Teknoloji devleri elektrikli otomobil işine giriyor

Birçok ülkede fosil yakıtla çalışan araçların satışının yasaklanacağı yıl: 2035
Birçok ülkede fosil yakıtla çalışan araçların satışının yasaklanacağı yıl: 2035

İklim değişikliğinin gittikçe artan olumsuz etkileri, benzinli ve dizel araçlardan elektrikli araçlara geçişi hızlandırıyor. Bu büyük dönüşümü yakından izleyen teknoloji şirketleri de, fırsatı kaçırmak istemiyor. Dünya çapında birçok teknoloji devi, ardı ardına elektrikli araba sektörüne girme planlarıyla ilgili açıklamalar yapıyor.

Küresel ısınma ve iklim felaketlerindeki artış sebebiyle pandemiden sonra yeşil bir ekonomik dönüşümün gerçekleşeceği beklentisi arttı. Bu süreçte birçok ülke 2035 yılından sonra fosil yakıtla çalışan araçların satışını yasaklama kararı aldı. Avrupa Birliği Komisyonu ise daha önce yayımladığı bir çalışmada 2030 yılına kadar 30 milyon elektrikli otomobilin kullanımda olmasının hedeflendiğini belirtmişti.

Hem çevre dostu, hem yakıt tasarrufu yapan, hem de fosil yakıt tüketen arabalardan daha masrafsız olan elektrikli otomobillerin birkaç yıl içinde tam anlamıyla hayatımıza gireceği tahmin ediliyor. Bu sebeple küresel otomotiv markaları arasındaki elektrikli araç rekabeti gittikçe artıyor ve otomotiv sektörü emisyon değeri yüksek olan dizel ya da benzinli araç üretiminden hızla uzaklaşıyor. Elektrikli araç piyasası ise gittikçe büyüyor ve elektrikli otomobil yatırımları rekor üstüne rekor kırıyor.

Apple ve tedarikçisi Foxconn rakip mi olacak?

Apple'ın otomobil projesi Project Titan'ın yollarda olacağı tarih: 2024
Apple'ın otomobil projesi Project Titan'ın yollarda olacağı tarih: 2024

Birkaç yıl içinde elektrikli ve otonom araba kullanımının yaygınlaşacağına kesin gözüyle bakıldığı için birçok teknoloji şirketi bu sektöre girme planlarıyla ilgili açıklama yaptı. Apple, Huawei, Samsung, LG, Sony, Panasonic ve Siemens gibi birçok teknoloji devi, Çinli Baidu, hatta Apple’ın tedarikçisi Foxconn bile bu alanda yatırım yapıyor. iPhone, iPad ve bilgisayar ürünleriyle tüm dünyada milyonlarca insana ulaşan Apple, 2024 yılında kendi pil teknolojisini içeren bir binek araç üretmeyi hedefliyor. Teknoloji devi Apple’ın Project Titan olarak adlandırdığı otomobil projesi hakkında Tayvan’daki bazı parça tedarikçileri de imalat hızını yükselttiğini iddia ediyor. ABD merkezli şirketin üreteceği elektrikli otomobilin 2024 yılında yollarda olacağı, hatta otomobilin seri üretimine başlanacağı düşünülüyor.

Dünya çapında birçok teknoloji devi ardı ardına elektrikli araba sektörüne girme planlarıyla ilgili açıklama yapıyor. ABD’li teknoloji devi Apple’ın akıllı telefonu iPhone’u üreten firma olarak tanınan Çin merkezli Foxconn da elektrikli otomobil sektörüne giriyor. Apple’ın tedarikçisi Foxconn Technology Group’un hem Çinli elektrikli araba girişimi Byton ile yatırım yapmak için görüştüğü, hem de Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ile iş birliğine gideceği iddia ediliyor.

Çinli şirketler iddialı

Çin’in teknoloji devlerinden Huawei’nin ses getiren katlanabilir telefonun ardından sıfırdan elektrikli bir otomobil üretmeye hazırlandığı iddia edildi. Teknoloji devinin yaptığı çalışmalar arasında otonom sürüş teknolojileri ve bağlanabilir otomobiller bulunuyor. Aracın lojistik ve toplu taşıma alanlarında kendine kullanım alanı bulması da beklentiler arasında. Huawei’nin yeni markayı oluştururken lityum pil üreticisi Contemporary Amperex Technology (CATL) ve Çin’in milli otomobil devi Changan Automobile ile de iş birliği yapacağı düşünülüyor.

Yine bir Çin şirketi olan arama motoru Baidu, araba üreticisi Zhejiang Geely Holding Group ile akıllı elektrikli araba üretmek için ortak bir şirket kuracaklarını açıkladı. Otonom sürüş teknolojisi ve internet bağlantı altyapısı geliştiren Baidu, yeni elektrikli arabanın Baidu’nun akıllı sürüş yetenekleri ve Geely’nin araba yapma becerisi ile ortaya çıkacağını belirtti. Yapılan açıklamaya göre, yeni kurulan şirket Baidu’dan bağımsız bir yapıya sahip olacak ve Geely stratejik bir yatırımcı konumunda bulunacak.

Samsung ve LG Electronıcs yatırımcılar arasında

Elektrikli otomobil sektörüne giriş yapan şirketler yalnızca Çin ve ABD menşeli değil elbette. Güney Kore’nin teknolojideki en güçlü temsilcilerinden biri olan Samsung ve LG Group’un yan kuruluşu LG Electronics de bu alana yatırım yapanlar arasında. Elektrikli otomobiller için çeşitli parçalar üreten Samsung aslında araba üretimi yapmıyordu. Ancak büyük rakipleri elektrikli araba üretimi için çalışmalara başlayınca Güney Kore’nin güçlü temsilcilerinden Samsung da elektrikli otomobil piyasasına hızlı bir giriş yaptı. Şirket, hibrit araçlar konusunda başarılı olan Çin menşeli elektrikli araba üreticisi BYD’yi 450 milyon dolara satın aldı.

Otomobil konusunda Güney Koreli üretici Hyundai ile zaten girişimleri olan LG Group’un yan kuruluşu LG Electronics, elektrikli otomobillerin parça üretimi konusunda ise Kanadalı Magna International ile 1 milyar dolar büyüklüğünde yeni bir ortaklık kuracağını duyurdu. LG ile Magna’nın yapacağı ortak girişim elektrik motorları, akım dönüştürücüleri ve elektrikli sürüş sistemleri üretecek. Yeni şirketin çoğunluk hissesinin sahibi de LG Electronics olacak. Magna ise 453 milyon dolarlık ödeme karşılığında girişimin yüzde 49’luk hissesini satın alacak.

Japon şirketler teknoloji ve batarya üretecek

Teknoloji şirketi denilince akla gelen ilk ülkelerden biri olan Japonya’nın da önemli markaları elektrikli otomobil alanında ciddi yatırımlar yapıyor. Japon teknoloji devi Sony, dünyanın en önemli teknoloji odaklı fuarlarından CES 2020 fuarında tanıttığı elektrikli otomobil ile herkesi şaşırttı. Vision-S isimli prototip bir otomobil tanıtan Sony, araca değil, aracın üzerindeki teknolojilere odaklandı. Üzerinde Sony’nin geliştirdiği sensörlerin ve akıllı sistemlerin yer aldığı otomobilin üretime girip girmeceği ve satışa çıkıp çıkmayacağı belirtilmedi. Bu sebeple Sony’nin bu prototip üzerinden otomobil üreticilerine kendi akıllı otomobil teknolojilerini tanıtıp pazar oluşturmak istediği düşünülüyor.

Bir başka teknoloji devi Panasonic ise Japonya’nın önde gelen otomotiv şirketi Toyota ile hibrit otomobillere özel lityum iyon batarya üretimi için harekete geçti. Toyota ve Panasonic iş birliği, prizmatik lityum iyon bataryalar, katı hal bataryaları ve gelecek jenerasyon bataryaların araştırma, geliştirme, ürün mühendisliği, üretim, tedarik, sipariş ve yönetimini içeriyor. Bu girişim sayesinde Toyota ve Panasonic’in otomotiv sektörü için geliştireceği prizmatik bataryalar Japonya’da üretilecek ve şirketin ürünleri 2022 yılında pazara sürülecek.