Teknolojiye yön veren kadınlar

Savos, kadın istihdamının arttırılması için iletişim diline dikkat çekiyor.
Savos, kadın istihdamının arttırılması için iletişim diline dikkat çekiyor.

Türkiye’de kadın istihdamı yüzde 29 seviyelerinde. Teknoloji ise kadın istihdamının en düşük olduğu alanların başında yer alıyor. En önemli nedeni ise teknolojinin erkek egemen bir sektör olarak görülmesi. ancak pek çok sektörde olduğu gibi kadınlar teknolojide de bu algıyı kırdı.

Erkek egemen olarak bilinen teknoloji sektöründe kadınlar da artık aktif olarak yer alıyor. Hatta pek çok önemli başarının altında artık onların imzası var. Teknolojide Kadın Derneği’nin kurucusu Zehra Öney de o isimlerden biri. Zira Öney, Türkiye’yi artırılmış gerçeklikle tanıştıran isim. Teknolojide Kadın Derneği çatısı altında teknoloji sektöründe kadınların daha fazla yer alması için pek çok önemli projeyi hayata geçiriyor. Öney, kadınların iş hayatından geri kalmasının arkasında yatan en önemli nedenin kültürel kodlar olduğunu belirtiyor. Öney; “Kız çocuklarının daha temel eğitimden, hatta aileden başlayarak günlük yaşamda, eğitimde ve iş dünyasındaki yeri ‘fırsat eşitliği sağlandı’ diyebileceğimiz seviyede değil” diyor.

Kadın istihdamının arttırılması için iletişim diline dikkat çeken; Sovos Türkiye Ülke Genel Müdürü Elçim Sirek, birim iş için bir işçinin harcadığı süreyi gösteren ‘adam-saat’ yerine ‘insan-saat’ demeye başladıklarını belirtiyor. Bu kelimeleri her geçen gün artırmak istediklerini ifade eden Sirek, dilden başlayan bu dönüşümü sektörün geneline yaymayı amaçladıklarını vurguluyor.

Equinix’in Türkiye Genel Müdürü Aslıhan Güreşçier, teknoloji sektöründe kadın liderlerin az olmasını, sektörün erkeklere daha uygun olduğunun düşünülmesinden kaynaklı olduğunu söylüyor. “Sektörü kadınlar için daha cazip hale getirmeliyiz” diyen Güreşçier, Equinix Kadın Liderlik Ağı ile cinsiyet eşitliği çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Güreşçier bu çalışmalarla kadın istihdamının artması için “Kadınların iş hayatında her alanda karşılaştıkları cam tavanları kırmalarına yardımcı olacak adımların atılması gerekiyor” dedi. Güreşçier; kadın liderlerin duygusal zeka, detaycı planlama ve yönetim kabiliyetlerinin katma değerinin vurgulanması gerektiği görüşünde.

Melis Abacıoğlu tarafından kurulan İK teknoloji şirketi Wellbees’te ise kadın çalışan oranı yüzde 71, teknoloji ekiplerinde kadın çalışan oranı ise yüzde 40 seviyesinde. Abacıoğlu, kadınların teknolojide varlığının güçlü olması için ise cinsiyet eşitliği projelerine ve toplumsal refahın artması gerektiğine dikkat çekiyor.

Türkiye’de STEM ( Science-Technology-Engineering-Math) alanında kadınların oranının oldukça düşük olduğuna dikkat çeken Zehra Öney, bunu etkileyen en önemli faktörlerin başında STEM alanında yeteneğe göre bir dağılımdan ziyade cinsiyete dayalı bir dağılımının olduğunu, bu alandaki iş fırsatlarından erkeklerin daha çok istifade ettiğini aktarıyor. Öney bu nedenle, erkek temsiliyetinin daha yüksek bir orana sahipken, kadınların da harekete geçme imkanları olsa bile güvensizlik yaşadıklarına dikkat çekiyor. Öney bu nedenle kadınların bu alanda eğitim almayı ya da eğitim alsalar da sonrasında bu alanlarda profesyonel olarak bulunmayı istemediklerini ifade ediyor. Öney böylece STEM alanında da “cam tavan”ın etkisini gösterdiğini vurguluyor.

Zehra Öney, kadınların teknoloji sektöründe geri kalmasındaki başka bir faktörün de gelir dağılımındaki eşitsizlikler olduğunu belirtiyor. İnsanların teknolojiye ilgi göstermesinin teknolojiyi istedikleri düzeyde kullanmak için yeterli ekonomik kaynağa sahip olmadıklarına dikkat çekiyor.

360+ Media İnteractive’de yüzde 70 kadın çalışanları olduğuna dikkat çeken Zehra Öney, Teknolojide Kadın Derneği’nin iç yönetim ekibi çalışanlarında da kadınların büyük oranda olduğunu, yüzde 80’e yüzde 20 kuralını uyguladıklarını belirtiyor.