TÜMOSAN, SAHA EXPO’ya damgasını vurdu

Halim Tosun / TÜMOSAN Genel Müdürü
Halim Tosun / TÜMOSAN Genel Müdürü

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan Saha İstanbul’un düzenlediği SAHA EXPO 2022 savunma, havacılık ve uzay sanayi fuarı, 25-28 ekim’de gerçekleşti. Son teknolojinin sergilendiği fuarda TÜMOSAN rüzgarı esti.

Savunma ve havacılık sektöründe son teknolojilerin sergilendiği Saha Expo 2022 Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, 25-26-27-28 Ekim'de gerçekleşti. Sektörün en büyük buluşması olan ve önemli iş birlikleri için etkin bir platform oluşturan SAHA EXPO, 57 ülkeden 250 yabancı ve 750 yerli firmayı bir araya getirdi. TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi A.Ş. geliştirdiği ürünlerle Saha İstanbul tarafından düzenlenen SAHA EXPO’da yerini aldı. TÜMOSAN Genel Müdürü Halim Tosun, TÜMOSAN’ın ürettiği yerli ve milli teknolojilerle ilgili açıklamalarda bulundu.

S8000 Marin Motor.
S8000 Marin Motor.

Fuar alanında ürettikleri üç farklı yerli ve milli motoru sergilediklerini söyleyen Tosun, motorlarla ilgi bilgi verdi. S8000 Marin Motor için, “2020 yılında başlatılan proje S8000 mekanik marin motorumuzun seri üretimi geçişi neticesinde başarılı şekilde sonuçlandırılmıştır. Motor yakıt sisteminin güncellenmesi sonrasında proje yeni nesil marin motor olarak yeniden farklı bir proje olarak gündeme gelecektir” dedi. TMSN Transmisyon Projeleri’ne değinen Tosun, SSB Araç Projeleri ile paralel şekilde TMSN2506 AT tam otomatik tork converterli transmisyon geliştirme projesinin TÜMOSAN bünyesinde 2017 yılından itibaren devam ettiğini söyledi. Projenin test, kalifikasyon ve seri üretim hazırlık sürecinin projelendirildiğini ve SSB ile paylaşıldığını belirten Tosun, “Senkromeçli Otomatik transmisyon test çalışmaları PUSAT aracının üzerinde devam etmektedir” dedi.

XENA 7.4 6 silindir Dizel Motor hakkında bilgi veren Tosun, 460 Beygir Gücü 1600 Nm tork, kara ve marin tipi versiyonlarının bulunduğunu ve kara tipi FNSS ÖMTTZA araçlarında kullanılacağını söyledi. Tosun, Marin tipinin ise ARES METEKSAN ortaklığının Ulaq projesinde kullanılacağı bilgisini verdi.