Tek başına bir endüstri: Avengers

Avengers: Endgame.
Avengers: Endgame.

Marvel’in 11 yıldır devam eden dev bütçeli süper kahraman filmleri serisi, Avengers: Endgame ile sona erdi. Son film, bütçesi ve gişe hasılatıyla akıl almaz rakamlara ulaştı. Tüm dünyada fırtına gibi esen film serisi, oluşturduğu devasa ekonomiyle de dikkat çekiyor.

90’lı yılların sonu 2000’lerin başında gelişen teknoloji ile birlikte çizgi romanlar eskisi kadar satmamaya başladı. Bu yüzden çizgi roman dünyasının iki ezeli rakibi Marvel ve DC kahramanlarını sinemaya taşımaya başladı. Marvel Sinematik Evreni’nin en önemli filmleri arasında yer alan Avengers’ı, Marvel dünyasının bizimle beyazperdede tanıştırdığı tüm karakterlerini bir araya getirerek oluşturdu.

Bu yılın heyecanla beklenen filmi Avengers: Endgame, 25 Nisan’da gösterime girdi. Marvel Sinematik Evreni’nde bir dönemi noktalayan film, sinemaseverler tarafından ilgiyle karşılandı ve daha vizyona girmeden hasılat rekorları kırmaya başladı. Vizyondaki ilk hafta sonunda 1,2 milyar dolar gişe hasılatına ulaşan film tekrarlanması zor bir başarıya imza attı.

Avengers: Endgame’in sinema tarihinin en pahalı yapımlarından biri olacağını tahmin etmek zor değildi. Görsel efektler, oyuncu, yönetmen ve senarist ücretleri ile birikte Avengers: Endgame’in yapım bütçesi devasa rakamlara ulaştı. Marvel Sinematik Evreni’nin 11 yıl boyunca çektiği 22 süper kahraman filminin sonuncusu olan Avengers: Endgame’in prodüksiyon bütçesi 356 milyon doları buldu. Film gişe rakamları açısından da 2019’un en büyük işlerinden biri oldu.

  • İlk haftada elde ettiği gişe geliri: 1.2 milyar dolar
  • ABD'de gösterime girdiği ilk üç günde elde ettiği gelir: 350 milyon dolar

Açılış rekoru

Thor.
Thor.

Sinema tarihindeki birçok rekoru tarihe gömen Marvel’ın son filmi Avengers: Endgame, başta ABD olmak üzere, Türkiye de dahil, vizyona girdiği pek çok ülkede rekorlara imza attı. Marvel Sinema Evreni’nin 11 yıldır devam eden ‘sonsuzluk sagası’nın kapanış filmi olan Avengers: Endgame ABD’de gösterime girdiği ilk üç günde 350 milyon dolar hasılat yaptı.

Demir Adam.
Demir Adam.

Avengers: Endgame, Türkiye’de 1 hafta içerisinde 1 milyon 834 bin 802 kişi tarafından izlenirken, toplamda 32 milyon 978 bin 496 lira hasılat elde etti. Dünyada ise 452 milyon 351 bin 786 doları ABD’de, 1 milyar 311 milyon 900 bin’i diğer ülkelerde olmak üzere 1 milyar 764 milyon 786 bin dolar gişe hasılatı elde etti. Film, elde ettiği başarılarla tüm zamanların en iyi açılış rekoruna imza attı.

Marvel dünyasının beyaz perdeye taşıdığı tüm süper kahramanlarını birleştirerek oluşturduğu ‘Avengers’ ekibi her çıktığında gişe rekorları kırıyor. Dört filmden oluşan Avengers filminin gişe hasılatları bir diğerini geçerek yeni bir rekora imza atıyor.

Avengers’ın ilk filmi ‘The Avengers’ 2012 yılında vizyona girdiğinde dünya çapında 1 milyar 519 milyon dolar gişe hasılatı elde etti. Film bu başarıyı devam filmiyle sürdürdü. Ekip 2015 yapımı ‘Avengers: Age of Ultron’ filmiyle dünya çapında 1 milyar 405 milyon dolar gişe hasılatı elde etmeyi başardı.

Geçtiğimiz yıl listelerin en başında yer alan “Avengers: Infinity War” ise 2018 yılının en çok izlenen filmi oldu. Film, 2 milyar 048 milyon dolar gişe hasılatını yakalayarak evrenin son filmi için beklentiyi yükseltmeyi başardı. Evrenin son filmi “Avengers: Endgame” bu yıl nisan ayında vizyona girerek kırılması zor rekorlara imza attı. Film dünya çapında 2 milyar 790 milyon dolar gişe hasılatına ulaştı.

  • Filmin pazarlaması için harcanan para: 200 milyon dolar
  • Filmin prodüksiyon bütçesi: 356 milyon dolar

Avengers Titanic'i batırdı

Hulk.
Hulk.

Avengers: Endgame, gişedeki ikinci haftasında ABD’de 145,8 milyon dolar, yurt dışında ise 282,2 milyon dolarlık gişe hasılatına ulaştı. Avengers serisinin final filmi böylece gişedeki ikinci haftasında 2 milyar 188 milyon dolarlık hasılatıyla, 1997 yapımı yönetmen James Cameron imzalı, Titanic’in 2 milyar 187 milyon dolarlık hasılatını geçti. Böylece Endgame, Titanic’i geride bırakarak tüm zamanların en çok hasılat yapan ikinci filmi oldu. 1997 yılında vizyona girdiğinde büyük yankı uyandıran Titanic, yıllar içinde gerçekleşen yeniden gösterimleriyle birlikte 2 milyar 187 milyon dolar gişe hasılatına ulaşmayı başarabilmişti.

Marvel filmleri arasında zirveye yerleşen, sinema tarihindeki birçok rekoru ise tarihe gömen Avengers: Endgame vizyona girdiği yedinci haftanın sonunda 2 milyar 730 milyon dolar gişe hasılatı elde etti. Avergers serisinin son filmi, 58 milyon dolar daha gişe başarısı elde etmeyi başarabilirse Avatar’ın 2 milyar 788 milyon dolarlık gişe rekorunu geçebiliyordu.

Avatar filmini tahttan indirmek isteyen yapım, eklenen silinmiş sahnelerle birlikte tekrar vizyona girdi. Yeniden vizyona giren Avengers: Endgame’in gişe hasılatı da temmuz ayında belli oldu. Film 2 milyar 790 milyon dolarlık gişe hasılatıyla, James Cameron imzası taşıyan Avatar’ı devirerek tarihin en yüksek gişe

hasılatı elde eden filmi oldu. Avengers: Endgame’in, Avatar’ın 10 yıldır devam eden rekorunu kırmasındaki en büyük pay, Kuzey Amerika’ya ait. Film burada tam 854 milyon dolar hasılat elde etmeyi başardı. Avengers: Endgame’in Türkiye hasılatının ise yaklaşık 45 milyon TL seviyesinde olduğu belirtiliyor.

Marvel’ın 11 yıllık çalışmasına bir nokta koyacak olan film için beklentiler hayli yüksekti. Özellikle Avengers: Infinity War finalinden sonra hayranlar için heyecan dorukta bir bekleyiş vardı. İşini şansa bırakmak istemeyen Marvel, Avengers: Endgame’in reklam bütçesini rekor seviyeye çekti. Filmin sadece pazarlaması için harcanan paranın 200 milyon doların üzerinde olduğu belirtiliyor. Bu bütçe Marvel Studios’un bugüne kadar bir filmin pazarlaması için harcadığı en yüksek miktar olarak tarihe geçiyor.

  • Dünya genelinde elde ettiği toplam gişe geliri: 2.790 milyon dolar

Sıra oyun pazarında

Kara Panter.
Kara Panter.

Marvel, Avengers ile sinemada yakaladığı başarıyı oyun sektöründe de tutturmaya kararlı. İrili ufaklı pek çok mobil oyunu bulunan seri, uzun zamandır ciddi bir bilgisayar oyununa konu olmadı. Geçtiğimiz nisan ayında gösterime giren Avengers serisi ile son derece muazzam bir gişe başarısı sergileyen Marvel bu başarısını oyun sektörüne de yansıtmak istedi. Marvel, Square Enix’e Avengers temalı bir oyun hazırlaması için tam yetki verdi.

Uzun bir süredir geliştirme aşamasında bulunan Marvel’s Avengers oyunu sonunda tanıtıldı. Square Enix, Crystal Dynamics ve Eidos Montreal işbirliğiyle geliştirilen Marvel’s Avengers oyunu haziran ayında, E3 2019’da (elektronik eğlence fuarı) tanıtıldı. Yayıncı ekip oyun için bir de tanıtım videosu yayınladı. Yayınlanan tanıtım videosuna göre Marvel’s Avengers oyununda, oynanabilir beş karakter bulunuyor. Bu karakterler ise Avengers’ın çekirdek kadrosundan oluşan; Captain America, Iron Man, Hulk, Black Widow ve Thor. Oyunun çıkışının ardından ücretsiz güncellemeler ile yeni kahramanların ekleneceği söyleniyor. Avengers hayranları tarafından büyük bir heyecanla beklenen oyunun 15 Mayıs 2020’de Playstation 4, Xbox One, PC ve Google Stadia için piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Marvel’ın artık kült bir izleyici kitlesi var. Bunun farkında olan Marvel, hayran kitlesinin bağlılığından sonuna kadar faydalanıyor. Marvel, artık çıkardığı bütün ürünleri Marvel Sinema Evrenine yönelik reklamlar için kullanıyor. Yeni çıkan aksiyon figürleriyle; Avengers evrenini takip eden hayranlar, filmler hakkında diğerlerinin erişemedikleri detaylara filmler vizyona girmeden önce ulaşabiliyor.