Teknoloji Barcelona turizmine çalışıyor

Mobil Dünya Kongresi 2023'ten akılda kalanlar...
Mobil Dünya Kongresi 2023'ten akılda kalanlar...

Teknoloji meraklılarının yakından takip ettiği ve şirketlerin inovatif ürünlerini tanıttığı mobil dünya kongresi, ev sahibi Barcelona için bir fuardan daha fazlası. 200 ülkeden 100 bin katılımcının yer aldığı etkinlik şehir ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlıyor. Turizm, tanıtım ve fuarcılığın bir arada olduğu bu model bir çok ülkeye örnek olacak türden.

1992 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapana kadar adı fazla duyulmayan Barcelona, o tarihlerden bugüne marka değerini her etkinlikle beraber artırıyor. Dünyaca ünlü futbol takımı her anlaşmasıyla gelirini katlarken, şehir de farklı organizasyonlarla turizmin getirisini 12 aya yaymayı başarmış durumda. Teknoloji dünyasının her yıl merakla beklediği Mobil Dünya Kongresi (MWC 2023) yine Barcelona’da gerçekleşti. 2006 yılında Fransa’nın Cannes kentinden bu Akdeniz şehrine taşınan MWC, teknoloji profesyonelleri için sadece yenilikleri takip etmek anlamına gelmiyor, aynı zamanda soğuk şubat ayında ılıman bir iklimde kısa bir tatil anlamına geliyor. Tüm bunların birleşimi ise Barcelona’ya kış aylarında milyarlarca dolar kazandırıyor. Konaklama, alışveriş, yemek ve diğer harcamalarla şehrin yüzü 4 günde bir hayli gülüyor.

Ölü sezonda otellerde yer kalmadı

Mobil Dünya Kongresi (MWC 2023)
Mobil Dünya Kongresi (MWC 2023)

Kentin yöneticileri ve MWC yetkilileri kongreyi öyle bir zamana denk getirmişler ki, hem teknoloji şirketlerinin yeni yılın ilk lansmanları burada yapılıyor, hem de her sene katılan 100 bine yakın profesyonel yoğun iş tempolarının ortasında biraz olsun rahatlıyor. Bunun yanında 200 ülkeden gelen ziyaretçi Barcelona sokaklarını doldurup, alışveriş yapıyor. Bu da haliyle, turizmin en durgun sezonunda yerel halk için kazanç anlamına geliyor. En ölü sezonda fuar nedeniyle otellerin tümü dolu, hatta hostellerde bile yer bulunamadı. İspanyolların (Barcelona halkı kendini Katalan olarak tanımlasa da) söz konusu başarısı turizm, fuarcılık ve tanıtım üçlüsünün dünyadaki en önemli örneklerinden biri olarak gösteriliyor. Bu haliyle de Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeye rol model oluyor.

Yerli girişimcilerin global pazarlara ulaşması için deneyim

Bu sene beşinci kez katıldığımız MWC 2023’e İstanbul Ticaret Odası (İTO) organizasyonuyla dahil olduk. Fira Gran Via Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarda Türkiye'den 24’ü milli katılım kapsamında ve 6’sı bireysel olarak 30 firma yer aldı. Türk şirketler, yenilikçi teknoloji ürünlerini MWC’ye 200'e yakın ülkeden gelen profesyonellere tanıtma imkanı buldu