Teknolojide Uzak Doğu imzası

Arşiv.
Arşiv.

Teknoloji meraklıları, sabırsızlıkla beklediği ancak pandemi nedeniyle 2 yıldır yapılamayan Mobil Dünya Kongresi’ne (GSMA) yeniden kavuştu. Her yıl şubat ayının sonunda gerçekleştirilen ve teknoloji devlerinin amiral gemilerini sergilediği fuar, dünyanın en büyükleri arasında gösteriliyor.

Rusya stantları kaldırıldı

Bu yıl 35. kez yapılan etkinlik siyasi tartışmaların gölgesinde geçti. Şubat başında ABD’nin yaptırım uyguladığı Çinli şirketlerin yanında, çalışanlarının bile stantları gezmesine izin verilmeyeceğinin açıklanması tepkilere neden oldu. Ukrayna savaşının başladığı günlerde etkinlik alanındaki Rusya stantlarının kaldırılmasıyla, teknolojinin üzerine siyasetin gölgesi fazlasıyla düşmüş oldu.

Gündemde 6G ve Quantum bilgisayarlar

Tüm bu tartışmaların dışında, pandemiye rağmen teknolojide yaşanan ilerleme, işin uzmanlarını bile şaşkına çevirdi. 5G’ye geçmeden 6G’nin ilk örneklerinin sergilendiği, quantum bilgisayarlarının müjdesinin verildiği, robot çağını başlatan yeniliklerin sunulduğu bir fuarı geride bıraktık. Telekomünikasyon firmalarının da yeni akıllı telefon modellerini Barcelona’ya sakladıklarını belirtmekte fayda var. Barcelona 2022’nin bu yılki sloganı, ‘Discover Connectivity Unleashed (Zincirlerini Koparmış Bağlantıyı Keşfedin)’ olarak belirlendi. Fuarın 5 teması ise CloudNet, 5G, Her Şeyin İnterneti (IoT), Fintech, teknolojinin ufku ve ileri yapay zeka (AI) olarak tespit edildi.

En ucuz bilet 700 euro

GSMA, aslında bir fuardan çok zirve veya kongre olarak da adlandırılıyor. 700 eurodan başlayan bilet fiyatlarıyla herkesin giremeyeceği bir etkinlik. Gelecek teknolojilerinin şimdiden masaya yatırılıp tartışıldığı zirveleri izlemek için 5 bin euroyu bulan özel katılım ücretlerini ödemelisiniz. Gazetecilerin bile teknoloji haberi yaptıklarını kayıt sürecinde kanıtlaması gerekiyor.

Barcelona kongre turizmi dersi veriyor

Gelelim işin İspanya tarafına, bu dev organizasyon öyle bir zamana ayarlanmış ki, her yıl turizm şehri Barcelona’nın en ölü sezonunda yani şubat sonunda gerçekleşiyor. Dünya çapından yüzbinlerce katılımcı, yayın organı ve dahası GSMA’yı izlemek için geliyor. Otellerde yer bulunamazken, en az 3 gün rezervasyon yapmak durumundasınız. Kısacası, küçük kafelerinden restoranlarına kadar bu ılıman Akdeniz şehri, turizmi 12 aya yayma başarısını göstermiş. GSMA’nın da bunda ciddi bir payı olduğunu görüyoruz.