Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan?

Araştırmaya göre yumurtanın tavuktan çıktığını savunan kesimin kazandığını söyleyebiliriz.
Araştırmaya göre yumurtanın tavuktan çıktığını savunan kesimin kazandığını söyleyebiliriz.

Areda Piar araştırma şirketinin geliştirdiği “Benim Markam” modeli, beğeni, güven, satın alma ve tavsiye eğilimi, sadakat kriterleri ile markaların performansını değerlendirmeye, bu ay tüketicilerin tavuk tercihleri araştırması ile devam etti. Araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 41,1’i haftada en az 1 kez tavuk yemeği tüketiyor ve pişirme tekniği olarak da yüzde 20,5’i fırını tercih ediyor.

Tavuk tüketimi hem pratik hem lezzetli hem de ekonomik olmasıyla yemeklerin vazgeçilmez başrol oyuncusudur. Izgara, fırın, haşlama, kızartma gibi farklı pişirme teknikleriyle öğünlerimizde yer alan tavuk; kimi zaman ana yemeklerde, kimi zaman da ara sıcaklarda damakları lezzetlendiriyor.

Gelelim o bitmeyen tartışma sorusuna…

Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar? Bu meşhur soruya katılımcıların yüzde 50,2’si yumurta tavuktan, yüzde 31,9’u tavuk yumurtadan çıkar cevabını vermiştir. Araştırmaya göre yumurtanın tavuktan çıktığını savunan kesimin kazandığını söyleyebiliriz.

Tavuk deyince akla gelen markalar

Tercihlerimizi yaparken aşina olduğumuz markalar her zaman önemli bir etkendir. Peki, araştırmaya göre en çok duyulan tavuk markaları hangileridir? Yüzde 98,8 ile Şenpiliç, yüzde 96,3 ile Banvit, yüzde 89,1 ile Erpiliç’in en çok duyulan tavuk markalarında ilk üçe yerleştiği görülüyor. Diğer markalar ise sırasıyla; yüzde 77,7 ile Lezita, yüzde 66,5 ile CP, yüzde 65,6 ile Gedik, yüzde 58,2 ile Has Tavuk, yüzde 14,5 ile Orvital.

Tavuk sofralarımızın vazgeçilmezi

  • Tavuk, günlük beslenme rutinimizin önemli kaynakları arasında yer alıyor. Katılımcıların çoğunluğunu oluşturan yüzde 41,1’i haftada 1 kez, yüzde 32,9’u haftada 2-3 kez, yüzde 20,4’ü 2 haftada 1 kez evinde tavuk yemeği pişiriyor.

Sofralarda tavuğun her türlüsünü severiz. Bazen pratik besin kaynağı olarak bazen ise en zorlu yemeklerin bir parçası olur tavuk… Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 20,5’i fırında tavuk, yüzde 18,4’ü tavuk ızgara, yüzde 14,8’i tavuk sote en çok tercih ettikleri tavuk yemekleri olarak görülüyor. Diğer tavuk yemekleri ise; yüzde 10,4 ile tavuk haşlama, yüzde 9,5 ile tavuk pilav.

Bütün tavuk mu, tavuk but mu?

Beslenme rutinlerimizde ve yemek tercihlerimizde tavuğun çeşitli kısımlarından farklı yemekler yaparız. Yaptığımız yemeğe göre de tavuğu satın alma şekilleri farklılıklar gösterir. Kimimiz tavuğu bütün olarak alıyor, kimimiz sadece butunu ve kanatlarını değerlendiriyor. Katılımcıların yüzde 43,5’i bütün tavuk, yüzde 19,5’i ise tavuk but tercih ederken, yüzde 15,4’ü göğüs, yüzde 9,3’ü kanat, yüzde 8,4’ü kalçalı but şekilde satın aldığı görülüyor.

  • Fazlasıyla tüketilen bir besin olarak tavuk tercihimizde farklı endişelerimiz olabiliyor. Tavuğun sağlıksız veya kalitesiz olması endişelerimizin başında geliyor.

Araştırmaya göre katılımcıların tavuk konusunda yüzde 37,0’ı sağlıksız/hormonlu, yüzde 32,2’si kalite düşmesi, yüzde 12,4’ü taze olmaması, yüzde 10,3’ü helal kesim olmaması, yüzde 3,4’ü zehirlenme endişeleri olduğunu gösteriyor.

GBS skorunda Şenpiliç lider

Benim Markam modeli GBS skorlamasına göre en yüksek skor 18,2 ile Şenpiliç’e ait olurken onu takip eden Banvit 17,7 ile ikinci sırada yer alıyor. Erpiliç ise 16,4 ile üçüncü sırada. Diğer tavuk markalarının sırlaması ise şu şekilde; Lezita 13,3, Gedik 11,8, CP 11,0, Has Tavuk 8,7, Orvital 2,9.

Metodoloji

Areda Piar tarafından 14 – 19 Nisan 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Benim Markam” Tavuk Tercih araştırmasına 780 kişi katıldı. Tüketici eğilimlerini düzenli olarak ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.