Tesettür giyimde beğeni ve güven rekabeti

Yusuf Akın AredaPiar Genel Müdürü.
Yusuf Akın AredaPiar Genel Müdürü.

Tesettür giyim sektörü yaygın bir satış ağına sahip olma yolunda önemli adımlar ile ilerliyor.

Özellikle pandemi döneminin başlangıcında perakendeden çevrimiçi alışverişe geçişte zorlanmayan sektörlerden birisi olan sektör hem yurt içi hem de yurt dışı satışları ile dikkat çekmeyi başarıyor. Toplumun büyük bir kesimine hitap ederek ürün çeşitliliği ile tüketiciyi cezbetmeyi başarabilen sektör dinamizmini her geçen gün artırıyor. Pek çok ünlü perakende ve butik tesettür mağazaları çevrimiçi alışverişi fırsat bilerek sektörün perakendenin yanı sıra çevrimiçi olarak da varlığını hissettirmesine büyük katkı sunmuş durumdalar.

Muhafazakâr kesimin sosyal hareketliliğinin artması yanı sıra tesettür giyim sektörünün sahip olduğu ürün yelpazesi ve geniş bir kitleye hitap etme arzusu tesettür giyim sektörünün görünürlüğünü ve yaygınlığını pekiştirmiş durumda. Tunikten eşarba, pantolondan trençkota özellikle kadınların giyim ihtiyaçlarını karşılayabilme kapasitesine sahip olan sektör, inanç gereği tesettür giyimi tercih edenin de güncel moda trendi nedeniyle tesettür giyim ürünlerini tercih edenin de taleplerine yanıt verebilme yeteneğine sahip görünüyor. Tesettür giyim sektörünün giderek yaygınlaşması ve her kesimden tüketicinin taleplerine yanıt verebilecek dinamizme sahip olması tesettür giyim ürünlerini güncel modanın kalbine koyabiliyor.

Enflasyonist algının hâkim olduğu bir dönemde dahi tüketicinin kalite arayışı sektörün kalite algısını yukarıya taşıyor. Sektörün marka ve ürün çeşitliliği yelpazesinin geniş olması tüketicinin marka algısını düşürüyor. Özellikle butik mağaza, sosyal medya mecraları ve pasajlarda yer alan mağazalar vasıtasıyla şekillenen satın alma davranışı marka sadakatini mağaza sadakatine ya da sosyal medya hesap sadakatine kolayca dönüştürebiliyor. Tüketici tercih ettiği pek çok tüketim malının aksine tesettür giyim tercihinde ürünün marka kimliğinden ziyade ürünü tedarik ettiği kurumsalın marka kimliğine önem veriyor. Benim Markam’ın bu ayki sayısında yer vermiş olduğumuz tesettür giyim sektörüne karşı sadakatin aksine tüketicinin güven ve beğeni algısının ön planda çıktığını söylemek mümkün. Daha önceki yapmış olduğumuz ayakkabı, spor giyim sektörlerinde olduğu gibi tesettür giyim sektöründe de tüketicinin beğeni algısı güven algısının bir tık ilerisinde. Tesettür giyim sektöründe önemli bir yere sahip olan kurumsal kimlikler arasındaki yakın rekabeti sektörün genelinde görebildiğimiz gibi ilk üç sırada yer alan Modanisa, Tekbir ve Sefa Merve arasında da görebiliyoruz. Tüketicinin beğeni ve güvenini kazanmayı başarabilen sektör arasındaki rekabetin yeni perakende ve e-ticaret satış rekorlarına doğru ilerleme potansiyelini de bir kenara yazmak gerekiyor.