Tarımda gelecek için dijital çözümler

Tarım ve teknoloji iç içe olmaya başladı.
Tarım ve teknoloji iç içe olmaya başladı.

Teknolojinin hızlı gelişimi ile doğru orantılı değişen trendler, birçok sektörde olduğu gibi tarım alanında da etkisini gösteriyor. Dünyanın artan nüfusu ile birlikte çoğalan talepler, bu alandaki çalışmaların artması ve hızlanmasını zorunlu kılıyor. Bununla birlikte tarımda verimliliği artırırken doğanın sürdürülebilirliğine katkı sağlama konusu da gelecek için büyük önem taşıyor.

Endüstri 4.0 ile başlayan dijitalleşme, Tarım 4.0’ın dönüşümüne de zemin hazırladı. Yeni teknolojilerin tarımın hizmetine sunulmasıyla başlayan süreç, Tarım 5.0’ın da yolunu açtı. ‘Akıllı Tarım’ olarak tanımlanan ‘Tarım 5.0’da yapay zekâ teknolojileri ve insansız araçlar ile çözüm odaklı, verimliliği esas alan, bir tarım anlayışı hedefleniyor. Akıllı tarım çiftçinin gider kalemlerini azaltırken, verimliliği ve karlılığı artırıyor.

Sensörler

Gün geçtikçe daha fazla üreticinin benimsediği ve hassas tarımın en önemli enstrümanlarından biri haline gelen sensörler, en hızlı kabul gören uygulamalardan oldu. Mekanik, akustik ve optik olarak ayrılan türleri ile sensör teknolojileri, mahsullerde sulama potansiyeli, verim kalitesi ve gelişim aşamaları gibi noktalarda fark yaratan analizler sunuyor. Farklı derinliklere yerleştirilen sensörler, nem ve sıcaklığı ölçerek doğru zamanda doğru miktarda sulama yapılması için gerekli veriyi sağlarken, toprak nemi, sıcaklığının yanı sıra gübrenin yeterli miktarlarda kullanılması için toprağın tuz seviyesini ölçerek gübreleme ve sulama için daha iyi kararlar verilmesini sağlıyor.

Drone'lar

Günümüzde pek çok sektörde etkili olan drone teknolojisi, tarımsal alanda da kullanılıyor. Mahsul üretimini artırmaya ve mahsul büyümesini izlemeye yardımcı olmak için kullanılan drone’lar, çiftçilerin karşılaştığı sorunlara başarılı çözümler getiriyor. Drone üzerinde bulunan sensörler, özel püskürtme, dijital görüntüleme yeteneklerine ve aktarıma sahip kameralar, tarımla uğraşan kişilerin alandan daha zengin görüntü ve veri almasını sağlıyor.

Uydu teknolojileri

Uydu görüntüleri ile birleştirilen bilgiler sayesinde gıda üretiminin üst düzeye çıkacağı yerler çiftçilere gösteriliyor.
Uydu görüntüleri ile birleştirilen bilgiler sayesinde gıda üretiminin üst düzeye çıkacağı yerler çiftçilere gösteriliyor.

Tarım sektörüne yönelik teknoloji çözümleri arasında yer alan uydudan tarım arazisi izleme sistemleri, tarımsal faaliyetlerin daha sürdürülebilir hale gelmesi için kullanılıyor. Uydudan tarla izleme ile tarımsal üretim mahsulü, gübreleme miktarı, sulama programı veya bakım işlemleri değişebiliyor. Uydu görüntüleri ile birleştirilen bilgiler sayesinde gıda üretiminin üst düzeye çıkacağı yerler çiftçilere gösteriliyor. Böylelikle, en verimli tarım arazileri işleniyor, verimsizleşen topraklar için başka politikalar hazırlanıyor.

Akıllı sulama sistemi

Artık akıllı sulama sistemleri çok önemli yer teşkil ediyor.
Artık akıllı sulama sistemleri çok önemli yer teşkil ediyor.

Gelişen yüksek teknolojinin tarım alanlarında kullanılmasıyla yaygınlaşmaya başlayan ve sulamanın daha ön görülü ve etkili yapılmasını sağlayan akıllı sulama sistemleri, sulama alanlarının en etkin şekilde sulanması, bitkinin ihtiyacı kadar suyun verilmesi ile sudan ve üretimden maksimum verimin elde edilmesi için geliştirildi. Akıllı vana kontrolü, sensör ile arazi ve bitki durumu ölçümlerini karşılayan sistemler; ortam, bitki türü, ölçüm verileri ve iklimsel koşullar ile birlikte daha etkin sulama yaparak üretim verimliliği ve kaynaklardan maksimum oranda yararlanılmasını sağlıyor.