Tarımsal ‘IoT sensörler’ akıllı tarımda büyük değer taşıyor

Arşiv.
Arşiv.

İnsan nüfusu artışı devam ederken tarım ekosistemi üzerinde daha fazla talep oluşturmayı da sürdürüyor. Bu nedenle teknoloji; tarımda ve sürdürülebilir kalkınmada önemli bir rol oynadı ve oynamaya da devam ediyor. Özellikle tarımsal ve endüstriyel sektörler IoT’leri geliştirerek hem teşhis hem de kontrol amacıyla akıllı tarımda kullanıyor.

Tarımdaki Nesnelerin İnterneti (IoT) pazarının 2022’de 13,61 milyar dolar olduğu ve 2032’de yüzde 9,5’lik bir büyüme oranı ile 33,57 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Sensörler de bu sektörde aktif olarak kullanılırken değerinin 2023’te tahmini 1,8 milyar dolar, 2028’de ise 3,1 milyar dolar olması bekleniyor. Bu teknolojilerin getirdiği değer göz önüne alındığında, tarımda sensörlerin ve IoT’nin popülerliği sürpriz değil.

IoT sensör uygulamaları tarımda nasıl kullanılıyor

Gübre yönetimi: Elektrokimyasal sensörler, toprağın verimliliğini ölçmek ve tohum ekimi ve gübre uygulaması konusunda daha bilinçli kararlar alınmasına yardımcı olmak için pH ve toprak besin maddeleri gibi parametreleri doğru bir şekilde analiz ediyor.

Mahsul yönetimi: Hastalıkları hızlı bir şekilde tespit etmek ve sulama programlarını ayarlamak için bitki sağlığı ve yaprak nemi gibi temel verileri topluyor. Bu tür uzaktan kumanda, mahsul veriminin zarar görmesini önlemeye yardımcı olur ve daha yüksek sürdürülebilirlik sağlıyor.

Büyükbaş hayvan gözetimi: Büyükbaş hayvanların sağlık koşullarını izlemek ve faaliyetlerini kaydetmek için hayvanlara bağlı IoT sensörlerden yararlanılıyor. Bu yaklaşım olası enfeksiyonların yayılmasını önlemeye yardımcı oluyor.

Akıllı sulama: Tarlada önceden belirlenen konumlara ve derinliklere yerleştirilen toprak nemi sensörleri, tarım uzmanlarının belirli bir alan için gereken su seviyesini tanımlamasına yardımcı olarak sulama planlamasını geliştiriyor.

Sera izleme: Verimi artırmak ve kaynak harcamasını optimize etmek için hava sıcaklığı, aydınlatma seviyeleri, nem ve toprak koşulları gibi parametrelerin ölçülmesini sağlıyor.