginç paraları merak ediyorsanız, Tezçakın'ın seçtiği örnekler muhakkak ilginizi çekecek...

Osmanlı döneminde çıkarılan 50 bin liralık banknotların her birinin karşılığı 360 kilo altındı. Zimbabwe’nin 100 trilyon doları dünyanın; dağılmadan önceki Yugoslavya’nın 500 milyar dinarı da Avrupa’nın en bol sıfırlı banknotu olarak tarihe geçti.

Sultanahmet Köftecisi’nin 3. kuşak patronu Mehmet Tezçakın aynı zamanda ünlü bir nümismat. Yani sikke ve kağıt para uzmanı. Tezçakın, merkezi Londra'da bulunan uluslararası müzayede şirketi Spink’in de danışmanı. Paranın kişiler arasında alışveriş aracı olarak kullanıldığı gibi ülkelerin medeniyetlerini, kültürlerini de yansıttığını söyleyen Mehmet Tezçakın, bununla beraber, bu çerçevenin dışına çıkan paralar da olduğunu söylüyor.

En yüksek değerli para

13 Eylül 1916 tarihinde çıkarılan 50.000 liralık banknotların her biri 360 kilo ağırlığındaki 50.000 altın değerindeydi. Bu paranın bugünkü karşılığı 14 milyon 680 bin 800 dolar yani 42,5 milyon Türk Lirası.

Lider yerine eş ve metres kullanılan paralar

Paraların üzerinde genellikle ülkelerin liderlerinin portreleri yer alırken, 1934 yılında Meksika’da basılan 5 Pezo’nun üzerindeki “Çingene Kadın” portresinin dönemin liderlerinden birinin metresine ait olduğu söylentisi yaygın. Swaziland’da 1974 yılında basılan 1 Lilangeni’nin üzerinde ise Kral II Sobhuza’nın bakire eşlerinin göğsü açık fotoğrafları yer alıyor. Kral II Sobhuza’nın 70 eşi 210 çocuğu, binin üzerinde de torunu olduğu biliniyor

Dünyadaki en bol sıfırlı paralar

Zimbabve'nin 2. Kongo Savaşı'na girmesine sebep olan beyaz arazi sahiplerinin özel çiftliklere el koyması sonucu, ülkede hiperenflasyon yaşandı. Kasım 2008’de zirve yapan enflasyon yüzde 79.8 milyardı. Bu dönemde 100.000.000.000.000 nominalli banknotlar piyasaya sürüldü. Macaristan, 1946'da 100.000.000.000.000.000 Pengo'luk banknotları piyasaya sürdü. Bu kadar büyük rakama sahip paranın değeri ise 60 kuruş. Yalnız bu değer rakamla değil de yazıyla, hem de kısaltma olarak yazıldığından Avrupa’daki en bol sıfırlı para olarak Yugoslavya’da 1994'te piyasaya sürülen 500.000.000.000 Dinar'a kabul görüyor.

Tito'nun resmi Gine parasında

Her ülke parasında kendi liderinin fotoğrafını kullanırken, tarihte yabancı bir liderin portresi sadece Gine parasında kullanıldı. Gine Hükümeti’nin aldığı kararla, 1980 yılında piyasaya sürülen 500 Sylıs’ın üzerinde, yaptığı yardımlardan dolayı Yugoslavya Devlet Başkanı Tito’nun portresi kullanıldı.

İlk Türk bankası

Kaime her paralı ilişkide dillendiriliyor ancak nasıl bir paradır, kimsenin pek bilgisi yok. 1839 yılında ünlü hathatlarca tasarlanan ilk Türk banknotu, dönemin matbaa teknolojisinin yetersiz oluşu nedeniyle basılamadı. Bu yüzden en güzel banknot unvanını kazanamadığı görüşü yaygın.

Rejim değişikliğinin izini taşıyan para

Para basmak, gelişmiş bir teknoloji ve yüksek bir maliyeti beraberinde getiriyor. Var olan paranın üzerinde değişiklik yapmak ise hem daha basit hem de daha ekonomik. Bu yüzden de doğal olmayan rejim değişiklerinde, kısa vadeli çözüm olarak zaman zaman ilginç uygulamalar yaşandı. 1979’daki İran İslam devrimi sonrasında paralarda bulunan Şah portreleri, sürşarj uygulanarak özel bir damgayla kapatıldı ve bu paralar 1981 yılında, yerine yenileri basılana kadar kullanıldı. 1997 yılında ise Afrika ülkesi olan Zaire’de diktatör Joseph Mobutu'nun rejimini yıkan yönetim, yeterince para bulunmadığından eski rejimin 20.000 Zaire'lik banknotlarında Mobutu’nun resmindeki kafa kısmını keserek kullanmaya devam etme kararı aldı.

Benin'in esrar'lı 100 Frank'ı

Dünyada esrarı ilk kez bir gümüş madeni para üzerine 2010 yılında Benin Cumhuriyeti bastı. Para üzerinde bulunan yeşil hint keneviri motifinin üzerinde parmağınızı sürttüğünüzde parada bulunan sentetik katkı maddeleri ortama esrar kokusu yayıyordu.

Dünyanın en güzel banknotu

Dünyadaki tüm para koleksiyoncularının ortak görüşüyle en güzel banknot olarak Kosta Rika parası seçildi. Kosta Rika’nın 1989 yılında piyasaya sürdüğü 5 Colones’ı adeta çerçeveletilip asılacak güzellikte.

Almanya'nın ahşap banknotu

1. Dünya Savaşı'ndan sonra büyük bir finansal krizin içine giren Almanya’da acil durum parası olarak resmi olmayan paralar basıldı. Bunlardan biri de ahşap üzerine baskı yapılarak kullanılan paraydı.