Tesettür giyim alışverişi butik mağazadan yapılıyor

Tesettür, İslam dinine uygun, belli sınırlara dikkat ederek giyinmektir.
Tesettür, İslam dinine uygun, belli sınırlara dikkat ederek giyinmektir.

Önceleri tesettür modası kadın giyim dünyasında, moda trendleri arasında neredeyse hiç yer almıyordu. Yakın tarihimizde başörtü bağlama şekli eşarbın önden bağlanmasından ibaretken günümüzde başörtünün altına ilave edilen bone, volümlü toka gibi birçok değişik stiller çıktı.

Bütün bunlar gösteriyor ki tesettür giyimde modaya ayak uyduruluyor ve tesettür modası yaygınlaşıyor. Araştırmada katılımcılar “Tesettür modasının yaygınlaştığını düşünüyor musunuz?” sorusuna yüzde 72,5’i evet cevabını verirken yüzde 26,4 hayır, yüzde 1,1 ise fikrim yok yanıtını verdi.


En çok tercih edilen renk siyah

Kadınların kombin oluştururken oldukça hassas ve özenli davranmaları tesettür giyimde eşarp/şal seçerken de geçerli. Tesettür kombinlerin vazgeçilmez parçası olan şallar alışveriş sepetlerinin büyük bir kısmını dolduruyor. Kombinlerine uyum sağlayan renklerde şal seçimi tesettür giyimin olmazsa olmazlarından. Araştırmada katılımcılara “Eşarp/şal kullanımında en çok hangi rengi kullanıyorsunuz?” diye sorulduğunda siyah yüzde 28,5 ile ilk sırada yer aldı. Siyah kadar kullanışlı ve uyumlu bir diğer renk beyaz ise yüzde 15,4 ile ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırada yüzde 10,5 ile somon rengi yer alırken onu sırasıyla yüzde 9,2 ile gri, yüzde 8,2 ile lacivert, yüzde 5,4 ile yeşil, yüzde 4,7 ile mavi ve yüzde 4,4 ile krem takip etti.

İnançlarımız doğrultusunda tesettür giyim tercih ediyoruz

Tesettür, İslam dinine uygun, belli sınırlara dikkat ederek giyinmektir. Tesettüre olan ilgi arttıkça tesettürde de modaya yönelme artış gösteriyor. Araştırmada katılımcılara “Neden tesettür giyimi tercih ediyorsunuz?” diye sorulduğunda yüzde 63,8’i inançları doğrultusunda tesettür giyimi tercih ettiklerini belirtti. Tesettür kıyafetleri, rahatlık ve kullanım avantajları açısından da her kadına hitap ediyor. Aynı soruya yüzde 33,5’lik bir kısım kişisel tercihten dolayı, yüzde 14,3 güncel moda trendi nedeniyle, yüzde 5,9 ideoloji nedeniyle, yüzde 4,7 geleneklerden ötürü tesettür giyimi tercih ettiğini belirtti.

Önce kalite sonra fiyat

Giyim sektöründe hızla ilerleme kaydeden alanlardan birisi de tesettür giyim modelleri. Tesettür giyim en fazla muhafazakâr yaşam tarzını benimsemiş kişiler tarafından tercih ediliyor gibi görünse de son yıllarda her kesime hitap edebilen modeller ve ürünler vitrinlerde yerini alıyor. Peki tesettür giyimde ürün satın alma kriterleri neler?

Araştırmada katılımcılara “Tesettür giyim tercih ederken en çok hangisi kararınızı etkiler?” diye sorulduğunda “kalite” yüzde 49,5 ile olmazsa olmaz kriterlerin başında yer alıyor. Kaliteden sonra tüketicilerin kararlarında etkili olan kriterlerin yüzde 28,7 ile “fiyat”, yüzde 13,8 ile “moda/tasarım”, yüzde 7,8 ile “indirim/promosyon”, yüzde 0,2 ile “diğer” olduğu görüldü.

Alışverişi butik mağazadan yapıyoruz

Tesettür giyim sektörü günümüzde büyük bir alana yayılarak büyük ölçüde gelişme gösteren ve önem kazanan bir sektör. Her tarza ve mekâna uygun olarak üretilen tesettür kıyafet çeşitlerini birçok yerde bulabilmek mümkün. Araştırmada “Tesettür giyim alışverişlerinizi nerelerden yapıyorsunuz?” diye sorulduğunda katılımcıların yüzde 30,7’si butik mağaza derken, yüzde 19,6’sı sosyal medya, yüzde 18,4’ü pasaj/yerel mağazalar, yüzde 10,9’u online alışveriş, yüzde 10,8’i AVM, yüzde 8,6’sı markalı ürünlerin satıldığı mağazalar, yüzde 1,0’ı terzi yanıtını verdi.

Tunik ilk tercih

Günümüzde tesettür giyimde tarz ve stil seçenekleri oldukça fazla. Ürün çeşitliliği sayesinde tesettürlü hanımların kendilerini ifade edebilecekleri parçaları kolaylıkla bulmaları kaçınılmaz bir fırsat. Özellikle bol ve uzun parçalar günlük hayatta birçok kombin olanağı oluşturan arasında. Araştırmada katılımcılara “En çok hangi ürünü satın alırsınız?” sorusu yöneltildiğinde yüzde 42,7’si tunik satın aldığını belirtirken, yüzde 30,7’si eşarp, yüzde 28,9’u pantolon, yüzde 24,9’u trençkot, yüzde 17,4’ü gömlek/bluz, yüzde 16,3’ü ferace, yüzde 15,7’si hırka, yüzde 13,5’i tulum ve yüzde 12,’i1 pardösü aldığını belirtti.

Beğendiğimiz ürünü satın alıyoruz

Araştırmada yer alan “Tesettür giyimde hangisi sizin için önemlidir?” sorusuna güven cevabını verenlerin oranı yüzde 45,8, beğeni diyenlerin oranı ise yüzde 48,2 oldu. Tesettür tercihinde sadakate önem verdiğini aktaran katılımcıların oranı ise yüzde 6,0.

Tesettür giyim GBS lideri: Modanisa

Araştırma Şirketi Areda Piar, Benim Markam araştırmasında bu ay kadınların giyim tercihlerinden Tesettür Giyim Markalarını ele aldı. Araştırmanın kilit noktasını oluşturan GBS skorlamasına göre en yüksek skor yüzde 13,4 ile Modanisa’ ya ait iken, onu takip eden Tekbir yüzde 13,2 ile ikinci sırada yer aldı. Yüzde 11,8 ile Sefa Merve üçüncü, yüzde 8,1 ile Armine dördüncü, yüzde 6,7 ile Aker beşinci sırada yer aldı.

Diğer tesettür giyim markalarının GBS skorları ise şu şekilde; yüzde 6,4 Armağan, yüzde 6,1 Setmrs, yüzde 5,4 Tesettür Island, yüzde 5,3 Moda Sena, yüzde 4,7 Kayra, yüzde 4,6 Zühre, yüzde 4,1 Nurtuba, yüzde 2,7 Alvina, yüzde 2,6 Tuğba, yüzde 2,5 ile Ala Tesettür.

Metodoloji

Areda Piar tarafından 4-8 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen Benim Markam Tesettür Giyim Markaları araştırmasına 1100 kişi katıldı. Tüketici eğilimlerini düzenli olarak ele alan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI (Bilgisayar Destekli Web Anketi) yöntemiyle gerçekleştirildi.